Polița de asigurare medicală obligatorie în Moldova este eliberată la locul de studii, de muncă sau se obține în mod privat. Prin lege, fiecare cetățean al RM trebuie să fie asigurat și să dețină polița de asigurare medicală obligatorie. Lipsa acesteia este considerată o infracțiune administrativă.
Unde în Moldova poate fi obținută polița?
Există trei opțiuni.
- Faceți parte din categoria de oameni a căror poliță este plătită de stat. Cine sunt acești oameni? Pensionarii, copii de până la 18 ani, invalizii, studenții la zi, elevii colegiilor și școlilor profesionale, șomerii înregistrați oficial (cei aflați la bursa muncii), mamele copiilor cu handicap și mamele cu mulți copii, familiile cărora numără de la 4 copii în sus, femeile însărcinate din momentul punerii la evidență la medicul de familie și până la 42 de zile după nașterea copilului.
- Sunteți asigurat după locul de muncă și plătiți din salariul propriu contribuțiile de asigurare socială (3,5% dumneavoastră și încă 3,5% angajatorul dumneavoastră). Atunci polița vă este oferită de la locul de muncă.
- Nu lucrați sau lucrați neoficial — în acest caz ca trebuie să procurați polița de sine stătător. Acest lucru este posibil la orice oficiu poștal sau filială CNAM. În 2016, polița costă 4056 lei. Fondatorii de întreprinderi individuale, arendașii, arendatorii și alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern au posibilitatea să achite jumătate din prima de asigurare medicală, adică 2.028 de lei. Proprietarii de teren agricol plătesc 1.014 lei, ceea ce reprezintă 25% din prima de asigurare. .
Ce posibilități oferă polița de asigurare medicală în Moldova?
În prezent, persoanele asigurate pot beneficia de ajutorul ambulanței, al primului ajutor, ambulator (de specialitate), ajutor spitalier și cel paliativ, introdus în 2012.
Acest lucru înseamnă că trebuie să fiți consultat gratuit de medicul de familie (în caz de nevoie — chiar la domiciliu) și de alți specialiși, la care veți fi îndrumat. De asemenea, aveți dreptul la spitalizare maxim 21 de zile (ori de câte ori este necesar), să chemați ambulanța, să faceți analize și proceduri gratuite, care sunt acoperite de asigurare.
În acest an, CNAM a lansat un ghid special pentru asigurați, care oferă detalii despre toate posibilitățile acestui document.
Lista medicamentelor gratuite
De asemenea există o listă a medicamentelor, care trebuiesc eliberate oamenilor gratuit. În prezent, Compania Națională de Asigurări în Medicină compensează peste 700 de denumiri comerciale de medicamente sau 87 de titluri internaționale.
Pe site-ul www.medicamente.md introduceți denumirea preparatului în bara de căutare. După ce-l găsiți, uitați-vă în drept cu acesta dacă figurează înscripția «doriți să primiți o reducere mai mare» (Vezi foto 15). Dacă este, faceți click pe aceasta și va apărea informația care vă va indica dacă preparatul dat se compensează.
Medicamente gratuite pentru copii în Moldova
Copiii de până la 5 ani primesc gratuit astfel de medicamente precum antibiotice, medicamentele antipiretice pe bază de paracetamol, pancreatin, subtil și multe altele, despre care medicii din policlinici de obicei nu spun nimic. Studiați atent secțiunea "Compensate 100%" (Vezi foto. 1-12). Iar când medicul vă va prescrie unele din medicamentele incluse în ea, cereți cu încredere să vi le prescrie gratuit pentru copil.
Pentru copiii de la 0 la 18 ani sunt, de asemenea, unele preparate compensate 100% (Vezi Foto. 13-14).
Medicamente gratuite pentru femeile gravide în Moldova
Femeilor gravide ar trebui să li se ofere gratuit preparate din fier, acid folic și multivitamine (Vezi Foto 12-13). Dacă în cazul primelor 2 puncte totul este simplu — acestea sunt de obicei oferite tuturor gravidelor, atunci în cazul puntului 3 — este mai complicat. Nu am auzit încă de vre-un caz în care unei femei gravide să i se propună gratis Vitrum Prenatal, Multi-tabs Pregnil sau un alt complex scump de vitamine. Deci, dacă doriți să le obțineți — cereți, altfel nimeni nimic nu va propune.
Cum să primiți ceea ce vi se cuvine?
Din păcate, de foarte multe ori oamenilor nu li se vorbește despre medicamentele și serviciile aferente poliței de care trebuie să beneficieze gratuit. Iar dacă o persoană întreabă — medicii se eschivează în fel și chip spunînd povești despre faptul că «rezervele s-au terminat» și așa mai departe. În această situație aveți 3 soluții:
- Să plătiți integral medicamentele.
- Să găsiți «limbă comună» cu medicul de familie, oferindu-i «mulțumire» în schimbul rețetei «gratuite» sau îndreptării pentru analize. Astfel, veți economisi o parte din bani și veți păstra relațiile bune cu medicul de familie.
- Să vă înarmați cu răbdare și să cereți ceea ce vi se cuvine prin lege (deoarece vouă vă cer, nu?).
Dacă oricum nu vă oferă sau încearcă să demonstreze că nu vă datorează nimic — sunați la linia fierbinte la CNAM – 0 800 99 999 sau la Ministerul Sănătății 0 800 71 010. Acolo cu siguranță vi se va explica dacă aveți dreptul la un serviciu concret și veți fi ajutat în soluționarea întrebării.
Un mic indiciu — uneori este suficient să pronunțați în cabinetul medicului fraza magică «ar trebui să sun la linia fierbinte a Ministerului Sănătății și să precizez acest lucru» și nu va mai trebui să sunați nicăieri — problema se va rezolva în mod miraculos pe loc.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.