Articolul se referă la temele:

Cum învățăm să spunem ”nu”, fără a supăra pe cineva0

Cum învățăm să spunem ”nu”, fără  a supăra pe cineva

Cel mai bine ar fi să fii de acord, decât să spui ”Nu”? E mai simplu să găsești ieșire din situație, să-ți amâni planurile, să-ți pui deoparte dorințele și în genere, mai târziu te vei gândi cum te vei isprăvi cu situația respectivă. Mai întâi îți dai acordul, iar apoi începi să analizezi situația și cauți o soluție cum să nu îndeplinești ceea la ce ai răspund deja cu ”Da”.

Fără cea mai mică mustrare de conștiință, ți se adresează cu diferite rugăminți fiecare cui nu îi este lene. Și tu în interior ești extrem de indignat și posibil chiar furios, dar oricum, din nou, spui ”Da, bineînțeles!”, și îți înăbuși toate sentimentele.
Totodată, mai simți un sentiment insuportabil de vină chiar de la un simplu gând că trebuie să oferi cuiva ajutor … Și, în genere, consimțământul la rugămintea cuiva, se pare că apare chiar până când gândul la refuz devine mai încrezut. Cuvântul ”Nu” realmente sună cumva ostil și tu ești de părerea că e rău să-l rostești.

Situații în care ar fi bine să refuzăm, dar noi suntem de acord sunt o mulțime – de la mărunte până la cele cu influență serioasă și de durată. De exemplu, să le refuzi rudelor să-ți petreci week-endul în grădina lor, doar acasă vei putea pleca cu câteva borcane de murături din roada acestora. Sau să efectuezi sarcinile colegului, care are nevoie să plece mai devreme de la serviciu – doar le-ai efectuat deja pe ale tale? Sau, să-ți fie frică să spui ”nu” atunci când o persoană pe care nu o iubești te cere în căsătorie – consecințele ar putea fi pentru toată viața!

Suflet bun, caracter blând, timiditate, dorința de a oferi ajutor și altruismul – toate aceste parcă sunt calități minunate ale unei persoane, dar proprietarului acestora nu îi este confortabil cu acestea. Doar se întâmplă ca aceste calități să fie comode pentru cei din jur, însă purtătorul este împiedicat adesea de acestea să-și apere dorințele, necesitățile și chiar să reziste aroganței cuiva. Refuzul de a oferi ajutor cuiva, dezacordul față de rugămintea cuiva – chiar față de rude reprezintă o tortură.
Doar într-o clipă, în interior se includ sentimentele cele mai neplăcute:

  • -vina pentru refuz, doar ați fi putut să vă gândiți la ceva, decât să inventați;
  • rușine pentru faptul că nu vreți să oferiți ajutor;
  • sentimentul de îngrijorare pentru că ați putea supăra pe cineva, sau că cineva ar putea să se supere pe dvs.;
  • frica de a vă prezenta în fața cuiva insuficient de bun, receptiv, atent, amabil;
  • dorința de a arăta în ochii cuiva foarte drăguț, receptiv și în genere, cel mai bun;
  • dumneavoastră personal vă supărați tare, atunci când cineva vă refuză ceva și considerați imediat că aceasta este o trădare și o supărare sângeroasă, iată de ce e groaznic să refuzi cuiva;
  • frica de a fi o persoană egoistă (iar în viziunea noastră, a fi egoist sună ca un verdict groaznic, de a fi un om pierdut - doar parcă am fost vaccinați cu acest cuvânt),
  • a fi nemulțumit, doar ți s-a oferit cândva ajutor sau urmează a fi ajutat, iar tu… Acum nu vei mai putea solicita ajutorul acestei persoane!

Aceste emoții toxice pe care le avem, practic paralizează cuvântul ”Nu”, blochează exprimarea necesităților noastre și într-un anumit moment se poate ajunge chiar până la dizolvarea mândriei și a auto-aprecierii.

Și știți ce este cel mai trist? Încercarea de a nu spune ”nu” și de a rămâne ”om bun” are efect invers!

Atunci când cineva este mereu dispus spre ajutor, această calitate încetează să mai fie percepută de alții ca ceva de valoare, mai degrabă se observă contrariul. Oamenii încep să te manipuleze și să te folosească. Dacă omul nu se apreciază pe sine însuși, atunci cei din jur deseori încep să-i trateze bunătatea cu neglijență. Iar ceea ce este tratat cu neglijență – e aproape gunoi, dar poate chiar nu aproape … Este o manifestare a lipsei de respect față de sine, iar dacă noi singuri nu ne respectăm, ce să mai zicem de alții? Dacă respectul pe care alții îl manifestă față de o persoană binevoitoare și de încredere devine dubios, doar necesitățile acesteia încetează de a mai fi luate în considerare – de asemenea nu e cea mai bună ieșire din situație, deoarece în acest caz e ușor să pierzi încrederea și să obții faima de persoană de neîncredere.

