Administrarea cu scop profilactic a preparatelor împotriva helminților: benefic sau nociv?0

Administrarea cu scop profilactic a preparatelor împotriva helminților: benefic sau nociv?

Paraziții intestinali sunt specii vii care trăiesc în interiorul unui organism viu și se hrănesc cu substanțele nutritive ale acestuia. Dacă copilul are asemenea simptome, precum: neliniște în timpul nopții, dureri de burtă, cearcăne, apetit diminuat, episoade alternante de diaree și constipație, mâncărimi în zona fundulețului — ar putea avea viermișori. Însă, pentru a nu ghici, cel mai bine e să facem investigațiile corespunzătoare.

Mulți părinți decid să ofere copiilor medicamente antiparazitare fără a face un test sau fără a se consulta cu medicul. Este oare aceasta corect, în condițiile în care cunoaștem că preparatele administrate sunt destul de toxice?

Parazitologii sunt categoric contra administrării preparatelor antiparazitare cu scop profilactic. În timp ce, renumitul pediatru ucrainean Evghenii Komarovskii, susține că o parte însemnată de pediatri consideră că în anumite cazuri utilizarea unor asemenea preparate este justificată, chiar și fără un test de laborator.

"Dar!!! Nu cu scop profilactic, ci atunci când există anumite simptome clinice care denotă prezența paraziților intestinali. De exemplu, enterobioza (oxiuriaza) are simptome atât de caracteristice, încât și fără analize este clar cum și cu ce medicamente se tratează. Trist, dar este evident că aproape fiecărei mame îi este mai ușor să ofere copilului de două ori o pastiluță, decât să meargă la policlinică, să stea în rând la pediatru pentru îndreptare, apoi în rând la laborator, după care din nou la pediatru pentru a primi tratament."

După cum afirmă Komarovkii, medicamentele administrate pentru profilaxie, puțin probabil vă vor ajuta să uitați de helminți. Preparatele clasice pentru tratamentul infestărilor helmintice acționează doar asupra unor anumite tipuri de helminți. Și dacă, spre exemplu, faceți profilaxie cu medicamente pentru ascaridioză, nu este nicio garanție că în organismul micuțului nu sunt oxiuri sau alte tipuri de paraziți. Varianta optimă, potrivit celebrului pediatru, — să nu otrăviți organismul micuțului cu substanțe chimice o dată la jumătate de an în speranța că preparatul ales va proteja copilul de helminți. Chiar preparatele pe bază de plante, nu reprezintă o soluție. Cea mai bună modalitate de a înlătura problema — periodic de a efectua teste de laborator, iar în cazul depistării problemei, de a efectua tratamentul adecvat.

Într-un interviu oferit pentru site-ul nostru, medicul parazitolog, Mihai Pruteanu, a oferit câteva recomandări generale pentru a evita infectarea:

  • Se vor respecta regulile de igienă alimentară, pentru a nu se produce o eventuală contaminare a alimentelor — fructele și zarzavaturile vor fi bine spălate înainte de a fi consumate sau se vor decoji și, dacă este posibil, se vor consuma doar fierte.
  • Cu precădere în sezonul cald, se vor lua măsuri de distrugere a muștelor.
  • Vor fi amenajate grupuri sanitare corect amplasate și întreținute, se va evita folosirea dejecțiilor ca îngrășământ în grădinile de zarzavaturi.
  • Este necesar să se respecte regulile de igienă individuală: spălarea mâinilor înainte de masă și evitarea consumării alimentelor și apei contaminate.
  • Se recomandă, în cazul unei surse de apă incerte, fierberea timp de cel puțin un minut sau adăugarea la 1 litru de apă a 0.5ml tinctură de iod de 2%, după care se așteaptă timp de o ora înainte de a fi consumată.

Așadar, în loc să administrați copilului medicamente fără prescripția medicului, faceți un test de laborator și aflați dacă micuțul este sau nu infestat. Iar pentru prevenirea helmintiazei este necesar doar să urmăriți ca copilul să respecte regulile de igienă de bază, să consume fructe și legume bine spălate și să bea apă curată și lapte fiert. Fiți sănătoși!



Daniela Rotaru
Daniela Rotaru

Jurnalistă, mamă și soție împlinită. Sunt mândră că am reușit să construiesc o familie frumoasă și am ales profesia care mi se potrivește. Prețuiesc ceea ce mi s-a oferit în viață, dar consider că mereu este loc pentru mai mult. Hobby – ador să coc plăcințele după rețeta mamei.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»