Sfaturile psihologului: Ce facem atunci când copilul...?3

Sfaturile psihologului: Ce facem atunci când copilul...?

Fiind părinți, de multe ori ne întrebăm dacă ne educăm eficient copiii, dacă procedem corect în anumite situații care se referă la copil sau dacă reacția noastră față de comportamentul micuțului este una adecvată. Un răspuns exact la aceste întrebări nu ne poate oferi nimeni, deorece fiecare copil este diferit. Dar am putea solicita sfaturile unui psiholog.

Anna Crasilnicova, psiholog, expert în domeniul relației părinte-copil, destăinuie câteva șiretlicuri psihologice care vă vor ajuta să comunicați cu piciul astfel, încât fără strigăte și emoții negative să corectați comportamentul acestuia — bineînțeles, fără a încălca libertatea, dorințele și necesitățile copilului.

"Este ușor să educăm un copil, atunci când acesta este liniștit, își găsește mereu o ocupație care nu ne deranjează activitatea. Dar, de regulă, copiii sunt exploratori și pentru a înțelege anumite lucruri, cercetează tot ce este în jurul lor. Atunci când copilul face ceea ce nu este pe placul părinților, urmează reacția imediată a acestora. Mulți dintre părinți reacționează negativ: "Linișteștete!", "Ce mai vrei?!", "Mă iriți!", "Am obosit deja!" — pentru părinte acestea sunt simple cuvinte, în schimb copilul percepe altfel lucrurile. El își imaginează că este apreciat și iubit numai atunci când face doar ceea ce spun părinții. În cele ce urmează, vă voi oferi câteva sfaturi care, dacă vor fi respectate, vă vor ajuta să comunicați eficient cu copiii, chiar și atunci când aceștia fac capricii."

Sfatul nr. 1 — Nu limitați copilul să efectueze anumite acțiuni, din motiv că acestea vă deranjează pe Dvs.

Atunci când părintele stabilește limite stricte, riscă să crească un copil: fricos, agresiv, limitat în fapte. Când părintele mereu îi interzice copilului tot, când îi stabilește hotare concrete, la copil se formează agresivitatea și el își perde motivația de a cunoaște ceva nou. Este greșit să interzici copilului să se joace în nisipieră, doar pentru că se va murdări sau să se urce pe topogan, doar din motiv că ar putea cădea.
Copilului are nevoie de libertate, pentru a cunoaște lumea, în caz contrar el își va pierde interesul pentru tot.
Trebuie să interziceți copilului doar acele acțiuni care sunt periculoase pentru sănătatea și viața lui.

Sfatul nr. 2 Acordați copilului mai multă atenție

Dacă copilul face capricii, fie este obosit, fie îi este foame, fie are nevoie de atenția părinților. Capriciul este o modalitate de obține această atenție. Cei mici sunt foarte buni manipulatori, ei știu că dacă se vor comporta bine, atunci mama sau tata nu le va acorda atenție. Iar dacă vor face ceea ce nu le place părinților, aceștia imediat se vor uita în direcția lor. Copilului îi este indiferent ce fel de atenție primește — negativă sau pozitivă, pentru el este important s-o obțină în fel și chip.

Sfatul nr. 3 Nu vă revărsați emoțiile negative asupra copilului.

Sunt numeroase situațiile când atunci când nu ne place comportamentul copilului devenim nervoși, iritați. De ce se întâmplă aceasta? Trebuie să căutăm răspuns în noi înșine, pentru că în 99% dintre cazuri, acțiunile copilului nu pot fi cauza unei reacții negative din partea părinților. Părintele ar trebui să-și analizeze starea de spirit și să-și soluționeze calm problemele proprii.

Rețineți! Niciodată copilul nu are scopul de a face anumite acțiuni pentru a dăuna părinților. Toate faptele lui au un singur obiectiv — cel de a cunoaște lumea.

Sfatul nr. 4 Arătați copilului că îl iubiți necondiționat

După mâncare și apă, o necesitate fundamentală a copilului este dragostea mamei și a tatălui. Atunci când noi strigăm la copil, spunând frazele: "Mă iriți!", "Mă scoți din sărite!" etc. — copilul își imaginează că nu este iubit sau că este iubit doar atunci când face numai ceea ce dorește mama sau tata. Astfel, creștem copii care se tem mereu să facă un pas înainte, persoane fără succes, pentru că lor le este mereu frică să nu fie mustrați, că vor greși. Prin aceste cuvinte, noi formăm un copil complexat, fricos, neîncrezut, agresiv.

Este necesar să-i spuneți copilului: "Sunt atât de fericită că te am", "Eu te iubesc", "Ești un copil atât de bun", "Ești atât de talentat". Atnci când pe parcursul zilei spunem copilului aceste cuvinte, îl facem să înțeleagă că îl iubim necondiționat, indiferent dacă s-a murdărit, a făcut dezordine în casă, s-a urcat pe topogan etc.

Sfatul nr. 5 Aplicați creativitatea atunci când copilul face capricii, refuză anumite lucruri etc.

Dacă, spre exemplu, trebuie să ieșiți din casă, dar copilul refuză să se îmbrace, trebuie să-i focusați atenția pe alte lucruri. Spre exemplu, începeți să-i povestiți copilului cu o intonație intrigantă că în curte sunt trei pisicuțe foarte drăguțe (sau născociți altă povestioară) — "Ai vrea să le vezi?". Atunci copilul imediat se va îmbrăca, deoarece va fi stimulat să meargă cât mai repede la plimbare.
Convingeți copilul prin joc să facă ceea ce vă doriți — să se îmbrace, să mănânce, să doarmă etc. Copilul trăiește într-o lume diferită de cea a adulților. El nu trăiește în lumea raționalității și logicii, ci într-o lume plină de fantezie și creativitate.


Atenție! Dacă nu știți cum să procedați/reacționați la anumite comportamente ale copilului, nu ezitați să solicitați sfatul expertului nostru. Adresați întrebări referitoare la educația copilului, în caseta pentru comentarii de la finele acestui articol și, în cel mai scurt timp, veți primi răspunsuri elocvente.
Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 1

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 04 ian. 2018 09:18 #1 laura Ciuraru

    Am nevoie due ajutor ma numesc Laura so am doi baieti care sent foarte rai adica strigi la ei so nu aude CE ar trebui as FAC Am nevoie due sfaturi de la voi va multumesc

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»

Articole populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»