Mituri periculoase despre sarcină0

Mituri periculoase despre sarcină

S-ar putea ca în cazul dumneavoastră sarcina să fi fost planificată și dumneavoastră să vă fi pregătit pentru aceasta conform tuturor regulilor. Se prea poate însă ca acest eveniment să vă fi luat prin surprindere. Și în primul caz și, mai ales, în al doilea, odată ce testul a arătat 2 liniuțe, înseamnă că trebuie să vă faceți neapărat o programare la un medic ginecolog.

Există femei (mai ales cele însărcinate cu al doilea sau al treilea copil) care consideră că pot tărăgăna cu vizita la medic 10-12 săptămâni, atunci când oricum vor trebui să meargă la policlinică pentru a se pune la evidență. Dar, de fapt, există multe probleme pe care este de dorit să le soluționați cu ginecologul înainte de acest termen. Care sunt acestea? Ne va povesti ginecologul Tamara Samoșina.

Cum poate medicul ajuta o femeie gravidă în stadii incipiente?

În primul rând, medicul îi va recomanda acesteea analiza generală a sângelui și urinei pentru a evalua starea generală a corpului. De asemenea, este posibil să vi se ceară examenul de USG. În stadiile incipiente, acest examen poate dezvălui asemenea patologii precum sarcina extrauterină sau avortul spontan. Nefiind depistate la timp, acestea reprezintă o amenințare pentru viața femeii. În cazul în care sarcina nu a fost planificată, viitoarei mame îi pot fi recomandate o serie de alte analize. Toate acestea vor permite identificarea problemelor potențiale la timp și prevenirea multora dintre ele. Pentru că în primele luni soluționarea acestora poate fi mult mai simplă.

Să luăm spre exemplu hemoglobina. Dacă reducerea nivelului său nu este observată în primul trimestru de sarcină, în ultimul trimestru acesta poate atinge un nivel critic. Și dacă la început restabilirea nivelului său poate fi mai simplă, mai aproape de naștere, realizarea acestui lucru este tot mai dificilă. Iar când mama are un nivel redus de hemoglobină în sânge, fătul poate suferi de insuficiență de oxigen. Acest lucru este foarte periculos deoarece cauzează starea de hipoxie și tulburare a metabolismului la făt.

Oferiți femeilor și sfaturi legate de stilul de viață și alimentație?

Neapărat. Pentru că miturile despre alimentația femeilor gravide sunt nenumărate.

De exemplu, în popor se spune: "Femeia însărcinată trebuie să mănânce pentru doi." Dar acest lucru nu este adevărat, ba chiar periculos! Pe tot parcursul sarcinii femeia nu ar trebui să adauge mai mult de 10-12 kg. În caz contrar, aceasta va duce la formarea unui făt mare și, prin urmare, la creșterea riscului de leziune a canalelor reproductive ale mamei și la traumatizarea fătului. Un făt mai mare întâlnește dificultăți la naștere. Căpușorul lui este supus unei presiuni foarte mari, care poate duce chiar la hematoame și consecințe grave. Ca să nu mai vorbim de faptul că nașterea unui făt mare ar putea fi imposibilă pe cale naturală. În general, alimentația femeilor gravide constituie o componentă atât de importantă încât trebuie neapărat coordonată cu medicul ginecolog, care va ajuta la echilibrarea acesteia în grăsimi, carbohidrați, proteine​​, vitamine și minerale.

De asemenea, trebuie acordată o atenție deosebită consumului de sare. Dacă o femeie însărcinată are poftă de ceva sărat, asta nu înseamnă că poate mânca pe săturate. Deoarece sarea reține lichidul în organism, ceea ce conduce la edeme. Iată de ce femeilor însărcinate le este recomandată dieta fără sare. Mai există multe alte interdicții pentru femeile gravide: aloolul, nicotina, ceaiul, cafeaua, ciocolata, dulciurile. Însă acesta este un subiect pentru o discuție mai detaliată.

Care alte concepții eronate mai pot prezenta pericol pentru o femeie gravidă?

De exemplu, că toxicoza este o manifestare firească. De fapt, aceasta este o patologie a sarcinii și necesită intervenția doctorului, deoarece poate duce la deshidratare și tulburări metabolice severe.

O altă concepție greșită – cum că mișcarea turbulentă a fătului este un semn bun că acesta este sănătos și activ. În realitate, copilul se poate comporta astfel din cauza lipsei de oxigen, a așa-numitei hipoxii intrauterine a fătului. Și în aceste cazuri, de asemenea, trebuie să mergeți la medic - imediat!!!

Pot femeile gravide lua medicamente sau vitamine pe cont propriu, fără a consulta un medic?

Acest lucru este extrem de nedorit. Auto-medicația este periculoasă pentru persoană obișnuită, ne mai vorbind deja de femeile gravide. Orice comprimată, orice plantă sau suplimente alimentare au propriile contraindicații și efecte secundare.

De exemplu, imunomodulatorii atât de folosiți în prezent și care par inofensivi la prima vedere, de fapt, ar trebui să fie utilizați cu precauție extremă și numai după efectuarea imunogramei. Mai ales în cazul femeilor gravide și a copiilor. Pentru că sistemul imunitar uman este unul foarte complex, iar activitatea sa depinde de mai mulți factori. Un medicament luat necugetat poate afecta unul din ei, în timp ce această persoană concretă ar putea avea probleme de o cu totul altă natură. În acest caz, medicamentul nu doar că nu va ajuta, ci dimpotrivă va provoca daune grave.

Același lucru este valabil și în cazul hormonilor. Adeseori, femeile gravide încep să-i administreze din proprie inițiativă sau la recomandarea unui farmacist. În timp ce hormonii reprezintă un subiect serios. Până și medicii nu cunosc întotdeauna toate consecințele posibile ale acestora (lucru confirmat de recentul scandal cu preparatul Diane 35). Imaginați-vă, daunele pe care aceștia le pot cauza în mâinile unor persoane fără studii în domeniu.

În prezent, și așa sunt destui factori de risc: condițiile de mediu precare, alimentația proastă, prevalența infecțiilor. Nu ar trebui să-i agravăm și mai mult de atât prin neglijarea propriei sănătăți. Adresați-vă la timp la medic, faceți analizele necesare și atunci șansele dumneavoastră de a avea un copil sănătos vor fi maxime!

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu