Articolul se referă la temele:

Remedii antipiretice pentru copii1

Remedii antipiretice pentru copii

Adevărul e că febra, până la o anumită valoare, este chiar binevenită pentru copil, deoarece permite organismului să lupte cu germenii infecţioşi (multe bacterii şi viruşi nu se pot înmulţi la temperaturi mai mari de 38°C). De altfel, febra mai participă la stimularea imunităţii prin formarea interferonului şi a anticorpilor.

Ce trebuie să cunoaştem despre utilizarea şi alegerea corectă a remediilor antipiretice din farmacie, ne spune Diana Cojocaru farmacist-diriginte, farmacia "Hippocrate".

Când un părinte trebuie să treacă pragul farmaciei pentru a procura medicamente ce scad febra la copii?

  • După ce a consultat medicul pediatru.
  • Dacă febra depăşeşte 39°C, indiferent de vârsta copilului.
  • Dacă febra durează mai mult de 2-3 zile.
  • Dacă febra este însoţită de înrăutăţirea stării generale de sănătate, plâns neobişnuit, diaree, vomă, gât înţepenit, iritaţii pe piele, respiraţie îngreunată, convulsii, buze înviniţite, scăderea poftei de mâncare, dacă copilul nu poate înghiţi mâncarea.

Cel mai corect ar fi să consultaţi medicul, care va depista cauza ridicării temperaturii, va stabili dozele individuale pentru copilul dumneavoastră şi doar după aceasta, intervenim noi prin eliberarea preparatului recomandat.

Iar, uneori, când imediat alergăm după flaconaşul cu medicament, putem evita simptomele bolii, astfel se îngreunează procesul de stabilire a diagnosticului.

Care remedii sunt cel mai frecvent recomandate de specialiști?

Cel mai des sunt prescrise preparatele care au în calitate de substanţă activă Ibuprofenul — un antiinflamator nesteroidian, care posedă triplă acţiune: scade febra, este un bun analgezic (ia durerea uşoară) şi scoate inflamaţiile. Pe lângă toate acestea, este un remediu cu mai puţine efecte adverse faţă de alte antiinflamatoare — aspirina, de exemplu, care este strict interzisă copiilor.

Analizând piața farmaceutică din R. Moldova, observăm că aceasta conţine medicamente antipiretice diverse, ce ar fi mai bine să alegem?

De obicei, diferă denumirele comerciale, însă substanța activă, care-i responsabilă de efectul terapeutic, este aceeaşi. Deja fiecare producător, în mod individual, stabileşte preţul, care nicidecum nu-i un indicator al eficacității.

Deci, rămâne să alegeţi prețul care vă avantajează şi forma farmaceutică mai comodă:

— Siropul — se administrează cu seringa dozatoare şi este plăcut pentru copilaşi, însă nu uitați că acesta este medicament (conține substanțe chimice care corijează gustul) și nu suc, dozele trebuie strict respectate.

— Supozitoarele rectale — comode de administrat la copiii care vomită, nu vor să înghită sau nu pot din cauza durerii, sau pur și simplu prețul vă este mai convenabil.

Din punct de vedere farmaceutic, viteza absorbției este mai mare la supozitoare. Un dezavantaj al acestora este că pot provoca eliminarea scaunului, iar cu acesta se pierde și o parte din supozitor, respectiv efectul farmacoterapeutic nu este cel scontat. De asemenea, trebuie păstrate la frigider pentru a evita topirea lor.

Şi dacă ar fi să alegem între Ibuprofen și Paracetamol, care este mai eficient?

Trebuie să înțelegeţi că fiecare acţionează în organism într-un mod specific. Paracetamolul este analgezic şi reduce febra, dar nu şi inflamaţia precum ibuprofenul, acesta fiind un avantaj al celui din urmă.

