Articolul se referă la temele:

Planificarea eficientă a bugetului familiei17

Nu știu cum se întîmplă în alte familii, dar în familia noastră, atunci cînd vine vorba de finanțe, e mai degrabă o temă tristă de discuție. Noi nu ne putem planifica eficient bugetul. La sfîrșitul fiecărei luni, ne ciocnim cu aceeași problemă - supravețuirea pînă la următorul salariu. Apoi vine marea fericire - salariul. Însă, economia strictă din ultima săptămînă, generează o stare de bucurie și o dorință „nebună” de a cheltui. Astfel, în primele zile ale lunii, ne permitem să ne satisfacem toate plăcerile, doar că recalculul banilor rămași ne trezește la realiate. Cam două săptămîni cheltuim rațional, pînă nu ajungem din nou la data X – „cum să o întindem pînă la salariu”.

Așa nu ar trebuie să se întîmple. Și m-am convins de asta, încă o dată, după seminarul „Despre sănătatea financiară”, organizat de către finansistul Iurie Boldîreov, în centrul social “Meteora”.

Am să mă strădui să vă expun pe scurt cele mai importante momente ale seminarului:

Rolul banilor într-o familie este foarte important.

Regula nr. 1 Trebuie să cheltuiți mai puțin decît primiți. Asta nu înseamnă „nu mai mult”, ci anume “mai puțin”. Pentru acesta, desigur este nevoie să revizuiți cheltuielile și să învățați să vă mulțumiți cu ceea ce este. De exemplu, pentru familia noastră mașina este o necesitate. Mașina, pe care o avem în prezent, ne satisface necesitățile (poate nu pe deplin, ținînd cont de numărul de copii și de dragostea noastră petru plecări). Desigur, o mașină mai mare nu ar fi fost de prisos, totuși, dorința de a avea o mașină mai mare, rămîne a fi o dorință dar nu o necesitate.

La fel e cu toate tipurile de cumpărături. Trebuie să chibzuiți asupra achiziției, analizați dacă acest lucru valorează atîția bani, căutați alternative, dacă e posibil, amînați cumpărătura măcar pentru o zi, pentru a înțelege, că aceasta este cu adevărat o necesitate și nu un moft.

Regula nr.2 Trebuie, în fiecare lună, să puneți de o parte niște bani. Nu este vorba de o sumă concretă, poate fi un anumit procent din venitul lunar. La început, trebuie să economisiți pentru un “fond de asigurări”, mărimea căruia, în caz de circumstanțe neprevăzute, vă va permite să vă întrețineți o perioadă de 3-6 luni. Cînd un asemenea „fond” este acumulat, puteți începe să economisiți pentru o investiție pe termen lung. De exemplu, aceste economii ar putea fi utilizate, ulterior pentru instruirea copiilor sau, de ce nu, chiar pentru a asigura o bătrînețe destoinică.

Dacă în țara noastră, rata de încredere în sistemul de asigurări ar fi mai mare, atunci ar fi trebuit să ne asigurăm viața și sănătatea. Însă, la moment, acesta lucrează doar în domeniul automobileleor, dar nici ăsta nu încurcă. Deci, pentru viitor, cel mai bine ar fi să depozitați banii la bancă, este mai sigur, decît să-i țineți acasă. În plus, puteți beneficia de o creștere a lor, poate nu atît de mare cum ne-am dori, dar totuși cresc.

În general, sensul principal al economiilor este obținerea unei “libertăți financiare” – momentul în care economiile făcute vor fi direct proporționale cu cheltuielile, neluînd în calcul veniturile.

Și aici, este foarte important să ne învățăm ca, primind mai mult, să cheltuim la fel ca pînă la acest „mai mult”.

Regula nr.3 Faceți planul cheltuielilor și încercați să-l respectați.

Dar! Nu vă privați de plăceri.

Pentru început, calculați toate veniturile: salarii, premii, onorarii. Apoi cheltuielile: importante și mai puțin importante. Importante sunt acelea care trebuie făcute oricum: produse alimentare, facturile pentru servicii, grădiniță, școală, transport; apoi cheltuielile pentru odihnă, reparație, secții de sport etc. Dacă am exagerat în planificarea cheltuielilor, atunci, fie marim venitul, fie scădem cheltuielile, sau și una și alta, de o altă vatiantă nu este nevoie.

Primul pas în planificare este scrierea tuturor cheltuielilor, apoi întocmirea planul pentru luna viitoare și tot așa, pînă la planificarea anuală.

Regula nr.4 Nu împrumutați, dacă nu veți putea întoarce.

Dacă respectați primele trei reguli, atunci de asta nu veți avea nevoie. Dar în viață sunt situații diferite și chiar dacă e absolut neceesar, atunci trebuie să calculați totul foarte bine și să nu semnați nimic din ceea ce nu înțelegeți.

Regula nr.5: Ajută pe cei ce au nevoie.

Cei care au făcut caritate măcar o dată, știu ce sentimente plăcute te încearcă.

Zilele acestea, tocmai citeam istoria “un miliardar fără nici un milion” Chuck Feeney, creatorul lanțului Duty Free. Potrivit lui, pentru a cheltui bani pe caritate, nu trebuie să aștepți ca să îmbătrînești. Din cele 7 miliarde cîștigate - 6 el le-a cheltuit pe binefacere, iar pentru miliardul rămas are aceleași planuri. Astfel de oameni impresionează.

P. S. Sper foarte mult ca cele scrise mai sus să vă fie de folos. Eu déjà am început să-mi notez cheltuielile.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Articole populare a rubricii «Casă»