Articolul se referă la temele:

Prenumele copilului tău1

Prenumele copilului tău

Potrivit unor date ale Serviciului de Stare Civilă, în 2013, de altfel, ca și în 2012, cele mai populare prenume date copiilor din Republica Moldova ar fi Anastasia și Maxim. În același timp, rămâne aproape neschimbată lista primelor celor mai populare 10 prenume. Astfel, în topul prenumelor masculine sunt: Ion, Artiom, Daniel, Bogdan, Andrei și Mihail. Iar în topul prenumelor feminine se enumeră: Daria, Alexandra, Victoria, Andreea, Valeria, Evelina și Gabriela.

Prenume neobișnuite, ciudate și chiar amuzante la moldoveni

Alegerea numelui este un moment pe cât de plăcut și amuzant, pe atât de dificil. Aceasta, din cauza miilor de prenume posibile. Un lucru este cert — prenumele va însoți persoana pe tot parcursul vieții sale! Cu toate acestea, tot mai frecvent, părinții aleg pentru copiii săi prenume, dacă nu deocheate, atunci de-a dreptul ciudate. Așa se întâmplă și în țara noastră!

Astfel, în Moldova poți întâlni persoane care se numesc: Hristos, Ion al IV-lea, Socrate, Odiseu, Rudic, Israel, Aladin, Sultan, Bondari, Flor. Sau: Stalina, Grațiela, Draga, Cristalina, Eselia, Helia, Palerma, Luizina. Totodată, sunt înregistrați copii cu prenume inspirate din seriale: Fernando, Casandra, Antonia, Rut, Rachel, Isabela, Luis, Ludovic. Sau prenumele divelor: Madona, Kim, Jenifer sau Karl. Acestea, însă, nu sunt singurile nume stranii de pe la noi. Lista poate fi continuată cu o sumedenie de prenume de tot felul, de la băiețelul Ceburașka din Soroca și până la fetița Monna Lisa O La Joconda din Chişinău.

Irina Novac, psiholog-consilier, ne-a vorbit despre impactul prenumelor neobișnuite și a celor duble asupra stării emoționale a copilului, dar și a integrării acestuia în societate.

Irina NovacIrina Novac

La ce "riscuri" își supun părinții copiii, atunci când aleg pentru ei prenume ciudate, iar uneori chiar amuzante?

Numele copilului îi influiențează întreaga viață, atât din punct de vedere social, emoțional, interpersonal, afectându-i în sens pozitiv sau negativ personalitatea. Prenumele copilului influențează și reacția celor din jur, iar sonoritatea lui și însemnatatea, felul în care este perceput în societate, îi determină pe cei din preajmă să-și formeze prima impresie despre persoana respectivă, pâna a vorbi cu ea. Astfel, numele ciudate, greu de înțeles sau rostit, rar intâlnite, l-ar putea complexa pe copil, și astfel ar putea să-l izoleze de alte grupuri sociale. Un copil cu un nume indezirabil, dizarmonic la rostire, tinde să aibă un respect scăzut de sine, poate lua note mai mici la școală, și va avea probleme psihologice mai mari decât copiii care poartă nume obișnuite, populare. Copilul cu nume ce se asociază ușor cu porecle sau etichete răutăcioase, ar putea fi luat astfel peste picior de alți copii, tachinat, provocat și semenii ar putea manifesta involuntar o atitudine negativă față de copil. Iar astfel de situații duc la scăderea încrederii în sine, a stimei de sine, dezvoltarea complexelor de inferioritate, toate acestea afectându-i dezvoltarea psiho-emoțională.

De ceva timp sunt foarte actuale prenumele duble. Cum ar putea afecta acestea copiii?

Prenumele duble, de regulă, reprezintă preferințe diferite ale celor doi părinți sau ale unor rude influente. Astfel, copilul se simte cu două identități și apare sentimentul că este diferit în raport cu ceilalți, simțind disconfort când nu-i este recunoscut sau este numit doar pe unul din nume.

Ce recomandări le-ați da părinților în alegerea prenumelui pentru copiii săi?

Important în alegerea numelui pentru copil este să se țină cont de modul în care acesta se armonizează și ce rezonanță are în societatea din care face parte copilul, în care va crește și va trăi. Astfel încât să nu fie considerat ciudat, sa fie simplu de pronunțat, posibil către dezmierdări, dar să aibă și sonoritatea potrivită de adult, pentru că numele va influența modul în care persoana va fi percepută de alții.

Dragi părinți, asigurații copilului Dvs un nume cu sonoritate armonică și cu semnificație specială, să fie original, să nu fie prea popular, dar, totodată, să nu se cheme la tachinări și porecle urâte din partea celorlalți copii.

Așadar:

  1. Fiți atenți la rezonanța numelui. Încercați să-l pronunțați cu voce tare pentru a vedea cum sună.
  2. Alegeți prenumele, care se va potrivi perfect și cu numele de familie.
  3. Puneți accent pe nume unice, dar evitați prenumele prea sofisticate.
  4. Căutați în dicționarele de nume simnificația prenumelui ales. Or, se spune că numele, de cele mai multe ori, reprezintă o parte din personalitatea omului.
  5. Alegeți un prenume care se pronunță și se scrie ușor, dar și este reținut de cei din jur.
  6. Puneți preț pe numele sfinților, astfel copilul își va putea serba și onomastica.
  7. Nu alegeți un nume deja diminutivat. Gândiți-vă cum se va simți o fetiță numită Tudorița sau un băiat — Ionuț, atunci când vor fi maturi.

Eu am ales pentru băiețelul meu prenumele Radu. Acest nume are rădăcină în limba slavonă și în traducere ar însemna "bucurie". Este un nume purtat de numeroși voievozi și nobili din Țara Românească.

Tu pe ce criterii ai ales prenumele copilului tău? Spune-ne și nouă povestea din spatele prenumelui pe care îl poartă piciul tău!

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

imobil

Noutățile partenerilor