Tot ce ai vrut să cunoști despre maternitatea "Medpark". Interviu cu directorul medical al instituției0

Cele nouă luni de sarcină reprezintă pentru orice femeie o perioadă cu totul deosebită. Știind că poartă sub inimă comoara sa cea mai de preț — copilul — viitoarea mămică trăiește clipe cu adevărat miraculoase.

Două linii apărute pe testul de sarcină, apoi prima vizită la ginecolog, după care examenul ecografic, alegerea prenumelui pentru micuț și, bineînțeles, cea mai emoționantă experiență din ciclul sarcinii — întâlnirea cu bebelușul.

Pentru ca toate aceste momente să rămână în amintire drept experiențe frumoase, gravida trebuie să aleagă cu atenție medicul care îi va monitoriza sarcina și îi va asista nașterea, dar și maternitatea în care micuțul va vedea pentru prima dată lumina zilei.

Despre supravegherea sarcinii, desfășurarea procesului de naștere și protejarea sănătății micuților care vin pe lume la maternitatea "Medpark" din capitală, am discutat cu Olga Șchiopu, directorul medical al spitalului.

Ce semnifică pentru femeile din Chișinău, dar și din întreaga țară, viitoare mămici, maternitatea "Medpark"? Ce alternative oferă aceasta în raport cu alte maternități din capitală sau din țară?

Fiind și eu mamă a trei copii, pot vorbi despre avantajele acestei maternități prin prisma experienței proprii. În primul rând, aici fiecare viitoare mămică descoperă acea grijă și protecție maximă pe care și-o dorește. Dacă alegi serviciul de supraveghere a sarcinii, atunci medicul care îți monitorizează sarcina, asistă și la naștere. Aici nu există acea ruptură între policlinică și maternitate. Mai mult decât atât, acel medic cu care ai stabilit deja o legătură emoțională, un atașament, te supraveghează și în perioada de după naștere, oferindu-ți toate recomandările necesare în privința modului de viață pe care trebuie să-l respecți după sarcină, dar și te învață cum să eviți anumite probleme care ar putea apărea în primele luni/an după naștere.

Dacă optezi doar pentru maternitatea "Medpark", atunci ai posibilitatea de a alege medicul care îți va asista nașterea. În acest sens, instituția este organizată la cel mai înalt nivel cu o echipă completă, bine pregătită și instruită în domeniu: ginecolog, moașă, neonatolog, asistente medicale în sala de nașteri, în perioada postnatală, dar și asistente de terapie neonatală.

Și, bineînțeles, tot aici ar trebui să menționez baza tehnico-materială. Instituția dispune de toate dotările necesare la momentul de față pentru a oferi servicii la un nivel cu adevărat înalt.

Adică, în cadrul maternității oferiți un adevărat complex de servicii…

Da, este vorba de: evidența și monitorizarea sarcinii, maternitatea propriu-zisă, terapie intensivă pentru nou-născuți, departamentul de neonatologie. Pe lângă aceasta, dispunem și de un centru de instruire pentru viitorii părinți, precum și de un departament de Fertilizare in Vitro (FIV). Apropo, dacă e să vorbim despre avantaje, atunci trebuie să remarc că toate aceste servicii într-o singură instituție medicală sunt disponibile doar la noi.

Cum decurg cele 9 luni de sarcină pentru o mămică care alege să-i fie monitorizată sarcina la această instituție medicală?

Viitoarea mămică pur și simplu se bucură de acele 9 luni de sarcină, evitând o sumedenie de situații mai puțin plăcute. Aici sunt persoane care se preocupă să te programeze la medic sau la o anumită investigație ce trebuie efectuată conform programului de conduită a sarcinii — vizite la medicul ce monitorizează sarcina, la toți specialiștii, analize de laborator, ultrasonografii etc . Și o fac în cel mai direct sens — printr-un apel telefonic te anunță pe ce dată, la ce oră, în ce cabinet și la ce medic ești programată. Mai mult chiar, îți spun și cât timp va dura consultația. Deci, totul este gândit pentru tine maximal de comod.

Dar cât privește actele necesare pentru acordarea concediului de maternitate?

Noi îndeplinim documentația conform regulilor în vigoare, conform regulamentului de supraveghere a gravidei. Ea primește carnetul prenatal, cu toate inscripțiile necesare, deschidem certificatul de maternitate, eliberăm toată documentația necesară care atestă sarcina și vârsta acestei sarcini. Cu acest carnet prenatal, este la discreția și decizia pacientei unde ea va naște. Absolut deloc nu o obligă să rămână să nască la noi.

La fel, suntem incluși în lista instituțiilor nominalizate să ofere certificat care atestă nașterea copilului. Respectiv, mămicile care aleg să nască la noi, cu acest certificat în interval de o lună merg la Oficiul Stării Civile de unde primesc certificatul de naștere a copilului.

Cum asigurați gravidelor și nou-născuților confortul și siguranța?

Siguranța pacientului este la noi în prim plan — aceasta este deviza instituției. Cum se asigură? În primul rând, echipa cu care lucrăm noi este bine instruită, atât din punct de vedere medical — în respectarea procedurilor, protocoalelor etc., cât și în deontologia medicală — comunicarea calitativă cu pacientul. Totodată, siguranța pacienților se asigură și prin metodele și medicamentele cu care noi alegem să lucrăm. Niciodată nu avem situații că în stoc s-a epuizat un anumit preparat.

