Anestezia epidurală în timpul nașterii este un subiect care provoacă multe discuții. Am decis să nu pierdem timpul cu reflecții, ci să solicităm sfaturile celor mai buni specialiști în domeniu. În articolul respectiv, și-au expus părerea despre această metodă de ameliorare a durerii în timpul nașterii câțiva dintre cei mai respectați obstetricieni-ginecologi din Republica Moldova — V. Friptu, A. Leașev, V. Petrov, R. Samoilenco, I. Straistă.
Notă
Dar, întâi de toate, vă prezentăm câteva informații despre anestezia epidurală la general și despre utilizarea acesteia în Republica Moldova.
Anestezia epidurală doar este "piridurală" — una dintre metodele de anestezie regională, în cazul căreia preparatul medicamentos este administrat în spațiul epidural prin cateter. Ameliorarea durerii are loc datorită blocării transmiterii impulsurilor dureroși de-a lungul terminațiilor nervoase din măduva spinării.
Spre deosebire de alte tipuri de anestezie, cea epidurală nu provoacă miorelaxare și pierdere a sensibilității generale. De aceea este folosită în timpul nașterii. Complicații în urma anesteziei epidurale apar foarte rar. Predicție de risc general — 1 la fiecare al 23-50 000 dintre cazuri; riscul posibilelor complicații în urma anesteziei epidurale în timpul nașterii este și mai scăzut — 1 la fiecare 80 000. (Sursa — Wikipedia).
Anestezia epidurală în Moldova
În țările dezvoltate din punct de vedere economic, până la 90% dintre nașteri sunt efectuate cu folosirea anesteziei epidurale. În Moldova, această cifră se ridică la numai 9-10 %. Printre cauzele acestui indice scăzut experții numesc:
- atitudinea prudentă și informarea slabă a paciențielor despre acest tip de anestezie,
- faptul că unii anesteziologi nu au abilități sigure de efectuare a acesteia,
- utilaje insuficiente necesare pentru aplicarea anesteziei epidurale în unele instituții medicale de stat.
De exemplu, la Maternitatea nr. 1 — cea mai mare maternitate din capitală — sunt primite peste 8 000 de nașteri. Dar statul, din cauza lipsei de bani, nu poate aloca resurse financiare pentru 8 000 de seturi necesare pentru anestezia epidurală, acordă bani doar pentru 600-700 seturi. Cu toate acestea, chiar dacă persoana este dispusă să plătească pentru un asemenea set, n-o poate face, deoarece legea nu-i permite. În acest caz (ca și în alte domenii din Moldova) există o contradicție ciudată. Legea spune că spitalul este obligat s-o asigure pe gravidă cu toate cele necesare pentru naștere. Însă, statul nu poate oferi maternității tot necesarul. Medicii sunt nevoiți să se "descurce", utilizând fie alte tipuri de anestezie, de exemplu anestezie intravenoasă, fie chiar să renunțe la aceasta.
În același timp, în cele două maternități private din Republica Moldova, centrele medicale "Medpark" și "Extramed", anestezia epidurală este aplicată în mod activ și cu succes.
Cuvântul specialiștilor
Valentin Friptu. Profesor, șef al Catedrei de Obstetrică și Ginecologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie din R. Moldova.
Precum toată lumea civilizată, am o atitudine pozitivă față de utilizarea anesteziei în timpul nașterii. Dar, în același timp, vă spun — toate sunt bune, dacă nu se face exces. Ce presupune aceasta? Dacă femeia suportă normal procesul nașterii, dacă acele senzații pe care le are în acel moment sunt tolerabile — cel mai bine să nu se recurgă nici la un fel de anestezie. Însă, în același timp, sunt de părerea că femeia nu trebuie să sufere, să strige din cauza durerii. Dacă medicii o pot ajuta, ei trebuie s-o facă. Dacă nu este nevoie de implicarea acestora — atunci nu trebuie să intervină, ci să se conducă după principiul "nu dăuna". Deoarece, în unele cazuri, anestezia ar putea fi dăunătoare, dacă nu este făcută la timp sau dacă n-a fost ales preparatul potrivit. Este necesară o abordare individuală față de fiecare copil și fiecare pacientă.
Anestezia epidurală practic nu are contraindicații. Sunt contraindicații din altă perspectivă, din punct de vedere clinic. Dacă, spre exemplu, femeia este în stare gravă, are hemoragie sau procese inflamatoare, au existat leziuni la nivelul coloanei vertebrale — în aceste situații anestezia epidurală ar trebui evitată. În asemenea cazuri, pot apărea probleme nu atât din cauza anesteziei propriu-zise, deși pacienții tind să dea vina neapărat pe aceasta.
În restul cazurilor, anestezia epidurală este foarte bună. O numesc chiar "regina anesteziei" și consider că ar trebui utilizată mai pe larg.
Victor Petrov. Obstetrician-ginecolog, șeful Laboratorul Științific de Obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului, doctor în medicină, lector universitar.
Am o atitudine pozitivă față de anestezia epidurală în timpul nașterii. Trebuie să punem monument celui care a inventat-o. Datorită acestui tip de anestezie, procesul nașterii pentru o femeie trece fără suferințe inutile, în memoria ei nu rămân emoții negative, capătă mai multă forță pentru a savura din sentimentul maternității.
Peste hotare, această metodă de anestezie în timpul nașterii este folosită peste tot. La noi, în cadrul Institutului Mamei și Copilului, de asemenea este utilizată cu succes deja timp de 15 ani și este o metodă bine dezvoltată.
Totuși, trebuie să remarc că anestezia epidurală nu e necesară de fiecare dată. Consider că aceasta ar trebui aplicată în 30-40% dintre cazuri, celelalte 60-70% de nașteri trec cu bine și fără aceasta.
Andrei Leașev. Obstetrician-ginecolog în cadrul Maternității municipale nr. 1.
Am o atitudine foarte bună față de aplicarea anesteziei epidurale pentru cezariană. Consider că este o metodă minunată. Cu o asemenea anestezie, mama este conștientă, poți vorbi cu ea, îi poți crea o stare emoțională constructivă, ea își poate vedea imediat copilul. Pe lângă aceasta, însăși preparatele care se introduc în sânge — nu sunt acele substanțe narcotice grele, care sunt folosite în cazul intubării, ci sunt niște medicamente mult mai inofensive.
Cât privește nașterea pe cale naturală — am o atitudine precaută față de anestezia epidurală. Așa s-a întâmplat în experiența mea că, după o asemenea anestezie, deseori sunt nevoit să operez femeia. Deocamdată, nu vă pot spune care ar fi cauza. Posibil încă nu am descoperit o abordare corectă a acestei metode... Doar pentru aplicarea anesteziei epidurale, trebuie să alegi momentul potrivit. În cazul meu, așa se întâmplă că atâta timp cât eu încerc s-o distrag pe pacientă, nu mai este nevoie de anestezie.
Ruslan Samoilenco. Obstetrician-ginecolog la maternitatea municipală nr. 2.
Atitudinea mea față de anestezia epidurală în timpul sarcinii este pozitivă. Consider că această metodă este una absolut adecvată, normală, care reduce durerile femeiii pentru o durată mare de timp a travaliului. Femeia este eliberată de durere, are posibilitatea de a se relaxa, de a se odihni.
Ion Straista. Obstetrician-ginecolog la maternitatea municipală nr. 2.
Sunt "Pentru" anestezie epidurală. Aceasta ameliorează durerea, iar efectele secundare, în opinia mea, nu sunt atât de importante și sunt extrem de rare. Datorită anesteziei epidurale femeile nasc cu zâmbetul pe buze. Aproape de momentul nașterii, reducem doza și femeia oricum are acele simțuri importante, dar nu are acele dureri, rămâne doar efortul fizic.
La finele articolului, vom adăuga cuvintele unui pediatru renumit și îndrăgit de mamele moderne, Evghenii Komarovski:
Am o atitudine foarte bună față de anestezia epidurală: aceasta are efect sporit, este o metodă sigură. Evident că în cazul anesteziei epidurale, importanță majoră are — calificarea medicului care o aplică. În niște mâini dibace, anestezia epidurală este ceva extraordinar.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.