Articolul se referă la temele:

Colicile la sugari. Recomandări utile2

Colicile la sugari. Recomandări utile

Nașterea copilului reprezintă un eveniment mult așteptat, dar care aduce cu sine și nopți nedormite, cauza fiind renumitele colici ale copilașilor. Or, a fi o mămică care nu s-a confruntat cu acestea este o mare raritate.

Recent, în capitală s-a desfășurat o șezătoare a mamelor la care au participat mai multe tinere mămici, dar și viitoare mămici. Subiectul discuției — "Colicile intestinale la nou-născuți".

Având marele noroc să mă aflu printre invitate, am aflat multe informații utile, oferite de Șefa departamentului "Patologia nou-născutului și supravegherea la distanță" din cadrul Intitutului Centrului Mamei și Copilului, neonatologul Dorina Rotaru. Voi încerca să fac rezumatul întrunirii, pentru a mă împarți cu detalii utile pentru părinți.


Ce sunt colicele, cum se manifestă și care sunt cauzele apariției acestora?

Colicile reprezintă dureri abdominale cu caracter spasmodic, însoțite de neliniștea și agitația copilului. Ele apar, de obicei, începând cu varsta de 2 săptămâni și dispar în jur de 3 luni, însă actualmente s-a constatat o prelungire la unii copii, chiar până la 4 luni.

Ceea ce e important să cunoașteți — colicile nu reprezintă o boală, așa că nu trebuie să panicați și să căutați să le tratați. Nu puteți decât să ușurați durerea. Acest fenomen este absolut firesc și apare de cele mai multe ori din cauza:

  • imaturității musculaturii netede din intestinul bebelușului;
  • deficitului de lactază în intestinul subțire, care are rolul de a scinda lactoza în glucoză și galactoză, pentru a putea fi asimilată integral. Toate tipurile de lapte și produse lactate (inclusiv laptele formulă pentru sugari) conțin lactoza. Intoleranța temporară la lactoză reduce capacitatea organismului sugarului de a digera complet lactoza din hrană. Neprelucrată, lactoza ajunge în intestinul gros unde în urma fermentației eliberează gaze: acid lactic, hidrogen și dioxid de carbon. Acestea și cauzează balonare, flatulența și durere, deci colici.
  • sensibilitatea la unele dintre produsele alimentare consumate de mamă (alcool, tutun, cafea, capsuni, varză , boboase, etc), dar nu numai;
  • meteorismul (balonarea), care poate aparea ca urmare fie a deficitului de lactoză, fie a ingestiei aerice în timpul mesei. De aceea, după masă, bebelușul, trebuie ridicat în poziție verticală și sprijinit pe umarul mamei, aplicându-i ușoare lovituri pe spate, imitând bătăile cordului mămicii, aceste manipulații ajută micuțul să elimine gazele ingerate în timpul alimentării.
  • tehnicii incorecte de alăptat — multe mămici neinformate hrănesc copilul la un sân, după care, considerând că acesta nu s-a săturat, i-l oferă și pe celălalt. Foarte important este să i se lase sugarului suficient timp pentru a bea laptele din sân. Or, anume trecerea rapidă de la un san la celălalt face ca bebelușul să se hranească doar cu "laptele dintâi" care este mai puțin bogat în grăsimi și doar să lase impresia că acesta ar fi sătul. Fără fracția următoare, mai grasă, acest prim lapte trece foarte repede din stomac în intestine, unde lactoza, adică zahărul conținut fermentează și produce gaze!

Printre mămici circulă ideea că anume ceea ce manâncă mama provoacă sugarilor colicile. Este oare acesta mit sau adevăr?

Într-adevăr, mămicile care alaptează trebuie să fie atente la regimul lor alimentar. Ar fi recomandabil să adopte o dietă slabă în grăsimi, dulciuri, lactate, căci acestea din urmă nici într-un mod nu sporesc cantitatea de lapte matern. Este complet eronată ideea că dacă "mănânc mult lapt, voi produce mai mult lapte". Or, volumul laptelui depinde doar și doar de menținerea volumului hidric suficient, adică organismul matern trebuie să consume minim 2-3 litri de apă pe zi, iar pe timp de vară chiar mai mult. Dacă mămica simte că laptele se acumulează în sâni, respectiv mai reduce pentru moment consumul apei.

Alt mit este că nucile și miere fac "laptele gras" — aceste alimente se află în vârful piramidei, ele sunt printre cele mai alergene, mierea fiind strict interzisă până la vârsta de 2 anișori.

O altă recomandare este renunțarea în periaoda alăptatului la boboase, ciocolată neagră, varză, brocoli. Adică, produsele alimentare care provoacă însăși mamei disconfort gastro-intestinal, fără doar și poate vor cauza colicile la copil.


Ce metode de tratament sunt și ce se recomandă să facă mama dacă copilul plânge din cauza durerii?

În primul rând, colicile nu reprezintă o boală, respectiv nici tratament nu necesită! Ceea ce ne propune piața farmaceutică, sunt doar medicamente care au ca substanțe active dimeticonă sau simeticona, care ajută la decompunerea bulelor de gaz din intestine, în bule mai mici, acestea fiind eliminate pe cale naturală sau pot fi resorbite de peretele intestinal, reducând astfel o parte din disconfortul creeat de acestea. Pe unii copii îi pot ajuta, pe alții mai puțin.

Cât despre apa de mărar, pur-și-simplu nu ajută, atât pot afirma!

Sunt recomandate și metodele tradiționale, niște trucuri care adesea ajută:

  • mangâierea blândă a abdomenului bebelușului, cu mișcări în direcția acelor de ceasornic;
  • poziționarea pe burtică a micuțului cât mai des, în special înainte de masă;
  • purtarea copilului pe mână, de asemenea poziționat pe burtă;
  • plimbarea sugarului alipit de corpul mamei, fără a recurge la zdruncinatul excesiv — mișcările trebuie să fie calme;
  • o batistuță caldă aplicată pe abdomenul copilului;
  • baia calduță.

La finalul discuției, neonatologul Dorina Rotaru a remarcat: "De multe ori, în timpul consultațiilor, am observat că dacă în relația dintre părinți există armonie, atunci și copilul, la rândul său, nu-i agitat, se joacă și se simte bine. Iar dacă mămicile sunt nervoase, nemulțumite, copilul simte acest negativism, și reacționează. Deci, fiți calmi și oferiți cât mai multă iubire, chiar dacă uneori sunteți extenuate. Rezultatele vor fi doar îmbucurătoare."

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»