Anestezie epidurală în timpul nașterii. Opinia a 5 medici din Republica Moldova7

Anestezia epidurală în timpul nașterii este un subiect care provoacă multe discuții. Am decis să nu pierdem timpul cu reflecții, ci să solicităm sfaturile celor mai buni specialiști în domeniu. În articolul respectiv, și-au expus părerea despre această metodă de ameliorare a durerii în timpul nașterii câțiva dintre cei mai respectați obstetricieni-ginecologi din Republica Moldova — V. Friptu, A. Leașev, V. Petrov, R. Samoilenco, I. Straistă.

Notă

Dar, întâi de toate, vă prezentăm câteva informații despre anestezia epidurală la general și despre utilizarea acesteia în Republica Moldova.

Anestezia epidurală doar este "piridurală" — una dintre metodele de anestezie regională, în cazul căreia preparatul medicamentos este administrat în spațiul epidural prin cateter. Ameliorarea durerii are loc datorită blocării transmiterii impulsurilor dureroși de-a lungul terminațiilor nervoase din măduva spinării.

Spre deosebire de alte tipuri de anestezie, cea epidurală nu provoacă miorelaxare și pierdere a sensibilității generale. De aceea este folosită în timpul nașterii. Complicații în urma anesteziei epidurale apar foarte rar. Predicție de risc general — 1 la fiecare al 23-50 000 dintre cazuri; riscul posibilelor complicații în urma anesteziei epidurale în timpul nașterii este și mai scăzut — 1 la fiecare 80 000. (Sursa — Wikipedia).

Anestezia epidurală în Moldova

În țările dezvoltate din punct de vedere economic, până la 90% dintre nașteri sunt efectuate cu folosirea anesteziei epidurale. În Moldova, această cifră se ridică la numai 9-10 %. Printre cauzele acestui indice scăzut experții numesc:

  • atitudinea prudentă și informarea slabă a paciențielor despre acest tip de anestezie,
  • faptul că unii anesteziologi nu au abilități sigure de efectuare a acesteia,
  • utilaje insuficiente necesare pentru aplicarea anesteziei epidurale în unele instituții medicale de stat.

De exemplu, la Maternitatea nr. 1 — cea mai mare maternitate din capitală — sunt primite peste 8 000 de nașteri. Dar statul, din cauza lipsei de bani, nu poate aloca resurse financiare pentru 8 000 de seturi necesare pentru anestezia epidurală, acordă bani doar pentru 600-700 seturi. Cu toate acestea, chiar dacă persoana este dispusă să plătească pentru un asemenea set, n-o poate face, deoarece legea nu-i permite. În acest caz (ca și în alte domenii din Moldova) există o contradicție ciudată. Legea spune că spitalul este obligat s-o asigure pe gravidă cu toate cele necesare pentru naștere. Însă, statul nu poate oferi maternității tot necesarul. Medicii sunt nevoiți să se "descurce", utilizând fie alte tipuri de anestezie, de exemplu anestezie intravenoasă, fie chiar să renunțe la aceasta.

În același timp, în cele două maternități private din Republica Moldova, centrele medicale "Medpark" și "Extramed", anestezia epidurală este aplicată în mod activ și cu succes.

Cuvântul specialiștilor

Valentin Friptu. Profesor, șef al Catedrei de Obstetrică și Ginecologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie din R. Moldova.

Precum toată lumea civilizată, am o atitudine pozitivă față de utilizarea anesteziei în timpul nașterii. Dar, în același timp, vă spun — toate sunt bune, dacă nu se face exces. Ce presupune aceasta? Dacă femeia suportă normal procesul nașterii, dacă acele senzații pe care le are în acel moment sunt tolerabile — cel mai bine să nu se recurgă nici la un fel de anestezie. Însă, în același timp, sunt de părerea că femeia nu trebuie să sufere, să strige din cauza durerii. Dacă medicii o pot ajuta, ei trebuie s-o facă. Dacă nu este nevoie de implicarea acestora — atunci nu trebuie să intervină, ci să se conducă după principiul "nu dăuna". Deoarece, în unele cazuri, anestezia ar putea fi dăunătoare, dacă nu este făcută la timp sau dacă n-a fost ales preparatul potrivit. Este necesară o abordare individuală față de fiecare copil și fiecare pacientă.

