Contracepția de urgență13

Dacă o sarcină mult așteptată este o bucurie, atunci una neplanificată ar putea să fie pentru femeie și familia sa o adevărată problemă. Dacă vă controlați viața, vă protejați mereu, dar sistemul de protejare s-a defectat, vă vor ajuta metodele de contracepție de urgență. Tamara Samoșina, medic-ginecolog cu o experiență vastă în domeniu, ne va ajuta să analizăm acest subiect.

În cazul în care ați decis să începeți viața sexuală, cu atât mai mult dacă sexul deja persistă în relația cu partenereul, atunci primul lucru la care ar trebui să vă gândiți este contracepția. La acest subiect atât de serios, evident, trebuie să solicitați consultația unui medic obstetrician-ginecolog care activează în cadrul centrelor specializate de planificare a familiei sau de la policlinica din raza domiciliului. Medicul va efectua un examen clinic general și ginecologic complet și doar după aceasta vă va putea recomanda anumite contraceptive, vă va explica cum să le administrați corect. Dar, aceasta reprezintă un subiect aparte. De această dată mă voi referi la un aspect al contracepției — contracepția de urgență sau, cum mai este numită, "contracepția catastrofă".

Ce reprezintă aceasta și cum poate fi utilizată fără a afecta sănătatea femeii și a avea posibilitatea de a avea copii în viitor?

Contracepția de urgență reprezină o modalitate de a preveni o sarcină nedorită, dacă actul sexual a fost neprotejat sau în cazul în care ați utilizat neefectiv metoda de contracepție permanentă. Cele mai răspândite cauze de folosire a acestei modalități sunt:

Prezervativul s-a rup sau a alunecat,

ați pășit peste administrarea a două sau mai multe contraceptive orale,

eroare admisă în protejarea prin metoda calendarului,

violență sexuală.

Cum funcționează această metodă?

Esența acestei metode constă fie în administrarea preparatelor medicamentoase nu mai târziu de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, fie în introducerea intrauterină a unui dispozitiv spiralat în termen de 120 de ore (a doua variantă este recomandată doar femeilor care deja au născut un copil). Această metodă va permite evitarea unei sarcini nedorite, care, conform statisticii în 90% din cazuri se încheie cu avort! Avortul însă este o problemă mult mai mare și cel mai bine e să fie prevenit.

Ce fel de medicamente trebuie să fie luate și cum?

La alegerea preparatelor medicamentose în niciun caz nu ascultați sfaturile prietenelor, vecinelor și altor așa numiți "consultanți".

Actualmente, există trei grupe de medicamente folosite cu scopul contracepției de urgență. Toate aceste preparate pot fi procurate din farmaciile din Moldova:

1. Contraceptive orale combinate (COC) — pastile hormonale obișnuite. Se iau 2-4 pastile peste 12 ore, apoi încă 2-4 pastile (cu un conținut de 1,5 mg levonorgestrel).

2. Pastile cu un conținut înalt de progesteron, care sunt administrate în una sau două etape — "Postinol" și "Escapelle".

3. Pastile ce conțin o doză mică de antagonist hormonal al sarcinii progesteron — "Gynepriston" de 10 mg.

Cum acționează aceste preparate?

Preparatele "Postinol" și "Escapelle" suprimă ovulația dacă sunt administrate în prima fază a ciclului menstrual, adică până în ziua a 14-a și previne atașarea ovulului fertilizat. Cu părere de rău, eficacitatea acestora este scăzută dacă sunt luate în timpul ovulației sau peste 1-2 zile după aceasta, când deja ar fi putut avea loc fecundarea. Eficacitatea acestor preparate este de 58-95%.

Preparatul "Gynepriston" provoacă inhibarea ovulației, previne implantarea ovulului fertilizat și acționează în orice stadiu al ciclului! Eficacitatea acestui preparat este de 98-99%. Dacă luăm în considerație eficacitatea și siguranța, atunci cea mai bună alegere pentru contracepția de urgență este anume "Gynepriston".

Având în vedere prezența unor doze mari de hormoni în aceste preparate — ce probleme ar putea apărea în timpul administrării acestora?

În cazul administrării COC-ului, preparatelor "Postinol" și "Escapelle" ar putea începe sângerări, se perturbează ciclul menstrual, ar putea apărea senzații de vomă, diaree. Reacții adverse frecvente sunt oboseala, durerile de cap, amețeli. Cât privește sistemul de reproducere — dureri abdominale, tensiune în glandele mamare, rețineri ale ciclului menstrual (nu mai mult de 5-7 zile). Dacă ciclul menstrual se reține pe o perioadă mai îndelungată, trebuie să solicitați ajutor medical, pentru a exclude o sarcină.

Preparatul "Gynepriston" conține o doză foarte mică de substanță activă mifepriston — doar 10mg. De aceea efectele secundare sunt extrem de rare și nu sunt exprimate. Ar putea fi o ușoară durere de cap, disconfort la nivelul abdomenului.

Când aceste remedii medicamentoase sunt contraindicate?

Acestea preparate nu trebuie utilizate în cazul:

Unor boli hepatice severe;

dacă există probleme în cuagularea sângelui,

adolescentelor până la 16 ani,

persoanelor cu anemie severă,

în timpul alaptării,

în timpul sarcinii.

Sper că ați avut suficientă răbdare pentru a vă informa despre teoria contracepției de urgență și acum în poșeta dumneavoastră va fi permanent una dintre aceste pastile. Această metodă simplă și accesibilă vă protejează de sarcini neplanificate și de teribila procedură cu toate consecințele sale, cum ar fi avortul.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 2

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 29 apr. 2013 11:19 #1 Violeta

    Здорово все объяснили, а то у нас все по старинке "постинор" используют. А у меня подруге от него такплохо было, что 2 недели встать с постели не могла.

    Răspundeți
  • 02 oct. 2013 14:51 #2 Ливиу Сырбу

    #1 Violeta, Даже не по старинке. Основная проблема молодежи, в неосведомленности и незнании. Родителей стесняются спросить, а в интернете и более интересные темы есть.

    Răspundeți