4 апреля 2016 г.

Medpark предлагает новейшие методы лечения фибрилляции предсердий

Deși afectează în special persoanele de vârsta a treia, oricine poate suferi de fibrilație atrială (FiA). Chiar înainte de a manifesta simptome specifice, această afecțiune a inimii este depistată ușor în cadrul unui control de rutină la Centrul Cardiologic Medpark.

Totuși, trebuie să știți ce semne indică prezența bolii, pentru a acționa în timp util. FiA poate debuta cu simptome ușoare, care se pot agrava rapid sau în cursul zilelor următoare. De aceea este important ca diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni să se efectueze cât mai rapid, pentru a evita complicațiile grave: accidentele vasculare cerebrale, insuficiența cardiacă. De asemenea, în acest articol veți afla care sunt recomandările cardiologilor Medpark pentru prevenirea FiA și a altor maladii cardiace.

Ce este fibrilația atrială (FiA)?

Inima este un veritabil "motor" al oricărui organism, care lucrează 24/24 într-un tempou ritmic, cu o frecvență medie cuprinsă între 60 și 100 de bătăi/minut. Variațiile normale (fiziologice) ale ritmului pot fi cauzate de creșterea pulsului (emoții, stres, durere, efort) sau scăderea pulsului (în timpul somnului; sportivi profesioniști).

Fibrilația atrială este o tulburare a ritmului inimii (aritmie) caracterizată prin contracții neregulate și, de obicei, mai rapide. Este o aritmie întâlnită frecvent — la aproximativ 0,4% în populația generală și crește în raport cu vârsta, afectând peste 6% dintre subiecții de peste 80 de ani.

În fibrilația atrială camerele superioare ale inimii, numite atrii, prezintă contracții haotice, fragmentate, ineficiente (tremur sau fibrilare), iar cele inferioare, numite ventricule, se contractă neregulat.

Ce simptome indică fibrilația atrială?

Deseori fibrilația atrială este asimptomatică, fiind diagnosticată în timpul unor consultații medicale de rutină (consultația medicului, ECG). Există însă unele simptome care pot indica prezența afecțiunii:

  • palpitații (senzația de bătăi ale inimii rapide și neregulate);
  • puls neregulat;
  • dispnee (lipsă de aer) în timpul efortului sauîn caz de emoții;
  • fatigabilitate (oboseală);
  • amețeli.

Când trebuie să mergi la medic?

Controalele periodice la medicul cardiolog sunt singura metodă de a depista la timp orice tip de aritmie sau alte afecțiuni cardiace. Totuși, în unele situații, fiecare minut contează. Adresează-te urgent la medic în caz de:

  • palpitații;
  • dispnee care se agravează la efortul fizic;
  • bătăi neregulate ale inimii;
  • simptomele unui accident vascular cerebral;
  • stări de leșin;
  • dureri toracice severe.

De ce este importantă depistarea timpurie a FiA?

Este important ca afecțiunea să fie depistată și tratată cât mai devreme, deoarece:

  • depistarea precoce a FiA și inițierea tratamentului crește sansele de restabilire a ritmului normal al inimii;
  • lucrul excesiv și neregulat al inimii în timp duce la decompensarea cardiacă (obosirea inimii) și la apariția semnelor de insuficiență cardiacă;
  • contracțiile haotice ale atriilor creează condiții de încetinire a mișcării sângelui la acest nivel și predispune la formarea de cheaguri de sânge, trombi, care pot duce la accidente vasculare cerebrale (ictus, infarct cerebral);
  • FiA cu puls rar (bradisistolică) poate prezenta pauze prelungite în lucrul inimii, cu vertije și chiar stări sincopale;
  • FiA recent apărută ar putea fi o manifestare a altei patologii (tiroidiene, diselectrolitemii,afectarea valvelor inimii, hernie hiatală etc.)

Cum este diagnosticată FiA?

Pacienții Centrului Cardiologic Medpark pot beneficia de întreg spectrul de investigații, teste de laborator și consultațiile specialiștilor (cardiologi, endocrinologi, neurologi, cardiochirurgi) pentru diagnosticarea acestei aritmii și stabilirea cauzelor care o pot produce. Medicul va recomanda în primul rând:

  • ECG de repaus — cea mai simplă și accesibilă metodă de stabilire a diagnosticului în marea majoritate a cazurilor;
  • în cazurile de FiA în accese de scurtă durată este recomandată monitorizarea ECG de tip Holter timp de 24 de ore;
  • ecocardiografia (evaluarea structurii inimii –cavități, valve, trombi);
  • dozarea K+, Mg+, Na+, hormonii glandei tiroide, USG glandei tiroide (pentru depistarea cauzei FiA).

Tratamente pentru fibrilația atrială aplicate la Medpark

În urma diagnosticării FiA, medicii cardiologi din cadrul Centrului Cardiologic Medpark recomandă tratamente moderne și personalizate, care se încadrează în 3 direcții de bază:

  1. Controlul ritmului — restabilirea ritmului normal prin medicamente (cardioversie farmacologică) sau electrică (aplicare de șoc electric). În caz de aritmie cronică cu durata de peste 1 an, inimă dilatată sau ineficiența restabilirii electrice a ritmului normal — se preferă controlul frecvenței cardiace cu medicamente antiaritmice.
  2. Prevenirea complicațiilor trombembolice – selectarea medicamentului, dozei și schemei de administrare a preparatelor anticoagulante (de exemplu: warfarin, cumadin, trombostop) și modul de monitorizare a parametrilor coagulării (supradozajul cu aceste preparate crește riscul de hemoragie).
  3. Corijarea patologiei de bază care duce la FiA — normalizarea nivelului de electroliți (K+, Mg+, Na+), tratamentul patologiilor glandei tiroidiene, corecția patologiilor valvulare, corecția herniei hiatale, preparate anxiolitice etc.

Recomandări pentru prevenirea FiA

Medicii cardiologi de la Medpark recomandă un stil de viață sănătos, nutriție corectă și completă, tratamentul hipertensiunii, precum și alte măsuri care pot preveni fibrilația atrială, oferind protecție împotriva bolilor cardiace. Se recomandă renunțarea la fumat, înlăturarea stresului, exerciții fizice, controlul tensiunii arteriale. Cel puțin 2 mese care să conțina preparate din pește pe săptămână, în special somon, ton sau păstrăv, ajută la prevenirea bolilor de inimă. O altă recomandare este evitarea medicamentelor ce pot induce aritmii, alcoolului, cofeinei și nicotinei.

De ce să alegi serviciile Centrului Cardiologic Medpark:

  • Suntem singurul centru din Republica Moldova care posedă toate etapele de diagnostic și tratament în afecțiunile inimii, inclusiv cardiochirurgie;
  • Reunim cei mai buni specialiști în chirurgie cardiacă și chirurgie intervențională, atât din țară, cât și de peste hotare;
  • Avem un departament consultativ specializat, unde primești oricând consultațiile necesare pentru problemele tale de inimă;
  • Dispunem de cele mai performante echipamente medicale, care permit un diagnostic sigur și rapid, iar ulterior – un tratament corect;
  • Acreditarea internațională a Joint Comission International garantează siguranța actului medical și cele mai bune rezultate;
  • Suntem la dispoziția ta 24 din 24 ore, 7 din 7 zile și putem interveni oricând pentru orice urgență cardiovasculară.

Cadou din inimă de la Medpark

Deoarece toate tratamentele cardiologice de succes încep cu vizita la cardiolog, Medpark te invită să beneficiezi de oferta unică pentru inima ta: până pe 15 aprilie 2016 ai 50% reducere la consultațiile cardiologilor și 20% reducere pentru toate investigațiile ulterioare, recomandate de cei mai buni specialiști ai Centrului Cardiologic Medpark. Te așteptăm la o consultație. Programează-te la numărul 022 40-00-40!

Autor: Constantin Cozma, medic cardiolog, categoria I, din cadrul Centrului Cardiologic Medpark, cu o experiență de peste 9 ani în domeniul cardiologiei.

Просмотров за неделю: 0 Просмотров с момента публикации: 798
Мне нравится

Если вы заметили ошибку или неточность в тексте, сообщите нам.

Контактная информация

Medpark — Международный госпиталь ул. A. Дога, 24 Телефон: 022 40-00-40 www.medpark.md