Corpul uman este creat pentru mișcare, prin urmare este nevoie de o activitate fizică permanentă, pentru a asigura buna funcționare a organismului și evita apariția unor boli. Astfel, exercițiile fizice sunt strâns legate de calitatea vieții, iar persoanele care duc un mod sănătos de viață din copilărie sunt predispuse să-l păstreze și în maturitate. Iată câteva motive de ce copilul tău ar trebui să îndrăgească sportul, de la o vârstă fragedă.
Care sunt beneficiile exercițiilor fizice pentru copii?
Activitatea fizică, de regulă, este definită drept orice formă de mișcare a corpului cauzată de contracții musculare, în care nivelul de energie cheltuită îl depășește pe cel de energie rămasă. Această determinare cuprinde în sine toate formele de activități fizice recreative, inclusiv aproape toate tipurile de sporturi și dansuri pentru copii, sporturi profesionale sau activități fizice în casă și în preajma ei.
Cercetările au demonstrat că un program regulat de exerciții fizice în copilărie și adolescență aduce nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică și psihică, atât de moment, cât și pe termen lung. Astfel, acordarea a 60 de minute zilnic pentru activitate fizică, în perioada de 6-17 ani, poate aduce beneficii precum:
- Formarea și întărirea țesuturilor musculare și osoase.
- Inima, la fel, este un mușchi și reacționează la exercițiile fizice, devenind mai puternică și eficientă.
- Sportul ajută la reducerea cantității de colesterol și grăsimi în sânge, prin urmare crește flexibilitatea pereților vaselor sangvine.
- Păstrarea funcțiilor motorii, inclusiv a rezistenței și coordonării.
- Cercetările mai recente au demonstrat influența pozitivă a exercițiilor fizice asupra capacităților cognitive ale micuților. De exemplu, cercetările din 2012 au demonstrat că 20 de minute de activitate fizică au ajutat la îmbunătățirea rezultatelor școlare la copiii cu deficit de atenție și tulburări de hiperactivitate.
- Copiii supuși activităților fizice își vor controla mai bine greutatea corpului, fiind feriți de riscul unui potențial diabet zaharat.
- Sportul pentru copii ajută la scăderea stresului și îmbunătățirea calității somnului, iar drept rezultat tensiunea arterială este mai stabilă și scade riscul apariției bolilor cardiace.
- Micuții care sunt implicați în activități fizice regulate sunt mai încrezuți în propriile puteri, optimiști și au mai mult entuziasm.
- Efortul fizic contribuie la creșterea volumului plămânilor, totodată, stimulând eficiența circulației aerului spre interior și exterior.
- Exercițiile fac oamenii să se simtă mai energici și reduc din oboseală pe parcursul zilei, lucru valabil și pentru copii.
Ce sport să alegi în funcție de vârsta copilului?
După cum am menționat, în copilărie, exercițiile fizice sunt cele care ajută organismul să se dezvolte, întăresc țesutul muscular și osos, dezvoltă încrederea în sine și forțele proprii, permițând păstrarea unui regim activ și somn sănătos. Prin urmare, în această perioadă este important ca micuțul să încerce mai multe tipuri de sport, pentru a dezvolta diferite capacități. Este binevenit totul - de la lupte ori dansuri, până la înot pentru copii. Totodată, nu trebuie să uităm și despre importanța timpului pentru joacă, care la rândul său tot este o activitate fizică. Pentru copiii mici sunt interesante activitățile în grup, orientate spre dezvoltarea motricității generale (prin dezvoltarea forței, vitezei, rezistenței, îndemânării), iar pentru cei mai mari, sporturile orientate spre motricitatea specifică.
Pentru a facilita și simplifica alegerea copilului, este bine să mergi cu acesta la o școală sportivă, precum Aquaterra Sport School. Aici odrasla va avea posibilitatea să viziteze mai multe secțiuni sportive și va alege ce îi place, fie: karate, kickboxing, judo, taekwondo, dansuri, înot, acrobatică sau gimnastică pentru copii.
Odată cu venirea adolescenței e normal ca interesul pentru sport să scadă. Totuși, practicarea unui sport ajută nu doar la păstrarea unei forme fizice bune, dar contribuie și la micșorarea nivelului de stres și numărului de frici, caracteristice perioadei.
Recomandabil este ca la această vârstă să se opteze pentru sporturile de echipă — football, basketball, volei, dansuri ș.a. Lucrul dat ajută la creșterea motivației pentru practicarea sportului, contribuie la mărirea cercului de comunicare și formarea disciplinei. Totuși, dacă ar fi să vorbim despre sporturi individuale, atunci am sugera: înotul, gimnastica sau atletica ușoară.
Preferințele pentru activitatea sportivă sunt individuale, în funcție de temperamentul și specificul fiecărui copil. Astfel, este benefic ca micuții să aibă libertatea de a încerca mai multe tipuri de sport, până vor găsi pasiunea pentru unul anume. Plus, aceasta va ajuta și la dezvoltarea multilaterală a acestuia.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.