Paracetamolul, în comparaţie cu ibuprofenul, nu provoacă iritarea stomacului şi probleme renale, dar când nu este administrat corect şi se iau doze prea mari, poate fi toxic pentru ficat. Medicamentul în sine nu este toxic, dar când este descompus de enzimele din ficat se formează un compus toxic. În cantităţi mici, acest compus poate fi detoxifiat şi excretat. Iar, în cantităţi mari, se copleşeşte sistemul de detoxifiere şi compusul distruge țesutul hepatic.

Deci, paracetamolul se administrează pentru febra de până la 38 de grade, iar preparatele cu ibuprofen dacă temperatura depăşeste 39 de grade.

Ce le recomandaţi mămicelor tinere şi fără experienţă care fiind îngrijorate de starea copilului îi administrează cele două medicamente la cel mai mic semn de febră?

Mai întâi, ar fi de dorit să scadă febra prin metode naturale (băiţe, scoaterea hainelor, consum suficient de lichide, frecţii cu oţet şi apă, nici într-un caz cu alcool — se absoarbe uşor prin piele, ducând chiar la stări de comă!). Şi doar când febra este mult prea deranjantă, să recurgă la medicamente.

Să reţină că orice medicament în cantităţi mari produce efecte adverse. De asemenea, le recomand părinţilor să alterneze în doze mici cele două medicamente, pentru a scădea efectele adverse, și nidecum să le utilizeze concomitent.

Lista şi preţurile medicamentelor antipiretice care pot fi găsite în farmaciile din Republica Moldova

Suspensii orale ce conţin 100 mg de ibuprofen per doză de 5 ml:

Nurofen pentru copii cu aromă de portocala susp. orală 100 ml.
Producător: Marea Britanie.
Preț: 62,68 lei — 69,0 lei.

Bofen susp. Orală 100 ml.
Producător: Ucraina.
Preț: 38,69 lei — 35,59 lei.

Flurofen susp. Orală 100ml.
Producător: Republica Moldova.
Preț: 36,07 lei.

Ibalgin Baby susp. orală.
Producător: Cehia.
Preț: 45,23 lei.

Ibufen susp. orală 100ml.
Producător: Polonia.
Preț: 34,98 lei — 35,60 lei.

Ibufen D susp. Orală 120 ml.
Producător: Polonia.
Preț: 62,23 lei.

Ibufen Forte susp. Orală 200 mg/5 ml 100 ml(pentru copii peste 1 an;).
Producător: Polonia.
Preț: 55,88 lei.

MIG 400 susp. orală 100 ml.
Producător: Germania.
Preț: 54,53 lei.

Suspensii orale cu gust plăcut, fără zahăr sau alcool, ce conţin paracetamol:

Panadol Baby sirop 100 ml. cu dozator.
Producător: Marea Britanie.
Preț: 58,73 lei.

Eferalgan sirop pt copii 3% 90ml.
Producător: Franța.
Preț: 59,30 lei.

Paracetamol sirop 120 mg./5 ml. 100 ml.
Producător: Eurofarmaco Moldova.
Preț: 25,50 lei.

Paracetamol pentru copii sirop 120 mg./5 ml. 50 ml.
Producător: Ucraina.
Preț: 11,0 — 15,0 lei.

Supozitorii rectale cu conținut de paracetamol:

Eferalgan supp. 150mg N10 (6 luni — 4 ani).
Producător: Franța.
Preț: 45,17 lei.

Cefecon-D 100mg supp. N10 (3 luni — 3 ani).
Producător: Russia.
Preț: 18,77 lei — 21,56 lei.

Paracetamol Atb 125 mg supp. N6, pentru sugari.
Producător: Romania.
Preț: 10,85 lei.

Tamepyrin sup. 100 mg N6.
Producător: Republica Moldova.
Preț: 9,52 lei.

NOTA BENE: Este foarte important ca atunci când copilul trece printr-o stare febrilă, sa-i asiguraţi un aport mai mare decât de obicei de lichide.
Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu