Într-un an plin de provocări pentru sistemul medical, proiectul “Vindecare prin artă” vine ca o gură de aer proaspăt. Fundația Medpark a lansat o invitație către fotografi pentru crearea unei colecții de imagini pentru instituțiile medicale din țară, iar Spitalul Raional Cahul deja a beneficiat de amenajarea mai multor spații destinate pacienților cu lucrări din proiect.
Un strop de culoare și optimism pentru starea de bine a pacienților
Este cunoscut că arta are puterea de a inspira emoții pozitive și optimism, atât de necesare pacienților în procesul de reabilitare. Pentru promovarea acestui concept în Republica Moldova, Fundația Medpark a lansat proiectul “Vindecare prin artă”. Mai mulți fotografi au răspuns la inițiativă, aplicând cu peste 150 de lucrări. O comisie specială, alcătuită din psihoterapeut, medic, fotograf și reprezentanții fundației au evaluat lucrările în conformitate cu regulamentul anunțat și au selectat 31 de fotografii.
Elena Mornealo, Președintele Fundației Medpark, medic endocrinolog: „Acest proiect ne permite să testăm în practică experiența spitalelor de peste hotare și să adoptăm acest concept nou pentru țara noastră. Studiile demonstrează nu doar efectul psihologic, dar și fizic pe care îl are arta asupra organismului. Imaginile pozitive induc o stare de liniște, de bine pacienților, normalizează tensiunea arterială, reduc cantitatea de analgezice administrate, favorizează procesul de recuperare.”.
Prima instituție medicală care a beneficiat de lucrările din proiect este Spitalul Raional din Cahul. În total au fost amenajate trei secții: maternitate, chirurgie și policlinică, unde vin cei mai mulți pacienți.
Oleg Creciun, Director Spitalul Raional Cahul:“Atunci când suntem în pandemie și s-ar părea că toate prioritățile sunt direcționate spre combaterea pandemiei, iată că apare acest proiect frumos, care este implementat la noi în spital. Fotografiile imprimate pe pânză au fost instalate în spațiile reabilitate capital și au venit ca o cireașă de pe tort. Nimic nu este panacee. Nici bisturiul nu înlocuiește necesitatea de anumite medicamente, sau de o vorbă bună din partea medicului și sigur nu înlocuiește necesitatea de a savura frumosul. Arta și medicația sunt o simbioză care contribuie la tratarea pacientului.”.
Apelul către fotografi rămâne deschis
Le mulțumim tuturor autorilor care au contribuit până acum la proiect și ai căror lurări sunt expuse acum la Cahul: Alina Patras, Andrew Neceai, Constantin Plugari, Daniel Bunescu, Irina Ricova, Ivan Bezvusceac, Marin Ganja, Nicoli Vrabie, Olga Morari, Olga Ternavskaia, Simion Parubin, Valentin Pascari, Valeria Otgon, Valeriu Gribincea, Veronica Botea, Victor Sacaliuc, Vlaicu Bunduchi.
Invităm în continuare fotografii din țară și de peste hotare să contribuie la completarea colecției de fotografii, care rămân la dispoziția tuturor instituțiilor medicale. Vezi galeria completă și detalii pe link. Fiecare fotografie donată proiectului „Vindecare prin artă” va însemna emoții pozitive atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.