În ultimele decenii, tot mai multe persoane se confruntă cu problema celulitei, iar "grupul țintă" al acesteia devine din ce în ce mai tînăr…
Probabil, cauza este atenția crescută față de acestă problemă. Înainte, "pliurile" de pe fese nu erau considerate o problemă catastrofală, nimeni nici nu știa cuvîntul "celulită". Astăzi, însă, acest subiect macină cca 90% dintre femei și o mare parte de bărbați, care se lasă manipulați de mesajele provocatoare, difuzate pe internet și la TV, precum "celulita și femeia sunt lucruri total incompatibile"
De-ajuns cu lirica. Dacă citiți acest articol, înseamnă că sunteți interesați de anumite recomandări de salvare a feselor, de acele găuri nesuferite!
1. Hormonii
Anume aceasta este prima și principala cauză, în procesul de formare a celulitei. Îndată ce femeia rămîne însărcinată, i se schimbă fondul hormonal, iar o dată cu el și structura pielii.
Un alt factor este utilizarea pilulelor anticoncepționale. Organismul femeii este reglat de doi hormoni. Progesteronul determină acumularea de apă în țesuturi (pentru o concepere și o sarcină reușită), iar estrogenul ajută la producerea grăsimii subcutanate (pentru siguranța fătului). Pe fondul unui ciclu menstrual normal, acești doi hormoni se activizează pe etape, iar producerea depunerilor de grăsimi și acumularea apei, nu e permanentă, ci periodică. Dar sursele hormonale, chair și în doxe mici (iar hormoni se conțin și în cele mai moderne contraceptive orale, OK) mențin nivelul ambilor hormoni, la același nivel, întreg ciclul. Iată de ce, în consecință, apar formațiuni de celule, cu un conținut mare de lichid, din care și se formează acele neregularități pe suprafața șoldurilor.
Liliana Botnari, medic dermatocosmetolog:
— Celulita este, în primul rind, o problemă hormonală. Desigur, noi putem propune un spectru larg de metode de luptă cu ea: masaj cu vacuum, împachetări reci și fierbinți, linfodrenaj, radiolifting, diete, sport, însă dacă fondul hormonal este dereglat, atunci toate aceste metode vor avea doar un efect de scurtă durată. De aceea, înainte să pierdeți timp și bani în lupta cu celulita, apelați la un bun ginecolog și un endocrinolog, faceți analize la hormoni. Rezolvați problema de la rădăcină, după care, prin metodele sus menționate, veți lupta cu simptomele.
Metode de luptă:
Decideți ce este mai important pentru dvs.: fesele netede fără defecte sau siguranța relațiilor sexuale. Utilizînd OK, fiți pregătite pentru efecte adverse, precum celulita și respectiv, pregătiți-vă toate armele de luptă împotriva ei.
2. Lipsa activității fizice
Cel mai des, celulita apare la femei, după naștere. Cauza e clară: în timpul sarcinii, nu prea poți alerga, iar în primele luni după naștere, nici timp și nici puteri nu-ți prea ajung pentru antrenamente active. În acestă perioadă, "dușmanul" reușește să cucerească teritorii impunătoare. Și încă un factor evident – lucrul în oficiu, la calculator.
Metode de luptă:
Mai multă mișcare, îndreptată spre zonele problematice. De exemplu, exercițiile pentru șolduri, dar puteți alege și un alt curs, sau să mergeți la sală, dacă nu vă ajunge motivație, pentru efectuarea exercițiilor acasă.
3. Alimentația incorectă
Se știe că sarea reține apa în organism, de aceea, pornind în luptă contra celulitei, va trebui să reduceți produsele sărate din consum. Al doilea dușman, ascuns în frigider, sunt conservele. Al treilea – produsele din făină de calitate înaltă. Cafeaua influențează negativ circulația sîngelui (schimbul de substanțe) și de asemeanea, afectează negativ calitatea pielii. Desigur, din această lipsă nu puteau lipsi grăsimile și "fast food-urile"- inamicii unei siluete perfecte.
Metode de luptă:
Cei mai importanți ostași în lupta cu celulita sunt legumele crude și apa. Mai multă apă, mai multe fibre.
4. Stresul
Din cauza emoțiilor negative, nu doar pielea, ci întreaga viață se strică. Organismul nostru recționează la orice schimbare emoțională și dacă vă enervați frecvent, hormonii semnalizează celulele, pentru încetinirea schimbului de substanțe, se înrăutățește microcirculația sîngelui, respectiv, apar și stările de stagnare.
Metode de luptă:
Relaxați-vă, meditați, ascultați muzică plăcută, priviți comedii și nu lăsați emoțiile negative să vă afecteze silueta.