Anestezia epidurală practic nu are contraindicații. Sunt contraindicații din altă perspectivă, din punct de vedere clinic. Dacă, spre exemplu, femeia este în stare gravă, are hemoragie sau procese inflamatoare, au existat leziuni la nivelul coloanei vertebrale — în aceste situații anestezia epidurală ar trebui evitată. În asemenea cazuri, pot apărea probleme nu atât din cauza anesteziei propriu-zise, deși pacienții tind să dea vina neapărat pe aceasta.

În restul cazurilor, anestezia epidurală este foarte bună. O numesc chiar "regina anesteziei" și consider că ar trebui utilizată mai pe larg.


Victor Petrov. Obstetrician-ginecolog, șeful Laboratorul Științific de Obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului, doctor în medicină, lector universitar.

Am o atitudine pozitivă față de anestezia epidurală în timpul nașterii. Trebuie să punem monument celui care a inventat-o. Datorită acestui tip de anestezie, procesul nașterii pentru o femeie trece fără suferințe inutile, în memoria ei nu rămân emoții negative, capătă mai multă forță pentru a savura din sentimentul maternității.

Peste hotare, această metodă de anestezie în timpul nașterii este folosită peste tot. La noi, în cadrul Institutului Mamei și Copilului, de asemenea este utilizată cu succes deja timp de 15 ani și este o metodă bine dezvoltată.

Totuși, trebuie să remarc că anestezia epidurală nu e necesară de fiecare dată. Consider că aceasta ar trebui aplicată în 30-40% dintre cazuri, celelalte 60-70% de nașteri trec cu bine și fără aceasta.


Andrei Leașev. Obstetrician-ginecolog în cadrul Maternității municipale nr. 1.

Am o atitudine foarte bună față de aplicarea anesteziei epidurale pentru cezariană. Consider că este o metodă minunată. Cu o asemenea anestezie, mama este conștientă, poți vorbi cu ea, îi poți crea o stare emoțională constructivă, ea își poate vedea imediat copilul. Pe lângă aceasta, însăși preparatele care se introduc în sânge — nu sunt acele substanțe narcotice grele, care sunt folosite în cazul intubării, ci sunt niște medicamente mult mai inofensive.



Cât privește nașterea pe cale naturală — am o atitudine precaută față de anestezia epidurală. Așa s-a întâmplat în experiența mea că, după o asemenea anestezie, deseori sunt nevoit să operez femeia. Deocamdată, nu vă pot spune care ar fi cauza. Posibil încă nu am descoperit o abordare corectă a acestei metode... Doar pentru aplicarea anesteziei epidurale, trebuie să alegi momentul potrivit. În cazul meu, așa se întâmplă că atâta timp cât eu încerc s-o distrag pe pacientă, nu mai este nevoie de anestezie.


Ruslan Samoilenco. Obstetrician-ginecolog la maternitatea municipală nr. 2.

Atitudinea mea față de anestezia epidurală în timpul sarcinii este pozitivă. Consider că această metodă este una absolut adecvată, normală, care reduce durerile femeiii pentru o durată mare de timp a travaliului. Femeia este eliberată de durere, are posibilitatea de a se relaxa, de a se odihni.


Ion Straista. Obstetrician-ginecolog la maternitatea municipală nr. 2.

Sunt "Pentru" anestezie epidurală. Aceasta ameliorează durerea, iar efectele secundare, în opinia mea, nu sunt atât de importante și sunt extrem de rare. Datorită anesteziei epidurale femeile nasc cu zâmbetul pe buze. Aproape de momentul nașterii, reducem doza și femeia oricum are acele simțuri importante, dar nu are acele dureri, rămâne doar efortul fizic.


La finele articolului, vom adăuga cuvintele unui pediatru renumit și îndrăgit de mamele moderne, Evghenii Komarovski:

Am o atitudine foarte bună față de anestezia epidurală: aceasta are efect sporit, este o metodă sigură. Evident că în cazul anesteziei epidurale, importanță majoră are — calificarea medicului care o aplică. În niște mâini dibace, anestezia epidurală este ceva extraordinar.
Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Produse și servicii la tema

Vezi harta
  • Extramed Centru medical privat și maternitate

    or. Chișinău, str. Grenoble, 27
    022 84-30-18, 022 84-30-19, 022 84-30-20

  • Medpark Spitalul internațional

    or. Chișinău, str. A. Doga, 24
    022 40-00-40

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 6

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 12 feb. 2015 16:08 #1 Екатерина Погодина

