Se știe că luna februarie este luna iubirii datorită a două sărbători: Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită pe 14 februarie, și Dragobete, sărbătoare tradițională românească serbată pe 24 februarie. Ambele fiind destul de populare în țara noastră, ele implică diferite obiceiuri și tradiții frumoase, dar, prin ce se diferențiază și prin ce se aseamănă aceste două zile ale iubirii?
Ziua Sfântului Valentin își are originile încă din Roma Antică a secolului III. Conform legendei, Sfântul Valentin a fost pedepsit crunt pentru că a oficiat cununia dintre un păgân și o creștină, ceremonie interzisă pe timpul împăratului roman Claudius al II-lea. Tocmai din această cauză, a fost prins și executat pe 14 februarie în anul 269. În prezent, Valentin este considerat protectorul îndrăgostiților. În această zi, cuplurile își dăruiesc diferite cadouri mici, iar familiile și prietenii se adună și sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților. Simbolurile ușor de recunoscut ale sărbătorii sunt micile felicitări în formă de inimioară, ciocolatele și flori, multe flori.
Dragobetele, pe de altă parte, este o sărbătoare pur românească, cu origini din secolul 19. Apărută mult mai târziu decât Sf. Valentin, etimologia acestei denumiri este construită din următoarele cuvinte: "dragu/drago" (din limba slavă veche "drag") și "bete” (la fel din slava veche, însemnând "adunare, mulțime"). Așadar, în această zi, locuitorii satelor și orașelor se adunau să serbeze începutul sezonului agricol. În unele surse este specificat că, de fapt, Dragobetele se sărbătoreau pe 1 martie, în prima zi a primăverii. Totuși, s-a stabilit că natura începe să reînvie încă de la sfârșitul iernii, de aceea a fost aleasă data de 24 februarie pentru celebrare. Astfel, tinerii, îmbrăcați în haine de sărbătoare, plecau în pădure în căutarea florilor de primăvară, pentru a le dărui persoanelor dragi. După culesul florilor, urmau diferite adunări la mese festive cu meniu tradițional și cu povești la ruguri. În prezent, de Dragobete se organizează diverse petreceri, menite să valorifice obiceiurile și tradițiile acestei sărbători. Au loc concerte, serbări și concursuri care invită oamenii să celebreze ziua dragostei. Portul național, florile de câmp și sărutările furate de la cei dragi rămân simboluri ale sărbătorii.
Oricâte diferențe ar exista între aceste date, atât de ziua Sf. Valentin, cât și de Dragobete, cuplurile tinere, familiile și prietenii se adună pentru a serba iubirea.
În zilele noastre, atât pe 14, cât și pe 24 februarie sunt oferite daruri, se organizează diverse surprize și sunt trăite momente unice, ce demonstrează afecțiunea dintr-un cuplu. În timp ce florile de primăvară și bomboanele sunt simbolice pentru ambele sărbători.
O idee care nu se va învechi vreodată este să petreci sărbătorile dragostei la o cină romantică, într-o ambianță rustică. Restaurantul La Bădiș este locul unde pot fi sărbătorite ambele evenimente, într-un ambient potrivit. Cu bucate delicioase și cu un decor tradițional al sălilor, localul oferă oaspeților posibilitatea să petreacă momente fericite împreună cu cei la care țin în mod special. Fiind situat pe traseul Chișinău-Ungheni, la km 32, acesta e departe de zgomotul neîntrerupt al orașului și este locul perfect pentru a te retrage în liniște, unde să-ți petreci timpul cu oamenii dragi sufletului.
Surprinde-ți jumătatea, familia și prietenii cu un cadou original de Ziua Îndrăgostiților și Dragobete. Sună la numărul de telefon +373 68 622-622 și rezervă o masă pentru tine și persoana iubită!
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.