27 iunie 2017

Operăm ADENOMUL DE PROSTATĂ rapid și bine! Chirurgia de 1 zi la Medpark

Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoare benignă, o mare parte dintre bărbați suferind de această afecțiune, mărirea volumului acesteia făcându-se sub influența hormonilor androgeni. Adenomul de prostată este o afecțiune cu evoluție insidioasă, pe parcursul a mai multor ani, modificările induse asupra aparatului urinar fiind lente.

Prostata este o glanda accesorie a aparatului genital masculin, care se află la baza vezicii urinare și care înconjoară porțiunea inițială a uretrei. Creșterea în volum a prostatei realizează comprimarea în timp a uretrei, determinând modificări ale actului micțional.

Pentru golirea corespunzătoare a vezicii urinare în cazul în care eliminarea urinei este împiedicată, mușchii vezicii și cei abdominali caută să depășească acest obstacol printr-un efort suplimentar, în așa fel încât la început fluxul și debitul urinar să nu sufere modificări.

Ulterior, chiar dacă această musculatură se contractă mai puternic, acest mecanism este depășit, instalându-se așa numita "vezică de luptă", cu pereți groși, anfractuoși. Odată depășit mecanismul de golire al vezicii urinare apare reziduul vezical, acesta fiind responsabil de complicațiile adenomului de prostată: infecția urinară, litiaza, hematuria, incontinența, retenția completă de urină ("globul vezical") și insuficiența renală progresivă.​

Trebuie să consulți imediat medicul dacă observi următoarele simptome:

  • sânge în urină (de la o culoare ușor ruginie până la roșu aprins);
  • urinări frecvente sau senzație imperioasă de a urina;
  • dureri la urinat;
  • incontinență urinară;
  • urinare cu jet slab, întrerupt sau picături;
  • senzație că vezica urinară nu s-a eliberat după urinare;
  • dureri în regiunea lombară (zona inferioară a spatelui).

Tipuri de intervenții:

​Chirurgia clasică — adenomectomia, adică excizia adenomului. Este tratamentul ales în cazul adenoamelor voluminoase, care pot asocia litiaza vezicală secundară sau diverticuli vezicali voluminoși, ce necesită ablație chirurgicală.

Rezecția transuretala TURP — a devenit "standardul de aur" al tratamentului chirurgical. Constă în ablația țesutului adenomatos în condiții de excelentă vizibilitate: chirurgul întroduce rezectorul prin uretră, fără incizii externe, astfel intrvenția este mai puțin traumatică decât operația deschisă.

În ce constă rezecția transuretrală a prostatei și a vezicii urinare?

Rezecția transuretrală este o intervenție chirurgicală endoscopică, ce presupune tăierea unei porțiuni din interiorul prostatei sau al vezicii urinare, în caz de afecțiuni. Intervenția se efectuează în sala de operații endoscopice, într-un mediu steril, controlat, pecientul fiind sub anestezie totală sau regională, adică amorțit la nivelul abdomenului în jos, ca efect al unei anestezii rahidiene (în coloana vertebrală). În cadul intervenției are loc introducerea în uretră a unui tub dotat cu sistem video, care permite urmărirea intervenției de către medicul operator pe un ecran TV.

Aparatul este dotat, de asemenea, cu un sistem de rezecție (tăiere) cu curent electric în circuit deschis, care permite prelevarea de mici fragmente de țesut de până la 1 cm lungime și 0,5 cm grosime, circumferențial, până când excesul de țesut este eliminat și organul are din nou un canal suficient de larg în interior, care să permită pacientului să urineze eficient după perioada de recuperare. Țesutul prelevat este transmis ulterior pentru examen histologic.

Intervenția propriu-zisă durează circa 1-1,5 ore, după care pacientul rămâne în blocul operator, până își revine din anestezie.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 7 Vizualizări de la publicare: 4108
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md