Articolul 1: De ce este nevoie de ginecolog?0

În Moldova, de obicei, femeile nu sunt prea dispuse să meargă la ginecolog, de altfel, nici la ceilalţi medici. De regulă, ele se adresează atunci când există o problemă urgentă şi care le crează probleme în viaţa. Iar dacă lucrurile stau cât de cât bine, vizita la un specialist este amânată pentru o perioadă nedeterminată de timp.

Chiar și atunci când planifică o sarcină, unele femei nu se grăbesc să meargă la un consult, pretextând că drumurile suplimentare la medici aduc griji în plus şi că, în general, nu este nevoie de aceşti medici, pentru că pe vremuri toate femeile rămâneau gravide şi fără medici. Cât de corectă este această viziune asupra lucrurilor?

Ne-am adresat pentru clarificări la un ginecolog cu experienţă de ani de zile - Tamara Samoşina.

Tamara Ivan, de ce o femeie ar avea nevoie de un ginecolog atunci cînd este pe cale de a deveni mamă? Oare chiar nu se poate bizui pur și simplu pe mama natură şi lăsa lucrurile să decurgă firesc?

Dar cine a spus că medicul ginecolog va interveni în procesele naturale și le va perturba cumva? Nici un doctor bun nu va face un asemenea lucru. Sarcina noastră este să ne asigurăm că femeia are corpul pregătit pentru conceperea și nașterea unui copil, că ea nu are probleme de sănătate ascunse care ar putea-o împiedica să dea naştere unui copil normal.

Este foarte important de ştiut pentru femei că sarcina trebuie să fie PLANIFICATĂ. Și chiar mai important este să înțeleagă ce înseamnă acest cuvânt în acest context. De multe ori primesc în vizită femei tinere gravide care la întrebarea: "aţi planificat sarcina?" răspund cu "da". Iar când le întreb "în ce mod?", acestea răspund "Ei bine, am decis că era timpul să facem un copil și am încetat să ne mai protejăm." Deci iată. În interpretarea lor, aceasta şi este planificare. Și nimeni nu le-a explicat că planificarea nu rezidă numai în decizia conștientă de a deveni mamă.

Care este cel mai important lucru în planificarea sarcinii?

Una dintre cele mai importante etape ale planificării o reprezintă vizita la doctori. Ginecologul va preleva analize de frotiu, pentru testul Papanicolau, şi vă va recomanda să faceţi teste pentru bolile cu transmitere prin contact sexual. Acum, din păcate, foarte frecvent se întîlnesc citomegalovirusul, herpesul, toxoplasmoza, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Deşi asimptomatice, acestea pot fi extrem de periculoase pentru viitorul copilului, deoarece pot provoca malformaţii congenitale grave ale fătului si duce la infecţii intrauterine severe.

De asemenea, medicul ginecolog va evalua starea sistemului de reproducere, ca să depisteze existenţa eventualelor procese inflamatorii, eroziuni, tumori sau chisturi. Uneori, o "banală" eroziune poate duce la o astfel de boală periculoasă cum este cancerul de col uterin. Și de ce ar trebui o femeie să-şi asume asemenea riscuri în secolul 21, în care posibilitățile de diagnostic sunt atât de mari? Câteva teste simple vă pot ajuta în prevenirea multor probleme în viitor. În plus, pe lângă analizele recomandate, ginecologul vă va da sfaturi cu privire la pregătirea pentru sarcină şi vă va prescrie acid folic. Medicul vă va mai recomanda să revizuiţi propriul stil de viaţă. Cel puţin să renunţaţi la fumat, la alcool şi să vă echilibraţi regimul alimentar.

La care alţi profesioniști, cu excepția ginecologului, ar mai trebui să meargă în vizită o femeie ce planifică o sarcină?

Aceasta trebuie să fie examinată de un medic ORL, de stomatolog şi de oculist. Importantă este excluderea prezenței în corpul acesteia a focarelor de infecţie care ar putea dăuna viitorului copil. Cariile, amigdalita cronică vi se pot părea un fleac, dar, de fapt, acestea reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul copil, constituind o "sursă" de infecție intrauterină.

În caz de necesitate, femeia va fi redirecţionată la alți specialiști. De exemplu, dacă aceasta are concomitent boli cronice, cum ar fi pielonefrită, hepatită sau gastrită. Vor trebui luate măsuri până la remisia lor. Există o serie de boli grave, când sarcina este categoric contraindicată sau se impune o pregătire specială la mai mulți experți și elaborarea împreună cu ginecologul a planului de conduită a ​​sarcinii și nașterii.

Numai după aceasta puteţi rămâne însărcinată, fiind liniştită şi sigură că ați făcut pentru sănătatea copilului, tot ce depindea de dumneavoastră.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu