Articolul se referă la temele:

Criza vârstei mijlocii. 7 cauze ale acesteia0

Criza vârstei mijlocii. 7 cauze ale acesteia

Psihologul Oleg Onila vorbește despre modul în care se manifestă criza vârstei mijlocii, cauzele acesteia și consecințele posibile.

Există criza vârstei de mijloc? Până nu simți și nu ajungi la aceasta, nu vei afla.

Amintiți-vă istoria unuia dintre foștii noștri prim-miniștri, care acum se află după gratii. În cazul acestuia se manifesta destul de demonstrativ criza vârstei mijlocii. Bărbatul a atins apogeul carierei și succesului. Iar apoi a luat parte la ”furtul secolului”, a început să-și înșele soția, ceea ce a dus la divorț. A început să comită greșeli în plan legal, să-l urmărească eșecurile, după care el a și nimerit în închisoare. În cazul acestuia, criza s-a încheiat extrem de nefavorabil.

Este un termen, când tinerețea pleacă. Literalmente este vorba de vârsta de 40 de ani.

Există chiar superstiția, precum că cea de-a 40-a aniversare nu se sărbătorește.

Această cifră sperie. Mai ales pe femei. Deși se crede că criza vârstei mijlocii în special îi vizează pe bărbați.

Oricum nu ar fi, nu întotdeauna este vorba de criză. Și rareori anume la 40 de ani. Cineva trăiește această criză de autodeterminare și la 33 ani. La unii nu e criză, ci doar o reevaluare a sensului și conținutului vieții. Alții în genere nici nu observă cum tinerețea trece în vârsta a doua.

Diferite studii arată că nu mai mult de 25% dintre oameni suportă o criză acută la vârsta de mijloc. Pentru majoritatea nici pe departe nu e atât de critic.

Cele mai frecvente simptome ale manifestărilor crizei sunt depresiile, oboseala cronică, starea conflictuală, pasivitatea etc.

Cauzele apariției crizei, bineînțeles, întotdeauna sunt individuale, dar sunt câteva aspecte comune:

  1. Conștientizarea lipsei obiectivelor și sensului vieții (C. G. Jung);
  2. Moment de cotitură în supraaprecierea valorilor vieții, individul își reevaluează fragmentul de viață trăit, dacă a trăit corect (A. Maslow);
  3. Situație fie de lipsă de motive, fie a luptei acestora (S. L. Rubinstein);
  4. Dificultatea de autorealizare, lipsa de productivitate, inerție, absorbția de sine (E. Erickson);
  5. Probleme în carieră, rutină în activitate, reducerea perspectivelor (I. S. Kon);
  6. Epuizarea emoțională sau profesională (V.V.Boico);
  7. Un moment dificil în viață: traumă psihologică, boală gravă, insucces în activitatea profesională sau în viața personală etc.

Criza poate apărea la orice persoană. Deși, din afară ar părea că nu există pentru aceasta nicio cauză, acestea, de cele mai dese ori, sunt interne, psihologice.

Ar fi cazul să remarcăm faptul că consecințele unei asemenea crize ar puterea provoca tulburări neurologice și somatice. Iar restructurarea interioară a personalității, ar putea duce cu ușurință la decizii greșite, ceea ce, drept rezultat, ar genera un șir de evenimente neplăcute, cum ar fi, de exemplu, cele ce au avut loc în istoria fostului premier al Republicii Moldova.

În perioada vârstei de mijloc este important omul să înceteze lupta cu vârsta și restructurarea organismului și a personalității. Bucurați-vă de această vârstă, iar împreună cu aceasta va apărea înțelepciunea și astfel, viața se va îmbunătăți.


Oleg Onila

Oleg Onila, activează în domeniul psihologiei din anul 2001. Temele pe care le abordează: autodeterminarea, căutarea de sine, realizarea personală și profesională, autoaprecierea, incertitudinea, circumstanțe dificile de viață, crize personale, "obstacole" psihologice față de schimbări, reguli și programe "nocive", relații (în cuplu, în familie, la serviciu), singurătatea etc. Consultații individuale se oferă în incinta centrului psihologic "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Oleg Onila — psiholog Tel.: 079 68-24-92 (viber) www.psytv.pro

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»