În ultima perioadă de timp, cuvântul ”colesterol” este tot mai frecvent auzit. Practic întotdeauna este considerat o substanță care lent omoară omul. Dar nu e chiar așa. În ce constă de fapt beneficiul și prejudiciul acestuia? Care sunt cauzele creșterii nivelului de colesterol în sânge și cum îl putem ține sub control – detaliat și clar explică terapeutul, medic homeopat de categoria întâi, Jana Preteca.
Haideți să ne clarificăm și să oferim răspuns la câteva întrebări:
- Ce este colesterolul?
- Bun sau rău?
- Rolul colesterolului în organismul uman.
- Cauzele creșterii nivelului de colesterol.
-
Cum normalizăm nivelul de colesterol?
Ce este Colesterolul?
COLESTEROL – alcool policlinic, care după consistență se aseamănă mai mult cu ceara de albine. Se conține doar în grăsimile animaliere. Cu toate acestea, în organismul nostru, cea mai mare parte de colesterol este sintetizată de ficat – 80 %. Doar circa 20% provine din tractul digestiv, adică odată cu mâncarea.
Bun sau rău?
Într-adevăr deja majoritatea oamenilor cunosc că există două tipuri de colesterol: ”bun” și ”rău”. Dar, această divizare nu este corectă apriori și a fost inventată doar pentru simplificarea terminologiei. Dat fiind faptul că în formă pură, colesterolul nu este asimilat de țesuturile corpului uman, în organism acesta există în formă de compuși numiți lipoproteine.
Spunând ”bun”
, ne referim la lipoproteine de densitate mare – HDL. Acestea conțin multe proteine, dar puține grăsimi. Funcția lor principală este eliminarea excesului de colesterol din sânge și transportarea acestuia în ficat, iar mai precis, stocarea acestuia în vizica biliară.
Spunând colesterol ”rău”, ne referim la LDL și VLDL – lipoproteine de densitate mică și foarte mică. Acesta, din contra, conține puține proteine și multe grăsimi. Sunt predispuse să se depună pe pereții vaselor sangvine, anume din acestea se constituie plăcile ateroscleritice, care sunt capabile să închidă lumenul vaselor de sânge și să provoace boli cardiovasculare grave, precum: boala coronariană, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral. Anume aceasta este cauza dezvoltării calculilor biliari.
Cu toate acestea, LDL de asemenea este foarte important pentru funcționarea organismului nostru și dacă le eliminăm în totalitate, omul nu ar putea trăi. Este vorba despre faptul că normele ridicate ale LDL sunt cu mult mai periculoase decât creșterea nivelului de HDL.
La fel, în componența colesterolului intră și lipoproteinele de densitate foarte scăzută VLDL și trigliceridele. VLDL se sintetizează în intestin și sunt responsabile de transportarea grăsimilor în ficat. Trigliceridele sunt esteri ai acizilor grași superiori și glicerină. Acestea au un rol important în schimbul de substanțe și reprezintă sursă de energie. Creșterea trigliceridei în sânge la fel este periculoasă și denotă faptul că omul consumă mai multă energie, decât irosește. În asemenea stare, se ridică nivelul de zahăr în sânge, crește tensiunea și apar depuneri de grăsimi.
Rolul Colesterolul în organismul omului
- Colesterolul are un rol important în asigurarea activității vitale a organismului și participă la diferite procese biochimice ale organismului.
- Participă la procesul de producere a vitaminei D (care joacă un rol important în metabolismul calciului și a fosforului).
- Este implicat în producerea de hormoni steroizi ai glandei corticosuprarenale, hormonilor de sex feminin (estrogen și progesteron) și de sex masculin (testosteron). Respectiv, dietele fără colesterol sunt nocive prin faptul că deseori cauzează apariția disfuncțiilor sexuale atât la femei, cât și la bărbați.
- Este angajat în transportul substanțelor prin membranele celulare.
- Protejează celulele roșii din sânge de la acțiunea otrăvurilor hemolitice.
- Menține nivelul de apă în celule.
- Colesterolul ce se conține în laptele mamei ce alăptează, contribuie la consolidarea structurii neuronilor creierului în creștere a copilului.
- Este necesar pentru activitatea normală a creierului. Potrivit ultimilor date științifice, colesterolul acționează direct asupra capacităților intelectuale ale omului, luând parte la formarea de către neuronii creierului uman a sinapselor noi, care asigură proprietăți reactive țesutului nervos. Astfel, cercetătorii americani au demonstrat prin intermediul experimentelor că nivelul înalt de HDL în sânge, reduce riscul dezvoltării bolii Alzheimer, în comparație cu oamenii din aceeași categorie de vârstă, dar cu un nivel mediu de colesterol, cu 30-40%.
