Articolul se referă la temele:

Endometrioza și infertilitatea — Fertilizare In Vitro sau Laparoscopie?0

Endometrioza și infertilitatea — Fertilizare In Vitro sau Laparoscopie?

Pacientele care se confruntă cu endometrioză și infertilitate asociată endometriozei, deseori, nu știu ce ar fi mai bine: să consulte un ginecolog sau mai întâi un specialist în infertilitate?

Majoritatea ginecologilor le vor recomanda să facă o laparoscopie. Ei justifică intervenția prin necesitatea stabilirii diagnosticului și singura modalitate de a face un diagnostic definitiv de endometrioză este o laparoscopie. Mai mult decât atât, pacienta e asigurată că laparoscopia va “ trata” endometrioza.

Multe din femei vor accepta ușor o laparoscopie, prezentată ca "intervenție chirurgicală minim-invazivă", fără cicatrici mari și cu spitalizare de scurtă durată.

Din păcate, endometrioza, adeseori, după operație reapare! Și chiar mai mult — operația poate induce infertilitatea pentru că se sacrifică prea mult țesut ovarian sănătos și scade rezerva ovariană. Astfel problema legată de fertilitate (și așa mare) se agravează esențial.

Dacă aceste femei se vor adresa mai întâi unui specialist în fertilitate, vor fi îndrumate să apeleze la FIV și să renunțe la laparoscopie. În acest caz femeile se simt dezorientate, confuze, doar FIV-ul va ocoli tratarea problemei endometriozei și nu o va trata.

Atunci de ce să alegem mai întâi FIV și nu laparoscopie?

Când luați deciziile, analizați cel puțin punctele-cheie de mai jos:

  • Vârsta;
  • Rezerva ovariană;
  • Gravitatea endometriozei, cât de extinsă este maladia;
  • Prezența altor simptome, în afară de infertilitate (de exemplu: durerea pelvină);
  • De câți ani aveți probleme de fertilitate;
  • Existența altor probleme în cuplu, care ar agrava infertilitatea (asigurați-vă că nu aveți alte probleme cu uterul, trompele uterine sau că soțul are o spermă calitativă). Dacă este prezentă una dintre aceste patologii, operația de laparoscopie nu vă va ajuta să obțineți sarcina.

Dacă sunteți mai în vârstă, timpul este prețios pentru dvs. și trebuie să căutați un tratament (cel mai eficient) pentru a rămâne însărcinată cât mai curând posibil. Acest lucru este valabil și pentru femeile cu rezervă ovariană scăzută, în cazul cărora operația va agrava și mai mult situația. Dar, și femeile cu rezervă ovariană bună trebuie să analizeze atent riscul de a pierde din rezerva ovariană ca urmare a laparoscopiei.

FIV nu doar maximizează șansele femeii de a rămâne însărcinată. Sarcina prin sine duce la regresia endometriozei și la ameliorarea bolii.

Dacă aveți simptome ale endometriozei, care vă reduc esențial calitatea vieții și necesită tratament (de exemplu: durerea în timpul sexului), atunci o laparoscopie poate fi prima alegere, deoarece poate elimina eficient aceste leziuni dureroase și poate oferi o ameliorare a stării.

Atenție! Dacă sarcina este obiectivul principal, iar diagnosticul de endometrioză a fost incidental (de exemplu: o ultrasonografie vaginală de rutină), atunci prioritatea dvs. ar trebui să fie maximizarea șanselor de a avea un copil cât mai repede, folosind tehnologia de reproducere umană asistată.

Rezerva ovariană este cel mai important factor.

Multe femei, din păcate, nu realizează acest lucru, dar nici majoritatea ginecolgilor! Ginecologii sunt prea concentrați pe ”tratarea patologiei” pe care au văzut-o accidental ultrasonografic sau în timpul unei laparoscopii efectuate într-o anumită împrejurare. Adesea, fertilitatea femeii nu este evaluată la timp și se face când ar putea fi târziu - după operație.

Trebuie să insistați ca medicul dvs. să verifice funcția ovariană înainte de a începe un anumit tratament. Se evaluează numărul de foliculi antrali pentru a verifica cât de mult țesut ovarian normal aveți în ovare (prin ultrasonografie transvaginală, la un specialist în fertilitate) și prin testarea nivelului de AMH-hormon antimuller din sânge. Aceste teste se fac împreună pentru a exclude o greșeală.

