8 februarie 2019

Fuziunea spinală — operațiile de fixare a coloanei vertebrale, care pot ameliora durerile cronice de spate

Fuziunea spinală este o intervenție chirurgicală efectuată cu scopul de a fixa permanent două sau mai multe vertebre în coloana vertebrală, eliminând mișcarea dintre ele.

Intervenția implică tehnici menite să imite procesul normal de vindecare a oaselor fracturate și se utilizează pentru îmbunătățirea stabilității coloanei vertebrale, pentru corectarea diformităților sau pentru reducerea durerii cronice.

Când este indicată procedura?

Fuziunea spinală permite concreșterea a două sau mai multe vertebre a coloanei vertebrale și poate fi recomandată pentru următoarele probleme la nivelul coloanei vertebrale:

  • Fracturi ale vertebrelor. Trebuie de știut că nu toate vertebrele fracturate necesită fuziune sau fixare a coloanei vertebrale. În multe cazuri tratamentul este nechirurgical. Dar, dacă trauma destabilizează coloana vertebrală, fuziunea spinală poate fi necesară.
  • Deformările coloanei vertebrale. Fuziunea spinală poate ajuta la corectarea deformărilor coloanei vertebrale, cum ar fi curburile a coloanei vertebrale în lateral (scolioză) sau rotunjirea anormală a coloanei vertebrale (cifoză).
  • Instabilitate a coloanei vertebrale. Coloana vertebrală poate deveni instabilă dacă există mișcare anormală sau excesivă între două vertebre. Acesta poate fi un efect secundar al artritei severe în coloana vertebrală. Fuziunea spinală poate fi utilizată pentru a restabili stabilitatea coloanei în astfel de cazuri.
  • Spondilolisteza. În astfel de cazuri o vertebră alunecă înainte față de cea situată sub ea. Fuziunea spinala sau fixarea vertebrelor poate fi necesară în cazul durerilor peristente de spinare sau compresiei rădăcinilor nervilor ce provoacă dureri în picioare sau amorțeli.
  • Hernii de disc intervertebral. Fuziunea spinală poate fi necesară pentru stabilizarea coloanei vertebrale după îndepărtarea unui disc deteriorat (herniat).

Riscuri

Fuziunea spinală este, în general, o procedură sigură. Dar, ca și în cazul oricărei intervenții chirurgicale, fuziunea spinală implică riscul potențial de complicații, precum:

  • Infecțiile
  • Vindecarea dificilă a plăgii postoperatorii
  • Hemoragia
  • Trombembolia
  • Leziuni ale vaselor sanguine sau nervilor din coloană sau din jurul coloanei vertebrale

Dincolo de riscurile imediate ale procedurii, operația de fuziune a coloanei vertebrale schimbă modul în care funcționează coloana vertebrală, prin deplasarea stresului de la vertebrele fixate spre zonele adiacente ale coloanei vertebrale. Acestă presiune adăugată poate accelera procesul de uzură în articulațiile vertebrale de pe ambele părți ale fuziunii.

Pregătirea preoperatorie

Pregătirea înainte de intervenția chirurgicală implică igienizarea și curățarea zonei chirurgicale cu un săpun sau antiseptic special. Medicul oferă pacientului instrucțiuni specifice. Este posibil ca pacientul să întrerupă administrarea unor medicamente luate anterior.

Cum are loc intervenția?

Chirurgii efectuează fuziunea coloanei vertebrale în timp ce pacientul este sub anestezie generală, astfel încât nu simte nimic. Sunt dezvoltate o varietate de tehnici pentru efectuarea operației de fuziune spinală. Tehnica pe care chirurgul o utilizează depinde de locația vertebrelor care trebuie fixate și de motivul fuziunii spinale.

În linii generale, procedura implică următoarele:

Incizia. Pentru a obține accesul la vertebrele care necesită fixate, chirurgul face o incizie în una din cele trei părți: posterior direct pe coloana vertebrală, pe ambele părți ale coloanei vertebrale sau anterior, astfel încât să poată accesa coloana din față.

Prepararea grefonului osoase la necesitate. Grefele osoase care contribuie la fuzionarea a două vertebre pot proveni dintr-un implant special conceput sau din propriul corp, de obicei din crista iliacă a oaselor bazinului. Dacă este folosit osul pacientului, chirurgul face o incizie deasupra osului pelvian, îndepărtează o mică parte din acesta și apoi închide incizia.