Pe lângă toate acestea, beneficiem de o infrastructură modernă. Suntem o unitate medicală construită din start cu conceptul de spital, în care se respectă toate regulile de igienă sanitar-epidemice — fluxul și cercuitul aerului, ventilarea, dotarea cu hepa-filtre, sterilizare corectă a instrumentarului medical. Dispunem de un departament modern cu trei etape de sterilizare, cu diferite metode care se aplică în funcție de utilajul care se folosește în procesul de diagnostic și tratament.

În mai 2013 noi am obținut cel mai înalt calificativ din punct de vedere a acreditării instituțiilor medicale, și anume acreditarea "Joint Commission International". Este un standard american de calitate spitalicesc, elaborat special pentru spitale. La momentul de față în lume sunt acreditate peste 2500 de spitale. Noi am fost primul spital acreditat după acest standard din această regiune, mă refer la Moldova, România, Ucraina.

Maternitatea este capabilă să primească nașteri de orice grad de complexitate?

Inițial maternitatea a fost lansată ca una de nivel întâi. Asta ar însemna că puteam lua o sarcină normală și o duceam până la 38 de săptămâni. Dar, pe parcursul activității am observat că există solicitări și apar cazuri care necesită tratament și supraveghere în terapia intensivă neonatală și atunci am aplicat o cerere la Ministerul Sănătății pentru extinderea licenței de activitate, preluarea unui diapazon mai mare de sarcini. Respectiv, din august 2013 activăm ca maternitate de gradul doi. Altfel spus, acum avem dreptul și capacitatea de a lua sarcini patologice și premature, începând cu 32 de săptămâni. La noi pot naște gravide cu orice afecțiuni: diabet zaharat, patologii cardiovasculare, hipertensiune etc.

La ora actuală, există tendința de a se reveni la nașterea naturală, cu minimă intervenție din partea personalului medical. Cum se petrec lucrurile în acest sens la maternitatea "Medpark"?

Politica spitalului în privința procesului de naștere este că aceasta trebuie să fie maximal naturală. Noi activ promovăm nașterea prin căile fiziologice și nu efectuăm cezariene la cerere. Numai în caz dacă stabilim anumite indicații medicale. Din procentul total de nașteri, 30 la sută sunt prin cezariană. De ce? Deoarece am crescut ca nivel de complexitate a sarcinilor. După cum am spus activăm după nivelul doi și e logic că această proporție să se schimbe în direcția celor operative. Când activam doar pe nivelul întâi, erau sub 20% nașteri prin cezariană, marea majoritate erau naturale.

Referitor la medicamente, oricum nașterea prin administrarea anesteziei epidurale este ceva uzual în toată lumea și noi explicăm pacientei ce înseamnă naștere epidurală, cum aceasta se reflectă asupra procesului de naștere și dacă are sau nu influență asupra bebelușului și a mamei, adică care sunt beneficiile versus riscul de complicații și rămâne la discreția mamei ce să aleagă. Dar, procentul este înalt, undeva 60-70% dintre nașteri la noi se efectuează cu anestezie epidurală.

Admiteți parteneriatul la naștere?

Da. Mămica decide dacă vrea să-i fie cineva dintre apropiați alături în timpul nașterii. Sunt femei stăpâne pe situație și nu doresc să fie tatăl copilului sau altcineva în sala de nașteri. Dar sunt mame care doresc să împartă bucuria din primele clipe cu tatăl copilului. Deciziile sunt foarte diferite, cineva vine cu sora, altcineva cu mama, soțul, prietena. Gravida trebuie doar să anunțe medicul că își dorește să-i fie cineva alături. La fel și în salon, mămica poate stă cu o persoană pe care o alege non-stop.

Cât timp după naștere, mama și copilul rămân internați în spital?

Dacă este o naștere normală, naturală, fără complicații atunci la maternitate mămica și bebelușul stau între 48 și 72 ore. Mai mult nu e nevoie și politica internațională privind serviciul spitalicesc spune în modul următor: cu cât mai mult pacientul se află în instituția medicală, cu atât mai mult crește riscul de infecții care se achiziționează în mediul spitalicesc. Și aceasta este valabil peste tot, în oricare departament medical, oriunde în lume. Aceasta este o regulă, un postulat promovat de Organizația Mondială a Sănătății, ca spitalizarea să fie cât mai scurtă.

Noi la externare facem cadouri simbolice bebelușilor noștri. Luăm mamelor interviu și dacă ele își dau acordul, atunci aceste date le facem publice. Le felicităm cu ocazia nașterii copiilor, facem poze, le oferim suvenire.

În cei cinci ani de activitate a maternității, în siguranță și confort la "Medpark" s-au născut circa 2000 de copii. În mare parte, acești copilași continuă să vină la "Medpark" împreună cu părinții atunci când necesită asistență medicală pediatrică, au fost pregătiți de medicii de aici pentru a merge la grădiniță, iar în curând vor fi pregătiți pentru școală. Mai mult decât atât, în acest an, de Ziua Internațională a Copilului, spitalul le-a oferit acestor micuți o adevărată sărbătoare — un Baby Fest cu multă distracție și voie bună.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Produse și servicii la tema

Vezi harta
  • Medpark Spitalul internațional

    or. Chișinău, str. A. Doga, 24
    022 40-00-40

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

imobil

Noutățile partenerilor

Noutăți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»