Mai bine de zece ani, pe data de 22 aprilie este marcată Ziua Pământului. Este acea zi când se trage un semnal de alarmă privind protejarea mediului înconjurător.
Anul acesta nu putem merge împreună cu copiii să admirăm frumusețea naturii, dar nimeni nu ne împiedică să organizăm pentru cei mici acasă diverse activități antrenante, prin care să ne învățăm copiii cum să protejeze mediul înconjurător.
De exemplu, povestiți copiilor cum se produce hârtia și de ce este important să o folosim chibzuit. Ați putea să le propuneți să vizioneze desene animate în care este abordat subiectul respectiv.
"Prietenii mei reparatori" sau "Fixies"
Este un desen animat cu mai multe episoade, potrivit pentru copii de vârstă preșcolară, dar și pentru elevi. Așadar, în episodul 40 protagonistul trebuie să scrie un eseu despre cum are grijă el de natură, anume în acest episod este descris cum se produce hârtia.
Desigur, ar fi binevenit să plantați împreună cu copilul un copac în curtea casei, dar dacă nu există această posibilitate — alegeți să plantați o floare în ghiveci. O asemenea activitate responsabilizează copiii, îi învață cum se îngrijește o plantă și de ce este important să o facă. Până a purcede la procesul propriu-zis de plantare, îi puteți propune un desen animat. De exemplu, filmulețe animate care să-i învețe de ce au nevoie florile pentru a crește frumos.
BabyRiki - Margareta
BabyRiki — Floarea
Bobiță și buburuză — Florile soarelui
Ați putea povesti picilor despre animalele pe cale de dispariție. Cauza din care acestea sunt tot mai puține, despre cum am putea să le salvăm. În desenele animate de mai jos este abordat acest subiect:
KikoRiki — Specii pe cale de dispariție (episodul 22)
Adi în lumea animalelor
Colectați selectat deșeurile și explicați copilului pentru ce este util acest lucru. Povestiți-i ce reprezintă reciclarea, în acest sens vă vin în ajutor spoturile educative.
Iată câteva filmulețe în care se vorbește pe înțelesul copiilor despre reciclare:
La fel, de Ziua Pământului, dar și în fiecare zi e bine să le vorbim copiilor despre cât de important e să economisim energia electrică și apa. Explicați micuților că nu toți copiii beneficiază de apă potabilă curată. Povestiți-le cât de importantă este apa pentru viață și de ce este necesar să o folosim rațional. Învățați copiii să oprească robinetul atunci când se spală pe dinți sau când vă ajută la spălatul vaselor.
La fel și în cazul energiei electrice, învățați micuții să stingă lumina atunci când ies din odaie, să oprească televizorul dacă nu mai privesc nimic.
Vizionând desenul animat "Rosie și prietenii ei — Apă, apă peste tot", copiii vor înțelege de ce nu e bine să irosim în zadar apa.
Iar din acest spot educativ, cei mici vor afla multe curiozități despre energie.
Haideți împreună să creștem copii conștienți, responsabili și sănătoși.
Daniela Rotaru
Jurnalistă, mamă și soție împlinită. Sunt mândră că am reușit să construiesc o familie frumoasă și am ales profesia care mi se potrivește. Prețuiesc ceea ce mi s-a oferit în viață, dar consider că mereu este loc pentru mai mult. Hobby – ador să coc plăcințele după rețeta mamei.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.