Tot mai multe persoane au probleme cu vederea. Glaucom, cataractă, dezlipire de retină și alte probleme. Oameni din ce în ce mai frecvent se adresează la medicul oftalmolog cu diverse probleme oculare, multe dintre care sunt incurabile sau dificil de tratat.
Despre o asemenea boală — cataracta, am discutat cu Gheorghe Ivanov, chirurg în cadrul centrului de chirurgie oculară "Ovisus", oftalmolog de categorie superioară, doctor în științe medicale, profesor asistent în cadrul Universității de Stat de Medicină din Moldova "N. Testemițanu".
Ce presupune cataracta la ochi?
Ca și în orice instrument optic, în ochii noștri, există o lentiluță cumulativă transparentă — un cristal. Prin această lentilă "vie" pătrund razele soarelui, care nimeresc pe retină. Termenul de cataracta ochiului semnifică îmbolnăvirea acestui cristal ocular și se manifestă prin tulburarea acestuia.
Modalitățile existente de tratament conservativ a cataractei ochiului acționează doar în etapele incipiente și nu conduc spre absorbția tulburării deja existente, ci, în unele cazuri, doar puțin amână progresarea cataractei. Din acest motiv, unica posibilitatea de a îndepărta cataracta este intervenția micro-chirurgicală. Aceasta constă din îndepărtarea cristalului care a devenit lipsit de transparență și înlocuirea acestuia cu unul artificial.
Cristal artificial ― acesta este o lentilă intraoculară. Cu toate acestea, o lentilă artificială asigură același funcții, pe care le avea cristalul adevărat.
Lentila intraoculară după instalare rămâne în ochi pentru totdeauna, nu necesită îngrijire specială și nu este observată de cei din jur, dar nici resimțită de pacient. Intervenția chirurgicală durează doar 6-10 minute.
Când trebuie să începem tratamentul cataractei?
Tratamentul cataractei ar trebui început de la apariția primului semn. S-a constatat că dacă tratamentul este început mai devreme, rezultatul va fi mai bun.
Eliminarea unei lentile tulbure reprezintă o adevărată "perlă" pentru microchirurgia modernă a ochiului. La nivelul actual de dezvoltare, chirurgia cataractei a ajuns la o etapă nouă a calității, care se caracterizează prin utilizarea pe scară largă a așa-numitelor "metode energetice" (utilizate cu scopul strivirii cristalului cu energia de ultrasunete sau laser).
Din toate tipurile existente de intervenții chirurgicale de înlăturare a cristalului în caz de cataractă, cel mai progresiv se consideră a fi facoemulsionarea, care a devenit un standard de facto global al ultimului deceniu.
Care este principiul de tratament a cataractei?
Principiul metodei de tratament al cataractei este ca prin incizie minimă (chirurgii din cadrul clinicii noastre efectuează o incizie în limitele 1,8-2,6 mm) în camera anterioară a ochiului este introdus vârful instrumentului cu ultrasunete, a facoemulsificatorului.
Sub acțiunea vibrațiilor cu ultrasunete se produce zdrobirea substanței cristalului până la starea de emulsie. Apoi, printr-un tub special, de dimensiuni nu mai mari de cât a unui pix, masa cristalului este eliminată din ochi. După aceasta, în ochi este implantat o lentilă moale și flexibilă. Noi nu implantăm lentile dure și mari.
Particularitățile tratamentului cataractei la centrul de chirurgie oculară "Ovisus"
Chirurgii din cadrul clinicii "Ovisus" utilizează cele mai avansate tehnici în tratamentul cataractei, care minimalizează trauma din urma intervenției chirurgicale, reduce timpul intervenției. Pe lângă aceasta, însăși procedura de facoemulsificare se efectuează cu anestezie locală, păstrând contactul cu pacientul pe tot parcursul intervenției. Toate acestea permit obținerea rezultatelor cu funcționalitate mai mare și trecerea fără complicații a perioadei post operatorii.
Pentru o vizualizare mai bună a câmpului chirurgical, medicii chirurgi de la clinica "Ovisus" utilizează microscoape multifuncționale, produse de compania germană "Leica", care este cel mai important producător mondial de echipamente medicale optice aplicate în domeniul oftalmologiei.
Datorită tehnologiilor noi, operația de cataractă la clinica "Ovisus" se efectuează ambulatoriu, iar în decurs de 2-3 ore după operație, pacientul poate pleca acasă.
Optând pentru tratamentul cataractei la clinica "Ovisus", alegeți cele mai avansate tehnologii în domeniul oftalmologiei și vă încredințați vederea medicilor oftalmologi specialiști din Moldova.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.