Fuziunea. Pentru a fixa permanent vertebrele, chirurgul plasează materialul grefei osoase între vertebre. Plăcile metalice, șuruburile sau tijele pot fi folosite pentru a ajuta la menținerea vertebrelor în timp ce grefa osoasă concrește.

În anumite cazuri, chirurgii pot folosi o substanță sintetică în locul grefelor osoase. Aceste substanțe sintetice ajută la promovarea creșterii osoase și accelerează fuziunea vertebrelor.

După fuziunea coloanei vertebrale

Este necesară, de obicei, supraveghere în staționar pe o perioada de 3-5 zile după fuziunea spinală. În funcție de localizare și volumul intervenției chirurgicale, este posibil să existe o anumită durere și disconfort, dar durerea poate fi controlată bine cu medicamente.

După externare este necesar de contactat medicul dacă sunt prezente semne de infecție, cum ar fi:

  • Roșeață, dureri în creștere sau edem
  • Eliminări din plagă
  • Frisoane sau febră mai mare de 38⁰C

Este posibil să dureze câteva luni pentru ca oasele afectate din coloana vertebrală să se vindece și să se îmbine împreună. Este recomandat de purtat un corset fixator pentru o perioadă de timp pentru a menține corect aliniamentul coloanei vertebrale. Fizioterapia și kinetoterapia învață cum să se miște pacientul, cum să stea așezat sau în picioare și să cum să meargă astfel încât să păstreze aliniamentul corect al coloanei vertebrale.

Reabilitarea

După cum s-a menționat anterior, unii pacienți ar putea fi nevoiți să rămână temporar într-un cadru de reabilitare înainte de a pleca acasă după ce au fost în spital. Această scurtă ședere presupune terapie fizică intensivă pentru a ajuta pacienții să se pregătească pentru o întoarcere sigură acasă.

Nivelul resimțit de durere variază în primele câteva săptămâni după fuziunea coloanei vertebrale. Sunt de așteptat durerile de spate.

Durerea de la intervenție chirurgicală dispare, de regulă, în timp, dar nu trebuie anticipată o ușurare completă a fuziunii spinale. Unii pacienți continuă să aibă dureri de picioare după operație, deoarece nervul a fost mișcat în timpul procedurii. Simptomele la nivelul membrelor se îmbunătățesc treptat. Pacientul trebuie să se asigure că urmărește sfaturile medicului cu privire la administrarea medicamentelor pentru durere prescrisă.

Este necesară consultația medicului neurochirurg în termen de patru săptămâni de la operație. Medicul va examina rana și va aprecia progresul obținut.

La întoarcerea acasă trebuie limitate activitățile în primele câteva săptămâni. Se permite mersul, dar trebuie evitate lucrările casnice, conducerea autovehiculelor sau deplasările îndelungate la început. Este încurajat mersul, care ajută să vă vindecați.

Activitățile de uz casnic pot fi adăugate treptat în rutina după primele câteva săptămâni și după cum permit simptomele. Revenirea la muncă variază. Lucrările la birou pot fi reluate după șase până la opt săptămâni după operație. Pacienții care intenționează să revină la o muncă mai grea necesită o perioadă mai lungă de recuperare. Multe activități pot fi reluate după patru până la șase luni după intervenția chirurgicală. Majoritatea pacienților continuă să raporteze ameliorarea simptomelor până la un an după operație.

Rezultate

Fuziunea spinală este, de obicei, un tratament eficient pentru fracturi, deformări sau instabilități ale coloanei vertebrale. Dar, rezultatele studiilor sunt mai contraductorii atunci când cauza durerii de spate sau gât este neclară.

Poate fi dificil de identificat ce anume cauzează durerea de spate, chiar dacă un disc herniat sau osteofite apar în rezultatele investigațiilor. Multe persoane prezintă schimbari abnormale confirmate imagistic pe coloana vertebrală, dar care nu le-au provocat niciodată dureri. Deci, durerea ar putea să nu fie asociată cu orice problemă care a fost identificată pe imaginile scanate.

Pentru a stabili cauza este necesară consultația unui medic specialist.

Autor: dr. Adrian Danu, medic neurochirurg, categoria superioară.

Pentru detalii și programări, apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 11 Vizualizări de la publicare: 790
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md