De ce într-o relație apar conflicte0

Psihologul Hanna Savcenco vorbește despre cauza apariției conflictelor și neplăcerilor într-o relație, aparent bună. Și cum pot fi acestea evitate.

Oamenii se întâlnesc, în relația lor parcă totul e bine. Iar apoi, parcă din senin, apar conflicte pe loc drept, ceva nu pot împărți, în relație parcă se întâmplă ceva. Și aici este vorba despre modalitatea în care noi ne întâlnim cu propriile complexe – cu nervozitatea. Câteva dintre cele mai frecvente situații, sunt bolile comune, de care cuplurile se ciocnesc în relația lor. Finanțele, fidelitatea, încrederea reciprocă. Sunt complexe pe care noi adesea le purtăm după sine – cineva din copilărie, altcineva din tinerețe, din educație. Fiecare le abordează în felul său, dar la majoritatea se manifestă asemănător. În acest loc se nasc multe conflicte.

Despre finanțe – unul se teme că va fi mințit, altul – că este controlat. Apar multe conflicte – de ce vrei să dau darea de seamă? De ce nu vrei să raportezi?

Despre fidelitate. Parcă am încredere în tine, dar, nu știu de ce, am impresia că manifești interes și față de altă persoană. Dacă sunteți împreună undeva, devin nervos, nu trebuie să mergi nicăieri, stai acasă. Iar celălalt, e nedumerit – de ce nu ai încredere în mine? Doar te iubesc doar pe tine.

Este despre modul în care avem încredere unul în celălalt, despre cât de dispuși suntem să avem încredere. Despre complexele și nervozitățile noastre. Despre cum ne este frică că vom fi mințiți. Despre cum ne temem că vom fi controlați. Cât de interesant ne ciocnim noi în relație cu punctele dureroase. Cum luptăm permanent cu acestea, unul contra celuilalt. Și cât de dificil ne este să recunoaștem acest lucru. Iar cea mai simplă modalitate de a soluționa problema – de a discuta despre aceasta, de a mărturisi. A cunoaște particularitățile unul altuia. Și în acest moment, de a încerca să ne tratăm partenerul cu mai multă grijă. Fără a-l trauma pe el și pe sine însăși. De a încerca să găsim un compromis. Aceasta e cel mai important într-o relație. Nu pur și simplu de a vorbi, nu pur și simplu de a vă auzi unul pe altul. Dar și de a fi capabili să ajungeți la o înțelegere.

A fi grijulii unul față de celălalt.


Ganna Savchenko
Ganna Savchenko

Psiholog. Consiliere individuală și de familie (de cuplu). Consiliere gestalt. Terapie familială sistematică. Lucru cu probleme de dezvoltare a personalității, depășire a crizelor personale, a conflictelor, lucru cu traumele. Consiliere înainte de căsătorie/crearea familiei (individuală și în pereche). Planificare sarcinii (pregătirea pentru sarcină, temeri, îndoieli).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ganna Savchenko — Psiholog Tel.: 060 84-01-48

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu