Teama de întuneric: cum învățăm copilul să nu-i fie frică?0

Teama  de întuneric: cum învățăm copilul să nu-i fie frică?

Dacă copilului dumneavoastră îi este frică de întuneric, aceasta i-ar putea crea probleme multiple atât lui cât și dvs. Psihologul, expertul în relația părinte-copil, Anna Crasilnicova, oferă 5 sfaturi simple pentru soluționarea acestei probleme.

Frica de întuneric și sunete nocturne este ceva firesc. Doar strămoșii noștri nu locuiau în condiții atât de confortabile și sigure, precum noi. Ei viețuiau în păduri și peșteri, unde existau o mulțime de animale de pradă sălbatice și înfometate, care ieșeau noaptea la vânat.

Animalele de pradă, de regulă, nu preîntâmpinau despre intenția lor de a ataca și, profitând de efectul imprevizibilității, își atacau victima. Așadar, strămoșii noștri trebuiau să fie mereu în alertă, mai ales noaptea. Să fie atenți la orice foșnet, să observe fiecare umbră. Și cel mai important – să nu dormi, mai ales dacă ești singur.

Era o frică extrem de utilă. Dacă nu era, toți strămoșii noștri îndepărtați ar fi fost mâncați de către animalele de pradă, iar noi nu mai apăream pe lume.

Bineînțeles, astăzi nu mai are sens să ne temem de animale sălbatice, șerpi și alte vietăți. Dar copiilor oricum le e frică să adoarmă singuri în întuneric.

Cum ajutăm copilul să depășească această frică?

  1. Este inutil să convingi copilul că nu are de ce să-i fie frică. La nivel de gândire el poate înțelege că nu există zombi. Dar instinctul este mai puternic (vedeți mai sus).
  2. Nu-l faceți pe copil să-i fie rușine de frica pe care o are. Mulți adulți la fel se tem de întuneric (vedeți mai sus).
  3. Nu permiteți copilului să privească desene animate, filme, să se joace în jocuri virtuale, unde există personaje strașnice. Psihicul copilului este foarte sensibil la asemenea imagini.
  4. Utilizați veioze mici în camera copilului, în hol și veceu. Întunericul total provoacă apariția unor fantezii destul de neplăcute (și nu doar la copii).
  5. Propuneți copilului să deseneze ceea de ce îi este frică. După care transformați acest monstru în ceva simpatic și amuzant, cu ajutorul completării desenului cu fundițe, clopoței, zâmbet frumos etc.

De regulă, se primește un personaj destul de drăguț. Îi puteți da un prenume și să-l trimiteți să locuiască într-o țară magică, pe care o va desena copilul. Este recomandabil să deseneze împreună cu un adult.

Urmând acest algoritm simplu, vă veți învăța copilul să nu-i fie frică de întuneric. Astfel plecarea la culcare a copilului nu va mai fi pentru familia dumneavoastră un test de rezistență a sistemului nervos.

Noapte bună și doar vise plăcute!



Anna Crasilnicova
Anna Crasilnicova

Psiholog pentru copii, mama a doi copii minunați, soție iubitoare. Este pasionată de inventarea poveștilor terapeutice pentru fiul său. Îi place să gătească dulciuri sănătoase și delicioase pentru copii.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anna Crasilnicova — Psiholog Tel.:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»

Articole populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»