Comoția cerebrală la copii. Cum poate fi determinată?1

Comoția cerebrală la copii. Cum poate fi determinată?

Este unul dintre cele mai frecvente diagnostice în traumatologia pediatrică. Însă simptomele pot fi extrem de "neclare". Cu toate acestea, pentru a fi indicat un tratament corect, este important să urmărim comportamentul copilului după lovitură. Astfel, vom putea evita consecințele grave.

Protejați capul!

Comoție cerebrală — este cea mai ușoară formă de leziune cerebrală apărută în urma unui traumatism; aceasta nu determină anumite modificări ireversibile ale creierului. După gradul de severitate, urmează — contuzia cerebrală. Aceste două forme ale TCC vor fi analizate în continuare, deoarece anume acestea pot fi trecute cu vedere de părinți.

Structura craniului la copii compensează acele șocuri ce pot apărea în timpul căderilor, care sunt aproape inevitabile în perioada în care copilul învață să meargă. Am putea chiar spune că natura în totalitate a împiedicat apariția traumelor la copii cauzate de mici leziuni. Dar această rezistență poate fi dereglată, iar cel mai mare pericol constă în faptul că simptomatica la copii nu este clară.

În cazul nou-născuților, de comoție cerebrală suferă 2%; sugari — 25%; copii de creșă — 8%, de vârstă preșcolară — 20% și elevi — 45%.

Sugarii de cele mai multe ori cad de pe masa pentru înfășat, din cărucior, din brațele copiilor mai mari. Începând cu vârsta de 1 an, atunci când copii se învață să meargă, cauzele TCC pot fi și căderile de la propria înălțime. La micuții de până la 3 ani, capul este mai "greu", doar este mai mare, și ei nu sunt învățați să se protejeze cu mâinile în timpul căderii, de aceea se lovesc anume la cap.

Ceva mai târziu, "harta căderilor" se extinde până la scări, copaci, topogane și așa mai departe.

În afară de aceasta, până la 5 ani, comoția cerebrală poate fi uneori rezultatul scuturării copilului în cazul unui comportament dur față de acesta și chiar în urma legănării prea active...

Ei bine, cât îi privește pe cei mari — totul este și așa evident.

Rețineți că o cădere nu poate fi întotdeauna urmărită. Dacă copilul a rămas în grija unei bone sau a rudelor, acestora le-ar putea fi "incomod" să le spună părinților că micuțul a căzut, și chiar în cel mai cinstit mod nu vor acorda atenție căderii respective. Copiii mai mari de multe ori singuri ascund acest fapt, pentru a nu fi dojeniți de părinți. Toate acestea complică și mai mult sarcina — de a determina comoția, în cazul în care aceasta, totuși, s-a întâmplat.

Principalele simptome ale comoției cerebrale la copii

Pentru a putea compara, vă prezint și lista simptomelor la adulți:

  • Pierderea cunoștinței, de la câteva secunde până la 10-15 minute.
  • Greață și vomă.
  • Amețeli, dureri de cap.
  • Amnezia (pierderea totală sau parțială a memoriei) evenimentelor premărgătoare traumei, care au cauzat trauma propriu-zisă sau imediat după producerea traumei.
  • Spasme ale globilor oculari, dificultăți de coordonare a mișcărilor.
  • În caz de contuzie cerebrală — pierderea sensibilității corpului coordonate de partea opusă a producerii leziunii.

În caz de contuzie cerebrală — pierderea sensibilității corpului coordonate de partea opusă a producerii leziunii.

Simptome la copii până la 1 an:

  • De cele mai multe ori, nu are loc pierderea cunoștinței.
  • Vomă, grețuri, recurgetări în timpul hrănirii — unice sau multiple.
  • Piele palidă.
  • Anxietate fără motiv și plâns.
  • Somnolență crescută sau insomnie, lipsa poftei de mâncare.

Fiți de acord că toate acestea cu greu pot fi atribuite unei comoții.

Simptome la copii de vârstă preșcolară:

  • Cel mai des — pierderea conștiinței, greață și vomă imediat după accidentare.
  • Dureri de cap, amețeli.
  • Puls rapid sau lent.
  • Tensiune arterială instabilă.
  • Pielea se face mai palidă.
  • Se simte o stare de slăbiciune, apare transpirația abundentă.
  • Se observă dereglări în orientarea în timp și spațiu.
  • Incapacitatea de a concentra privirea.
  • Uneori la copii poate apărea orbirea post-traumatică. Aceasta apare imediat după accidentare, dar poate apărea și mai târziu, se menține pe parcursul a câteva minute sau ore, ulterior dispare.
  • Există și o asemenea particularitate: imediat după ce cade, copilul se simpte bine, însă peste câteva ore și chiar zile, apar și chiar evoluează rapid simptomatica: la sugari se bombează fontanela, la copii mai mari sunt posibile amețeli. În asemenea cazuri, chiar și cu plângeri minime copilul ar putea avea leziuni severe la nivelul creierului, până la hemoragii.