5. Obiceiurile proaste
Fumatul duce la îngustarea vaselor sanguine, iar fumatul frecvent nu le lasă să se relaxeze. Consumul des de alcool, face ca ficatul, care are rolul de a elimina toxinele din celulele organismul (inclusiv din celulele afectate, de pe șolduri și fese), să fie nevoit să-și cheltuie energia pentru eliminatrea alcoolului din organism.
Metode de luptă:
Limitați consumul de alcool și țigări.
6. Lipsa banilor
Mulți dau vina pe lipsa surselor financiare, necesare pentru efectuare unor proceduri anticelulită, și ei pot fi înțeleși. O ședință de masaj anticelulitic costă de la 120 lei, împachetările – de la 150 lei, pentru o procedură, ținînd cont de faptul că e nevoie de minim 10 ședințe, pentru un rezultat vizibil.
Metode de luptă:
În acest caz, de vină nu e atît lipsa banilor, cît lenea – cel mai mare dușman al frumuseții. Dacă starea financiară nu vă permite, cu o mare dorință, puteți cumpăra soluții profesionale anticelulitice și să faceți proceduri, de sine stătător (desigur dacă nu e vorba de piling chimic!!!). Dar să nu uităm și de acele soluții simple dar efective pe care le avem în casă: mierea, zațul de cafea sau argila cosmetică. Tehnica masajului cu miere este ușor de adaptat, importantă este regularitatea și perseverența.
Desigur, masajul anticelulitic cu limfodrenaj profesionist, nu poate fi făcut de sine stătător, dar automasajul zilnic va îmbunătăți semnificativ situația. Un exemplu de automasaj. Folosiți pentru masaj fie creme anticelulitice, fie uleiuri naturale: de semințe de struguri, de germeni de grîu, cu adaos de cîteva picături de ulei de portocale. Pentru diversificare, puteți încerca masajul anticelulitic cu ventuze atît de sticlă, cît și din silicon.
Dacă veți petrece la mare, o lună întreagă și veți înota regulat (anume în mare, dar nu în bazin), apoi, în acestă perioadă, structura pielii se va îmbunătăți semnificativ. Secretul e - sarea de mare și microelementele, care stimulează circulația sîngelui și elimină toxinele din celule. Dar mai e o alternativă democratică – băile cu sare de mare, care costă mult mai ieftin. Econom și cel mai important – efectiv. E nevoie doar de dorință.
7. Subestimarea
Puteți pierde o groază de timp, în căutarea rețetelor miraculoase de împachetare, pe internet sau să cheltuiți în fiecare jumătate de an cîte 200 euro pentru programe anticelulitice, dar toate astea vor fi doar "o lingură de miere, într-un butoi cu gudron". Iar butoiul cu gudron, în cazul nostru, este subestimarea. Doar prin stima de sine și prin dragostea față de propriul corp, este posibilă obținerea rezultatelor dorite. Cu siguranță, copilul vi-l iubiți nu doar o dată pe săptămînă, nu doar o dată în jumătate de an, ci zi de zi și în fiecare secundă. Același lucru îl necesită și pilea.
Metode de luptă:
Procedurile anticelulitice nu trebuie percepute drept un lucru asiduu, cu atît mai mult unul deprimant. Cînd o femeie se extenuiază, prin numeroase antrenamente, freacă cu furie pielea cu scrab și se gîndește: "Cînd vei dispărea odată pacoste celulitică?!", organismul, nemulțumit de sarcina bruscă, ce i s-a impus, peste un timp, va începe să se răzbune. Și din nou în luptă…
Încetați să vă luptați, începeți să PRIMIȚI PLĂCERE de la grija de sine! Iubiți-vă!
Și în final, 3 rețete de împachetare, în condiții de casă:
- Dizolvați jumătate de pahar de cafea măcinată cu apă clocotită, pînă la starea de pastă. Adăugați 2 linguri de ulei de măsline și 3 picături de ulei de portocale.
- Într-un pahar cu apă caldă, dizolvați 2 linguri de alge uscate, lăsați pentru 15 minute să se umfle. Mărunțiți-le, adăugați un gălbenuș și 5 picături de ulei de portocale
- Dizolvați un pahar de argilă cosmetică, pînă la consistența smîntînei și adăugați 5 picături de ulei de portocale.
Aplicați una din soluțiile obținute, pe zonele problematice, înveliți picioarele cu peliculă alimentară și acoperiți-vă cu o plapumă. Peste 20-30 de minute spălați-vă. Succes în obținerea scopului!
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.