Documentul cel mai important al copilului îl reprezintă adeverinţa de naştere. Aceasta este suficientă pentru admiterea la grădiniţă, la şcoală, pentru înregistrarea bebeluşului la policlinică, precum şi pentru alte activităţi similare pe teritoriul ţării noastre.
În cazul în care pentru o invitaţie pe numele copilului dumneavoastră peste hotare sau pentru perfectarea anumitor documente speciale este necesar paşaportul şi buletinul său de identiate, obţinerea acestora nu va prezenta dificultăţi, chiar dacă bebeluşul a fost născut recent.
Buletinul de identitate
Buletinul de identitate al cetăţeanului RM sau «buletinul», cum este numit tradiţional, se eliberează:
- De la naştere pînă la 10 ani;
- de la 10 până la 16 ani;
- de la 16 până la 25 de ani;
- de la 25 până la 45 de ani;
- de la 45 de ani pe viaţă.
Practic, nu există situaţii în care copilul ar avea nevoie de acesta. Copilul nu votează, pentru plecarea din ţară buletinul oricum nu este necesar, iar pînă la vârsta de 10 ani copilul nu se poate angaja la muncă. Unii părinţi decid să i-l facă «odată» cu paşaportul străin, însă aceasta presupune costuri suplimenatre. De regulă, întrebarea obţinerii «buletinului» devine actuală după vârsta de 14 ani.
Pentru obţinerea buletinului de identitate pentru copiii sub 16 ani, sunt necesare:
- adeverinţa de naştere;
- buletinul de identitate (dacă este disponibil);
- buletinul de identitate al unuia din părinţi, al tutorelui, al părintelui adoptiv;
- certificatul medical sau indicarea de către o instituţie medicală a grupei de sânge în adeverinţa de naştere.
Copiii minori sunt documentaţi în prezenţa unuia din părinţi, a tutorelui sau părintelui adoptiv pentru identificare, stabilirea unui statut juridic şi a locului de reşedinţă.
Costul şi termenii de obţinere:
- în 4 ore - 810 lei;
- 8 ore - 600 de lei
- în 24 de ore – 520 de lei;
- în 5 zile - 290 de lei;
- în 15 zile - 200 de lei;
- în 30 de zile – 130 de lei (regim obişnuit).
Paşaportul biometric pentru copil
De cele mai deseori, copilul are nevoie de paşaport pentru a pleca peste hotare. Anterior, era suficientă anexarea fotografiei copilului în paşaportul unuia dintre părinţi. Astfel de «inserţii», realizate anterior, mai sunt valabile şi acum, însă nu se mai efectuează.
Începînd cu 1 ianuarie 2011, cetăţenilor Republicii Moldova le sunt eliberate doar paşapoarte biometrice, deci, în cazul în care veţi dori să luaţi copilul peste hotarele Moldovei, veţi fi nevoit să-i faceţi un astfel de document.
Paşaportul biometric diferă de cel obişnuit prin cipul cu datele biometrice ale titularului pe care-l conţine, şi anume: fotografia digitală, amprentele digitale, precum şi datele personale ale titularului: numele, prenumele, patronimicul, data naşterii, numărul paşaportului, data eliberării acestuia, valabilitatea şi semnătura titularului documentului. Cu toate acestea, copiii mai mici de 12 ani sunt scutiţi de introducerea obligatorie a amprentelor digitale în paşaport.
Paşaportul este valabil timp de 7 ani, iar pentru copiii mai mici de 7 ani – timp de 4 ani.
Documentele necesare pentru obţinerea paşaportului pentru copil
Pentru cetăţenii mai mici de 18 ani sunt necesare următoarele documente:
- Declaraţia unuia din reprezentanţii legali ai minorului – părinţii sau tutorii (curatorii);
- Buletinul de identitate însoţit de un document al reprezentantului legal;
- Buletinul de identitate al minorului care a împlinit vârsta de 16 ani;
- Adeverinţa de naştere a copilului (actele de stare civilă ale slicitanţilor, eliberate de autorităţile altei ţări după 17 august 2001, trebuiesc incluse în registrele de stare civilă din Republica Moldova);
- Consimţământul unuia sau ambilor părinţi, titulari sau curatori (după caz), legalizat de un notar pentru eliberarea paşaportului pe numele minorului;
- Certificatul medical pentru grupa de sânge;
- Certificatul de căsătorie/divorţ al părinţilor (după caz);
- Decizia organelor administraţiei publice locale privind stabilirea tutelei (după caz).
În cazul divorţării părinţilor, este prezentată decizia instanţei judecătoreşti în acest sens. Dacă instanţa a stabilit locul de trai al minorului împreună cu unul din părinţi, pentru eliberarea paşaportului este necesară depunerea unei declaraţii din partea părintelui, legalizată la notar.
Dacă persoana minoră deţine buletin de identitate, prezentarea certificatului medical pentru grupa de sânge nu mai este necesară. Paşaportul este înmânat reprezentantului legal, în baza semnăturii.
Dacă minorul s-a căsătorit înainte de 18 ani, cererea se depune de solicitant în persoană însoţită de certificatul de căsătorie, fără prezentarea acordului notarial al reprezentanţilor săi legali.
Costul şi termenii de eliberare:
- în 6 ore - 1420 de lei;
- în 24 de ore - 1260 de lei;
- în 5 zile - 1190 de lei;
- în 10 zile - 1070 de lei;
- în 15 zile - 960 de lei;
- în 30 de zile – 760 de lei (regim obişnuit).
Nuanţe
Părinţii cu copii foarte mici se confruntă de obicei cu 2 probleme — cum să-i fotografieze şi unde să facă analizele de sânge pentru determinarea grupei.
Prima problemă poate fi soluţionată cu uşurinţă. În cazul în care copilul încă nu poate sta în poziţie aşezată, acesta este fotografiat în poziţie culcată. Iar dacă poate deja sta aşezat — va fi pus pe genunchii mamei şi va fi fotografiat anume în această poziţie.
A doua problemă este ceva mai dificilă. Unde în Chişinău pot fi prelevate analizele de sânge ale copilului pentru determinarea grupei de sânge?
Unilor copii grupa de sânge le este determinată după naştere la maternitate. Dacă nu este şi cazul dumneavoastră, atunci copilul va trebui să dea analize speciale. Precizaţi dacă este posibilă această procedură la policlinică din sectorul de reşedinţă. La unele din ele, grupa de sânge poate fi determinată doar în baza sângelui venos. Bineînţeles, nimeni nu doreşte să tortureze copilul cu prelevarea sângelui din venă. Prin urmare, s-ar putea să fiţi direcţionaţi la o altă instituţie medicală, unde este posibilă prelevarea sângelui din deget.
De obicei, rezultatul este gata a doua zi. Dar dacă «rugaţi frumos» personalul, atunci acesta vă va fi înmânat pe loc la laborator 15 minute mai târziu.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.