Complicații apărute în urma comoției cerebrale la copii

Dacă suspectați un traumatism cranian, dacă sunt cele mai minore simptome, ar fi bine să mergeți cu micuțul la un control medical, iar după o cădere puternică — și fără simptome. Dacă medicul vă propune spitalizare, nu refuzați. Este necesar pentru a preveni anumite complicații — umflarea creierului, hematoame, meningită, epilepsie. Dacă copilul poate fi tratat acasă, trebuie să respectați cu strictețe recomandările medicului, în primul rând — liniștea. Dacă starea s-a agravat (greață și vomă de durată, dureri de cap interminabile, slăbiciune generală și slăbiciuni la nivelul extremităților, convulsii, recurgitări frecvente la sugari) trebuie urgent să mergeți la neurolog pentru un control medical repetat sau pentru internare în spital.

Pe parcursul a 1-2 luni după obținerea comoției cerebrale, copilul ar putea avea grețuri în transport. Aceasta treptat va trece.

Niveluri de severitate a comoției cerebrale

Severitatea traumei se determină ținând cont de intensitatea și durata simptomelor, de exemplu, a durerilor de cap.

În cazul unei comoții cerebrale ușoare sau de severitate medie, peste câteva ore după accidentare sau a doua zi starea generală se va îmbunătăți: voma încetează, copiii devin activi. Bineînțeles, durata regimului de pat depinde de gradul de severitate a traumei. Dacă este o leziune ușoară — 1 săptămână, grad de severitate medie — 2-3 săptămâni, grad server — 3 săptămâni și mai mult.

Simptomele unei comoții cerebrale severe, nu vor trece pe neobservate, dar de multe ori nu sunt corelate cu căderea, care poate părea una obișnuită.

Semnele comoției cerebrale severe:

  • În cazurile severe, grețurile și voma se mențin 1-2 zile.
  • La sugari poate apărea o stare de tremor, convulsii scurte.
  • Copiii mai mari se plâng de multe ori de dureri de cap, este posibil delirul, agitație psihomotorie.
  • Pe fundalul acestor simptome cerebrale generale, apar tulburări precum: strabism ușor, asimetria tonusului muscular și a reflexelor.
  • Începând cu a 3-a sau a 5-a zi, starea se îmbunătățește treptat, dar oboseala, excitabilitatea, iritabilitatea, lipsa concentrației se mențin o perioadă îndelungată.

Atenție: semne ale contuziei cerebrale la copii!

Se produce mult mai rar, comparativ cu comoția cerebrală. Contuzia cerebrală se manifestă printr-o combinare de semne diferite: la simptomele generale ale leziunii cerebrale (dureri de cap, amețeli, greață) se mai adaugă simptome legate de părțile de bază ale creierului (tulburări respiratorii și circulatorii). Se amplifică și simptomele focale, localizate.

Mai mult decât atât, toate cele menționate mai sus se manifestă în mod aleatoriu și sunt imprevizibile. În general tabloul clinic este următorul:

  • În perioada acută, pe fundalul conștiinței afectate apare o paliditate spontană sau o înroșire a pielii, transpirație, vomă repetată, puls rar, scăderea tensiunii arteriale, uneori aritmie respiratorie, convulsii generale sau locale.
  • Din cauza resorbției hematoamelor, peste 1-2 zile după producerea traumatizării apare febra, pot fi observate simptome ale toxicozei.
  • Cu cât mai slabe devin simptomele generale ale leziunii cerebrale, cu atât mai sunt mai clare tulburările neurologice focale: convulsii, tulburări de vorbire.

Chiar și în caz de contuzie cerebrală, simptomatica la copii poate fi confuză, însă este necesar să înțelegem ce se întâmplă și să vă adresați la medic.

Atenție: pericol!

Fiind indicat un tratament corect, contuzia cerebrală poate trece evitând consecinţele ireversibile pentru copil. Însă, comparativ cu comoția cerebrală, în cazul contuziei copilul va avea nevoie de mult mai mult timp pentru recuperare. Se vor reduce performanțele școlare, se va amplifica starea de deprimare sau de excitare. Este un moment periculos: în copilărie starea temporară a lucrurilor este confundată cu ușurință cu una permanentă; autoaprecierea scade brusc; din motive de ordin psihologic, depresia poate deveni cronică. Încercați să explicați copilului că totul va trece. Inițial, va trebui să vă învățați copilul să-și monitorizeze starea, să nu se extenueze. Și doar după aceasta, să-l ajutați să revină la modul de viață obișnuit. Planificați o asemenea perspectivă și împreună lucrați la realizarea acesteia.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»