- LDL joacă un rol important în sistemul imunitar, inclusiv de protecție împotriva cancerului. Sunt capabile să neutralizeze diferite bacterii și toxine, care pătrund în sânge.
Cauzele creșterii nivelului de colesterol
Pe de o parte, nivelul colesterolul în sânge crește în cazul consumului regulat de alimente ce conțin o cantitate înalte de grăsimi animaliere: unt, cașcaval, smântână, slănină, carne de porc; în cazul alimentației greșite cu un conținut sporit de acizi grași (margarină, biscuiți) etc. Însă, pe de altă parte, nivelul înalt al colesterolului ar putea să nu fie cauzat de alimentație. Și anume:
- consumul insuficient de apă, deshidratare cronică – cauza directă de elaborare a colesterolului ”rău”. Organismul nostru, celulele noastre la 75-85 % constau din apă. Dacă apa din celule trebuie menținută în interior, deoarece mediul devine relativ deshidratant, atunci membrana celulară ar trebui să fie sigilată. Anume colesterolul și îndeplinește această sarcină de sigilare a porilor, astfel, acesta nu permite apei să se elimine din celule în spațiul extracelular. În acest fel, se păstrează celula de activitate vitală.
- fumatul scade nivelul colesterolului ”bun”, suferă inima și vasele sangvine.
- consumul excesiv de alcool.
- stresul generează creșterea nivelului hormonului de stres – cortizolul. Omul se pomenește într-un cerc vicios, tulburându-și tot mai puternic sănătatea.
- lipsa de activitate fizică acționează asupra organismului cu același efect ca și obezitatea, chiar dacă cu silueta nu aveți probleme. Nivelul colesterolului bun scade, iar al celui rău se ridică – astfel apar la orizont plăcile, obstrucția vaselor sangvine și atacul de cord. În plus, activitatea fizică declanșează o cantitate enormă de procese biochimice – sinteza hormonilor, restabilirea celulelor, fără aceasta arterele organismului literalmente își pierd elasticitatea.
- predispoziția genetică.
- bolile cronice de ficat, rinichi, diabet zaharat etc.
- vârsta de peste 50 ani.
Cum poate fi normalizat nivelul de colesterol?
- Prin consumarea unei cantități suficiente de apă, potrivit normei: 30-40 ml/kg.
- Includeți activitatea fizică zilnică (gimnastică, dansuri, înot, yoga). Începeți cu mersul pe jos 30 min. pe zi.
- Normalizarea alimentației. Nu este acceptabil să vă deziceți de consumul raționat de grăsimi, aceasta conduce la creșterea nivelului de elaborarea a colesterolului și a cantității acestuia în sânge. Diferite surse recomandă consumarea alimentelor ce conțin colesterol nu mai puțin de 40% g în 24 ore. Obligatoriu corectați consumul de proteine, 1 kg pe tot parcursul zilei. De exclus: salamurile fierte și afumate, crenvurștile, maioneza, ketchup-ul, băuturile carbogazoase dulci, chips-urile, crackerii, zahărul, torturile.
- Fibrele. Este produsul principal care contribuie la scăderea nivelului de colesterol. Pot fi consumate în atât în formă de legume, fructe, precum și suplimente alimentare.
- Fulgii de ovăz și inul conțin fibre solubile și, la fel ca buretele, absorb colesterolul din organism.
- Mâncați usturoi. În formă brută acesta scade nivelul colesterolului, iar la prelucrarea termică usturoiul își pierde această proprietate.
- Cât mai puține situații stresante.
- Renunțarea la obiceiurile proaste.
Pentru a evita formarea plăcilor de colesterol, nu e suficient pur și simplu să vă limitați de la consumul a unor anumite alimente. Abordarea trebuie să fie complexă și ar trebui să începeți anume de la respectarea unui mod sănătos de viață. Întotdeauna este important să reținem că boala e mai simplu să fie prevenită, decât ulterior tratată. Sănătate!
Jana Preteca
Medic homeopat, categoria I. Membru al Ligii Internaționale a Medicilor Homeopați. Terapeut. Diagnosticare prin biorezonanță și tratament. Mezoterapie. Monitorizarea pacienților ce doresc să fie sănătoși (4 pași de reabilitare și păstrare a sănătății). Psiholog.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.