Reconstrucția sânilor — posibilitatea de a reveni la o viață obișnuită după cancer0

Reconstrucția sânilor — posibilitatea de a reveni la o viață obișnuită după cancer

Octombrie — luna luptei contra cancerului de sân.

În fiecare an, în luna octombrie, în diferite țări ale lumii se desfășoară luna sporirii gradului de conștientizare a cancerului de sân.

Sute de femei din Moldova sunt supuse acestei încercări serioase. Diagnosticul "cancer" este urmat de un alt verdict — mastectomie. În acest caz, chirurgia plastică și reconstrucția sânului nu este un capriciu, ci o modalitate de a recâștiga încrederea în sine și de a uita de această boală. Despre modalitatea în care se efectuează intervenția chirurgicală de reconstrucție a sânului și abilitățile chirurgilor din Moldova, ne-a povestit medicul oncolog, chirurg plastic în cadrul clinicii "Sancos", Natalia Botnariuc.


"Cancerul" întinerește


Cât de răspândit în Moldova este actualmente cancerul de sân?

Cancerul mamar se poziționează pe primul loc printre cazurile de cancer diagnosticate la femeile din țara noastră. Este trist că tot mai multe femei tinere, de 30 ani sau mai puțin, suferă de această boală.

Cancerul mamar poate apărea la orice vârstă, chiar în perioada sarcinii și a alaptării. Și este foarte greu de explicat și de convins femeile tinere că în cazul lor este nevoie de tratament radical, inclusiv mastectomie, adică îndepărtarea sânului.

Care sunt cauzele cancerului mamar?

Înainte de toate, cancerul mamar este cauzat de anumite antecedente în familie. Alte cauze frecvente — boli tiroidiene și ovariene, care provoacă dezechilibru hormonal la femei, întreruperea sarcinii, administrarea contraceptivelor fără indicația medicului și ale altor medicamente hormonale, traumarea sânului, ecologia, obiceiurile proaste și stilul de viață. Cancerul poate apărea pe fundal de stres sever sau a unei boli grave, care implică o slăbire a corpului în general și scăderea imunității.

Ați spus că cancerul întinerește. De ce?

Cel mai probabil acest lucru se datorează stilului de viață, alimentației și mediului ambiant. Suntem în stres constant: ritmul vieții moderne dictează condițiile sale — comunicații mobile, internet, administrarea necontrolată a medicamentelor hormonale, a energizantelor. De mici copii utilizăm gadget-uri, care sunt surse de radiații. Dormim puțin, ne alimentăm cu produse modificate genetic și conservanți.

În comparație cu statisticile mondiale, care este situația în Moldova?

În Moldova rata de îmbolnăvire este similară celei din alte țări europene, dar nivelul de mortalitate la noi este mai înalt. Aceasta din motiv că oamenii se adresează târziu la medic. Pentru a îmbunătăți aceste date, avem nevoie de un screening bun, adică examinarea anuală a fiecărei femei și în special a celor care fac parte din grupul de risc.

Ultrasonografia (USG) sau mamografia în prima etapă este suficientă pentru a detecta la sân un nodul de dimensiuni chiar foarte mici. În țările economic dezvolatate, detectarea cancerului de sân în stadii incipiente, este de aproximativ 60-65 %, printre pacienții diagnosticați. La noi, din păcate, aceste cifre nu sunt de loc îmbucurătoare — doar 10-15% dintre pacienți. În celelalte cazuri — sunt stadii avansate ale bolii, care necesită tratamente îndelungate și costisitoare — chimie și radioterapie. Prin urmare, autoritățile noastre ar trebui să se gândească ce este mai ieftin și mai adecvat — depistarea cancerului în stadii incipiente sau cheltuirea banilor pe preparate scumpe și spitalizări multiple ale pacienților pe termen lung.

Care sunt simptomele ce indică că trebuie să mergem la medic?

Există tehnica auto-controlului. Fiecare femeie poate singură să depisteze prezența nodulilor la piept. Odată pe săptămână este suficient. În cazul în care există chiar și un mic nodul, trebuie imediat să mergeți la medic, care vă va indica ce examene medicale trebuie să efectuați și va face toate recomandările necesare sau va oferi schema pentru tartament. La ce ar mai trebui să atragă atenție fiecare femeie — la scurgerile mamelonare, asimetria sânilor, neregularități la nivelul pielii pieptului sau a mamelonului. Cu părere de rău, în cazul cancerului mamar practic lipsește senzația de durere, de aceea pacienții nu se grăbesc să se adreseze medicului. În special, persoanele din regiunile îndepărtate ale țării. În raioane n u există medici mamologi, iar din cauza procesului dificil de a obține foaie de trimitere la un centru specializat, pacienții se adresează deja când boală este în stadii avansate, cu metastaze în organele interne.


"Dorința de a rămâne femeie la orice vârstă, este una normală"


În ce cazuri se face mastectomie?

Când tumoarea e mai mare de 2 cm, există modificări la nivelul pielii sau a mamelonului, când se schimbă culoarea pielii, atunci recomandăm procedura de mastectomie, în caz contrar, peste un timp, pot apărea recidive.

În stadiile incipiente, este posibil să se facă mastectomia subcutanată cu înlocuirea simultană a unui implant. Uneori efectuăm intervenții chirurgicale cu salvarea organelor, atunci când cancerul a fost depistat la timp — în acest caz este liminată tumoarea, fiind păstrată în același timp glanda mamară.