Ce facem cu toată această situație?

Evident, ar fi bine să analizați ce trăiți în interiorul propriu, ce vă trezește frica de a deveni incorect și vă forțează să fiți bun. Dar aceasta este o muncă individuală în fiecare caz.
Cu toate acestea, vă voi prezenta câteva modalități care vă vor ajuta să spuneți ”Nu”:

      1. Nu vă grăbiți să oferiți un răspuns! Întotdeauna puteți lua o pauză! Nu sunteți obligat să vă grăbiți să faceți tot ce are cineva nevoie, ci aveți dreptul să analizați situația – puteți sau nu oferi ajutor. Aceasta va fi corect și față de sine însuși, și față de persoana care vă roagă ceva.
      2. Ați putea propune condițiile proprii, posibilitățile pe care le aveți la moment și modalitățile disponibile de a acorda ajutor. Ați pute cumva ajuta persoana, dar nu astăzi, ci mâine, și nu totalmente, dar parțial …
      3. Politețea excesivă și 33 de scuze nici pe departe nu sunt întotdeauna utile. Deseori, e suficient să spui pe scurt – ”Îmi pare rău, dar nu am posibilitate …”, ”Cer scuze, înțeleg ce ai nevoie, dar nu pot” sau în general să nu vă cereți scuze.
      4. Un scurt și laconic ”Nu!” ajută să nu vă angajați într-o demagogie, astfel și convins nu vă veți putea lăsa. Însă dacă persoana continuă să vă cerșească serviciul, puteți repeta calm și cu răbdare refuzul.
      5. Explicați pe scurt care este cauza refuzului dvs. Vorbiți de la prima persoană despre sentimentele și emoțiile pe care le aveți în acest sens. ”Nu-mi este plăcut să fac asta … nu-mi place/nu mi se potrivește/ nu-mi e interesant … ”.
      6. Dacă nu aveți posibilitate de a oferi ajutor, ați pute încerca să propuneți o alternativă și atunci nu lăsați omul în voia sorții, dar îl ajutați, așa cum puteți.
      7. Și, probabil, cel mai important! Întotdeauna încercați să faceți doar ceea ce vreți sau vă place! Un egoism sănătos încă nu a încurcat nimănui, și chiar dacă persoana manipulatoare încearcă să vă cufunde în emoții toxice, pentru a obține acordul dumneavoastră – mai curând va avea motiv de a vă respecta pe dvs. și valorile pe care le aveți.

Alte câteva repere pentru a înțelege ce ați putea răspunde la rugămintea cuiva:

      - eu vreau
      - eu am dreptul
      - eu nu sunt obligat!

Fiți atent față de persoana proprie. Luați aminte că bunăvoința nu va servi drept motiv pentru a obține respectul cuiva, ci chiar ar putea fi în detrimentul dvs. Respectați-vă și apreciați-vă – asta vă va ajuta să observați și să respectați valorile altora!
Dacă abilitatea de a refuza ceea ce nu vi se potrivește vi se dă cu dificultate, atunci ar trebui să analizați cauza mai profund și cel mai efectiv este să o faceți nu de sine stătător, ci cu ajutorul unui psiholog.

De asemenea citiți:

Alte articole semnate de acest autor:
CUM SĂ ÎNVINGI TEAMA DE SCHIMBĂRI?
FETIȚA BĂIEȚOASĂ. ȘI CE DACĂ FETIȚA SE COMPORTĂ CA UN BĂIAT?
Articole cu aceeași tematică:
SEMNE CĂ PARTENERUL DVS. ESTE AGRESOR. ȘI MODALITĂȚI DE A EVITA VIOLENȚA ÎN RELAȚIA DE CUPLU
LIBERTATEA: CUM SĂ NE SIMȚIM LIBERI CA PASĂREA?


Ganna Savchenko
Ganna Savchenko

Psiholog. Consiliere individuală și de familie (de cuplu). Consiliere gestalt. Terapie familială sistematică. Lucru cu probleme de dezvoltare a personalității, depășire a crizelor personale, a conflictelor, lucru cu traumele. Consiliere înainte de căsătorie/crearea familiei (individuală și în pereche). Planificare sarcinii (pregătirea pentru sarcină, temeri, îndoieli).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ganna Savchenko — Psiholog Tel.: 060 84-01-48

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»