Odorul tău a crescut şi urmează să meargă la grădiniţă. Pe lângă toate bătăile de cap legate de găsirea unei grădiniţe pe potrivă, achiziţionarea rechizitelor pentru grădiniţă, pregătirea morală a copilului pentru acestă etapă, părinţii trebuie să se preocupe şi de fişa medicală. Ce este o fişă medicală pentru copii ? Mai multe detalii la acest subiect ne oferă Şefa secţiei consultative din cadrul CMF Orhei, Eleonora Cotovan.
Dnă Cotovan, ce trebuie să cuprindă fişa medicală pentru grădiniţă a copilului?
Fişa medicală a oricărui copil, care urmează să meargă la grădiniţă, trebuie să cuprindă rezultatele analizelor medicale obligatorii, copia fişei de vaccinări şi un certificat eliberat de medicul de familie.
Care sunt investigaţiile medicale pe care trebuie să le treacă copilul?
Analiza generală a sângelui, analiza generală a urinei, analiza maselor fecale la ouă helminţi sunt obligatorii. Plus la aceasta, trebuie să fie consultaţi: oftalmologul, orl-istul, neurologul, pediatrul, ortopedul, psihiatrul, stomatologul, dermatologul. Anume aceşti medici evaluiază starea copilului, îi analizează capacităţile, văd dacă au anumite patologii.
Ce vaccinuri trebuie să conţină fişa de vaccinări?
Unui copil sănătos trebuie să îi fie aplicate următoarele vaccinuri: la maternitate - BCG şi infecţia hepatitei virale B, la 2 luni — infecţia hepatitei virale B, polimielită, rotovirus, titanus, tusa convulsivă, infecţia cu pneumococi, la 4 luni — infecţia hepatitei virale B, polimielită, rotovirus, titanus, tusa convulsivă, infecţia cu pneumococci, la 6 luni — infecţia hepatitei virale B, polimielită, rotovirus, titanus, tusa convulsivă, infecţia cu pneumococci, la 12 luni — rubiola, oreon, rugeola, la 2 ani — poliemelita, difteria, titanus, tusa convulsivă.
În ce cazuri sunt contraindicate vaccinurile?
Dacă copilul manifestă reacţii secundare grave (şoc anafilactic, colaps, encefalită, encefalopatie, convulsii), după administrarea dozei precedente a vaccinului, dacă copilul este alergic la ouăle de găină (sau alte alimente) sau neomicilină, dacă copilul are o patologie neurologică necompensată (epilepsie, encefalopatie progresivă) sau o stare de imunodeficienţă, dacă copilul are sistemul imun slăbit din cauza tumorilor, a tratamentului cu imonodepresante sau după radioterapie, vaccinurile nu se fac. Copiii cu astm bronşitic sever persistent se vaccinează în condiţii de staţionar.
Cine poate amâna vaccinurile şi pentru cât timp?
Toţi copiii supuşi imunizării sunt examinaţi, preventiv, de către medicul de familie. În cazurile în care există o patologie, medicul specialist (de cele mai multe ori neuropatologul, dermatologul sau alergologul) cere o amânare a vaccinării.
Copii care au suferit o patologie, urmează să fie vaccinaţi peste patru săptămâni după normalizarea indicilor clinici şi de laborator. Copiii cu paralizie cerebrală infantilă, fără convulsii urmează să fie vaccinaţi peste patru săptămâni după stabilirea compensării, aplicându-se terapie protectivă cu preaparate anticonvulsive. Copiii care suferă de sindrom convulsiv urmează să fie vaccinaţi după 6-12 luni după ultimul acces şi după consultare neuropatologului. În caz de alergii, copiii urmează să fie vaccinaţi în condiţii de staţionar, folosind preparate desensibilizante.
Este adevărat că pentru a primi fişa medicală pentru gradiniţă a copilului, mama acestuia, de asemenea, trebuie să prezinte rezultatele unor investigaţii medicale?
În fişa de sănătate a copilului se înscriu doar datele legate de sănătatea copilului, nu şi de sănătatea mamei. Mama nu este obligată să facă vreo investigaţie, deoarece fluorografia, analiza de sânge şi controlul ginecologic (de aceste investigaţii vorbim) trebuie efectuate o dată pe an. Dacă, totuşi, mama nu a făcut aceste investigaţii, ea trebuie să le facă şi să prezinte medicului de familie rezultatele.
Deci, fișa medicală pentru grădiniță este necesară pentru ca cel mic să poată frecventa o instituție preșcolară. Totodată, acest act este destul de simplu să-l obții. E suficient să mergi împreună cu copilul la medicul de familie și vei fi îndrumată despre ceea ce trebuie să faci în continuare. Nu te speria de analizele pe care trebuie să le facă cel mic și medicii specialiști pe care trebuie să-i vizitați. Or, făcând toate investigațiile necesare, te vei asigura, o dată în plus, că piciul tău este sănătos!
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.