Dar, în Moldova este un nivel relativ scăzut de cultură și de sensibilizare a opiniei publice, de cele mai multe ori pacienții se adresează când cancerul este în stadie avansată. Iar stadiul doi și trei deja se recomandă mastectomia radicală, urmată de chimioterapie și radioterapie.

Pe parcursul unui an, câte operații de acest gen se efectuează?

La momentul de față, în R. Moldova, pe an sunt efectuate circa 800 de proceduri de mastectomie. Iar procedura de reconstrucție a sânului este desfășurată foarte rar, doar 3-4 paciente apelează la această intervenție.

De ce atât de puține? Din cauza problemelor financiare sau din alte motive?

Sunt de părerea că inclusiv din lipsa informării. Majoritatea nu știu că în Moldova poate fi efectuată procedura de reconstrucție a sânului.

Pe lângă aceasta, multe persoane, care au trecut prin toate etapele de tratament complex — chimioterapie, radioterapie, intervenții chirurgicale — sunt epuizate și au nevoie de reabilitare. Faza ce ține de reconstrucție este amânată pe o perioadă lungă de timp. Eu cred că nu trebuie să renunțăm! Am asistat la intervenții chirurgicale de reconstrucție a sânului în Barcelona, la o femeie de 67 de ani. După efectuarea mastectomiei, în pofida vârstei sale și patologiei, ea a insistat asupra reconstrucției sânului. A decis că vrea să râmână femeie desăvârșită până la sfârșitul vieții sale.

Din punct de vedere medical, cu ce scop este efectuată reconstrucția?

După procedura de mastectomie, femeia nu trebuie să piardă încrederea în sine și posibilitatea de a-și restabili sănătatea și feminitatea. Intervențiile chirurgicale pentru reconstrucția sânului nu au menirea doar să refacă volumul, forma și aspectul estetic al pieptului, dar și să reducă trauma psihologică.

Un moment extrem de important este acela că reconstrucția volumului de sân pierdut, compensează dezechilibrul în greutate și previne deformarea secundară a corpului, cum ar fi problemele de postură, curbura coloanei vertebrale, lăsarea umerilor și așa mai departe.

Dar pacienrele care se decid să efectueze intervenția, de ce factori sunt ghidate cel mai frecvent?

Orice femeie, indiferent de vârsta pe care o are și statutul social, vrea să se simtă feminină. Multe dintre pacientele noastre sunt încă tinere și necăsătorite — au toată viața înainte. Desigur, lipsa pieptului afectează destul de puternic starea psihologică a femeii. Ea este complexată, simte disconfort în propiul corp. După ce își recapătă sânul, pacientele mele privesc absolut cu alți ochi lumea. Le văd până și după intervenția chirurgicală: au cu totul altă privire și zîmbesc.

Specialitatea mea este chirurg-oncolog. Dorința de a mă specializa în chirurgia reconstructivă a apărut după ce nu o singură dată am privit în ochii triști ale femeilor tinere, care au fost supuse procedurii de mastectomie. Într-un moment anumit m-am gândit că trebuie să le ajut nu doar să învingă boala, dar și să revină la formele inițiale și la un mod deplin de viață.


"După intervenția chirurgicală puteți duce un mod activ de viață"


Sunt anumite contraindicații?

O sarcină mai dificilă este reconstrucția după procedura de radioterapie, deoarece țesuturile își pierd elasticitatea. În asemenea cazuri, procedura de reconstrucție trebuie să fie bine gândită.

Ce complicații postoperatorii pot apărea?

Cea mai neplăcută complicație ar fi respingerea parțială a țesutului. Din cauza consecințelor radioterapiei și a tulburărilor de microcirculație, lamboul de piele transplantat ar putea parțial să fie respins.

Dar există o mulțime de mijloace de corecție și un chirurg cu experiență întotdeauna va găsi metoda și posibilitatea pentru a face față oricăror complicații.

De cât timp au nevoie pacienții pentru recuperare?

Este ceva foarte individual. Unele paciente se recuperează foarte repede. Deja peste o săptămână revin la modul obișnuit de viață. În mediu, puteți reveni la muncă deja peste o lună, chiar și atunci când este vorba despre intervenții complicate, cu utilizarea lambourilor de piele.

Toate fazele ulterioare de reconstrucție, cum ar fi corectarea formei, formarea mamelonului și areolei, au loc ambulatoriu, fără spitalizare.

După procedura de reconstrucție a sânului, este nevoie să fie respectat un regim mai cruțător?

Nu doar un regim cruțător. Este necesar să se respecte regimul și toate recomandările necesare. Purtarea lenjeriei post-operatorii speciale, limitarea activității fizice.

După perioada de recuperare este permis totul — practic orice activitate sportivă: fitness, înot, tenis.

Femeilor cărora li s-a efectuat deja procedura de reconstrucție sau care doar planifică s-o facă, aș vrea să le doresc să fie optimiste, să aibă încredere în sine și în propriile forțe. Doar speranța și credința în sine ne oferă putere să depășim toate dificultățile.

Omul singur își construiește destinul. Și doar concentrându-se asupra obiectivelor sale, depășind toate dificultățile, putem crea pentru sine însăși acea lume și acel confort pe care ni-l dorim și pe care îl merităm.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Sancos — Instituție medicală multidisciplinară str. Moscova, 16 Tel.: 022 909-909, 022 909-908 www.sancos.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»