    Объективности - ноль. Все врачи, кроме Ляшева высказались "за". Нашли бы хоть ради приличия одного грамотного специалиста, который высказался бы против. Спросили бы у педиатров, как эпидуральная анестезия сказывается на ребёнке. А то только о женщине разговоры. А про то, как наркотические вещества влияют на малыша, какие это имеет последствия - молчок. Мамы, которые верят статьям и не читают здравомыслящих книг, покажется, что эпидуральная анестезия - это на самом деле благо цивилизации, что совершенно не так! Это опасная процедура и для матери, и для ребёнка

    Răspundeți
  • 13 feb. 2015 11:54 #2 Veronica Vasilaki

    #1 Екатерина Погодина, Екатерина, спасибо за внимание к нашим статьям. Мы ваши тоже читаем и уважаем. Поверьте, для статьи я не выбирала специалистов которые "за". Обратилась к наиболее авторитетным. Со всеми знакома лично и доверяю их мнению. Вот не поверю, что доктор Петров, этот добрейший, честнейший и умнейший человек может посоветовать что-то заведомо вредное для ребенка. Но конечно понятие "грамотный специалист" у разных людей может отличаться. Кого вы читаете таковым?

    Răspundeți
  • 13 feb. 2015 19:58 #3 Екатерина Погодина

    #2 Veronica Vasilaki, Вероника, я понимаю, что Вы не искали специально тех, кто за эпидаруралку, но со стороны это выглядит именно так, вернее, как скрытая реклама эпидуральной анестезии. К сожалению, многие современные женщины очень плохо понимают, что такое родовой процесс и какие последствия влекут за собой вмешательства в него, поэтому подобная статья для них будет как очистка собственной совести, что, в отличие от многочисленных поколений своих прародительниц они рожают без боли, с улыбкой. Хотя с улыбкой можно родить и без всякой анестезии, вот что удивительно! Ещё удивительно, что относительно родов высказываются МУЖЧИНЫ, которые в принципе не могут понять чувства и ощущения женщины, производящей на свет дитя. Для них, разумеется, эпидуральная анестезия - это счастье, потому что им сторонним взглядом кажется, что от этого выигрывают все, в первую очередь сами врачи - не надо работать с роженицей, держать за руку часами, успокаивать, учить техникам расслабления, как это испокон веков делали женщины-акушерки на родах. Я уверена, что Вы читали об эпидуральной анестезии такие факты: дети, чьи мамы в родах получали анестезию, более подвержены наркотической зависимости в будущем; ребёнок, чья мама получила анестезию в родах, остаётся со болью и трудностью прохождения по родовому каналу один на один, т.к. мама из процесса выключается. А как духовное рождение, великое трансформационное событие, которое происходит с самой рожающей женщиной в родах? Его просто нет с анестезией! Или это, на Ваш взгляд, не важно или устарело? Не помню уже всего, но и с точки зрения влияния эпидуральной анестезии на здоровье малыша 100 процентов есть моменты. Если говорить о специалистах, то для меня образцовым специалистом является врач Мишель Оден, например (тоже мужчина, но как по-другому он относится к женщине в родах!) Где именно он писал про эпидуральную анестезию, не могу сейчас сказать. Кажется, в книге "Кесарево сечение: безопасный выход или угроза будущему", в книге "Первичное здоровье" что-то точно должно быть об этом. Ваш сайт очень популярный, Вы пишите много интересных, ценных материалов, Ваше влияние на умы достаточно велико, поэтому очень грустно, что молдавские мамы получают именно такой посыл об эпидуральной анестезии. Хотя в наше время вообще многое встало с ног на голову...

    Răspundeți
  • 13 feb. 2015 20:01 #4 Екатерина Погодина

    Эпидуральная анестезия в родах - это не благо. К сожалению, даже среди врачей это мало, кто понимает. В середине прошлого века, кстати, рентген считался абсолютно безопасным для беременных женщин (и, разумеется, внутриутробного малыша). А сейчас? Может, лет через 10-20 и об эпидуральной анестезии заговорят по-другому

    Răspundeți
  • 16 feb. 2015 11:39 #5 Veronica Vasilaki

    #4 Екатерина Погодина, Екатерина, мы всегда за то, чтобы предлагать читателям разные точки зрения. В этой статье была представлена точка зрения современной молдавской медицины. Если вы готовы написать статью с противоположной точкой зрения - аргументированную, с максимумом фактов и минимумом эмоций - мы с удовольствием опубликуем ее у нас и предложим вам за нее гонорар. Если вам это интересно, пишите мне на text@semia.md

    Răspundeți
  • 15 oct. 2016 09:40 #6 Наталия Соколова

    #3 Екатерина Погодина, Господи, что за каменный век и ахинею вы пишите!

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»