Dacă aveți un număr bun de foliculi antrali și un nivel normal de AMH, puteți alege să faceți o intervenție chirurgicală. Trebuie să vă asigurați că chirurgul este experimentat și înțelege că doriți în primul rând să vă păstrați potențialul de fertilitate. Dar, și în cele mai experimentate mâini, aveți riscul să rămâneți cu rezervă ovariană diminuată. Luați acest lucru în serios când decideți să apelați la laparoscopie.

Dacă aveți o rezervă ovariană scazută, opțiunea pentru o intervenție chirurgicală este una greșită, deoarece acest lucru vă poate deteriora și mai mult rezerva ovariană. Opțiunea corecta este un tratament FIV. De altfel, aceasta este decizia corectă, indiferent dacă aveți sau nu endometrioză!

Nu uitați de timpul pentru recuperare post-chirurgicală!

Rezultatele intervenției chirurgicale nu numai că pot fi imprevizibile, dar se poate pierde și timp prețios. E bine dacă femeia rămâne însărcinată după 6-12 luni de la o intervenție de laparoscopie, dar dacă nu? Veți ajunge să faceți FIV, dar deja cu șanse mai reduse (având o vârstă mai mare și o rezervă ovariană mai mică). Nu uitați să analizați toți factorii pro și contra când luați deciziile despre alegerea unui tratament!

Laparoscopia pentru endometrioză nu crește șansele la succesul unei Fertilizari In Vitro — le poate reduce considerabil!

ASRM (Societatea Americană de Medicină Reproductivă a publicat opinia despre endometrioză și infertilitate - Fertility and Sterility®, 2012) și ESHRE (Societatea Europeană pentru Reproducere Umană și Embriologie — în ghidul cu aceeași temă publicat în 2013) prezintă părerile grupurilor de experți despre tratamentul femeilor cu infertilitate asociată endometriozei:

  • Rezecția endometrioamelor înainte de FIV nu îmbunătațește șansele femeii la succes;
  • Chirurgia pentru endometrioză poate scădea rezerva ovariană și poate compromite răspunsul la o ulterioară stimulare;
  • Nu se recomandă laparoscopia în caz de endometrioză ușoară/medie, singurul scop fiind cel de a îmbunătăți fertilitatea (la femeile tinere se poate accepta tactica expectativă sau un curs de inseminări intrauterine, iar la cele după 35 de ani este recomandată o tactică mai agresivă - câteva cicluri de stimulare ovariană cu inseminări intrauterine și apoi FIV, sau direct FIV)
  • La femeile cu endometrioză de gradul 3/4 chirurgia conservativă ar putea fi benefică, dar dacă sarcina nu survine se recurge imediat la FIV;
  • Atunci când se stabilește un protocol de tratament, trebuie să se ia în considerare vârsta femeii, termenul infertilității, stagiul endometriozei, prezența durerii pelvine, prezența altor factori de infertilitate (de exemplu, spermograma abnormală).

Noile posibilități diagnostice, cum ar fi ultrasonografia transvaginală de înaltă rezoluție, pot duce la decizii greșite și intervenții nejustificate pentru unele paciente. Se vor diagnostica chisturi ovariene mici (cu o dimensiune de 1-2 cm) în timpul scanării pelvine de rutină. Acestea se vor raporta ca o endometrioză posibilă și pacienta (dar și unii medici) va intra în panică. Adevărul este că cel mai des aceste “abnormalități” nu necesită niciun tratament și numai monitorizarea lor sistematică va fi cea mai bună opțiune.

Scopul dvs. principal nu este de a "trata" endometrioza, ci de a naște un copil.

Regula este simplă — gândiți-vă nu doar la endometrioză, la diagnosticul și tratamentul acesteia, dar și la rezerva dvs. ovariană și la scopul final — cel de a avea un copil. Decizia de a “ocoli” problema endometriozei ar putea fi cea mai corectă.

Cele menționate mai sus sunt doar în scop informativ. Vă rugăm să discutați cu specialistul în fertilitate pentru a decide ce este mai bine pentru situația dvs.

Consultă GRATUIT medicul reproductolog Medpark: 022 40-00-40!

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»