18 aprilie 2016

Dr. cardiolog Mihai Tașnic: "În caz de infarct miocardic acut, primele 2 ore sunt decisive!"

Infarctul miocardic acut este o afecțiune care survine pe neașteptate, iar urgența cu care se acționează este crucială.

Pacientul se poate recupera complet după un infarct miocardic, cu condiția să-i fie acordat ajutor de specialitate corect și în cel mai scurt timp. Centrul de Infarct Miocardic Medpark, singurul centru din țară care este capabil să acorde tot spectru se servicii medicale atât terapeutice cât și chirurgicale în cazul unui infarct miocardic acut, este specializat în diagnosticarea și tratarea patologiei cardiovasculare la standarde internaționale, de aceea a fost contractat de către CNAM pentru a prelua urgențele în sfera patologiei cardiovasculare. Aici fiecare pacient beneficiază de cele mai bune îngrijiri și intervenții urgente, care îi oferă șanse maxime de recuperare. Este esențial ca fiecare dintre noi să poată recunoaște manifestările infarctului miocardic, iar atunci când observăm simptomele, să chemăm imediat o ambulanță, pentru a ne salva propria viață sau viața celor apropiați.

Ce este infarctul miocardic acut?

Când una sau mai multe ramuri ale arterelor inimii sunt blocate sau îngustate din diverse cauze (ex.: placă de ateroscleroză, tromb), sângele nu poate ajunge la acea zonă de mușchi cardiac, care astfel nu va primi oxigenul necesar funcționării sale. În asemenea condiții se spune că mușchiul cardiac suferă un proces ischemic. O ischemie miocardică (suferința cordului din lipsa aportului de oxigen) cu durată limitată se poate manifesta ca angină pectorală (accese de dureri retrosternale tipice cardiace). Însă după circa 20 de minute de ischemie, celulele musculare cardiace încep să moară, producându-se un infarct de miocard, cunoscut drept atac de cord sau sindrom coronarian acut. Infarctul de miocard deteriorează funcția de contracție a inimii pentru anumite zone ale sale (în funcție de vasul afectat).

Cauzele infarctului miocardic acut

Cauza reducerii fluxului coronarian este de obicei ateroscleroza — îngroșarea progresivă a peretelui arterelor coronare prin acumularea de colesterol. Alteori ischemia miocardică este cauzată de creșterea cererii de oxigen la nivel cardiac, de exemplu, în cazul efortului fizic, în condițiile unor vase coronariene îngustate sever.

Care sunt factorii de risc pentru a dezvolta un infarct miocardic acut?

Factorii de risc coronarieni cresc șansele de apariție a aterosclerozei și, implicit, riscul de deces sau de invaliditate prin infarct miocardic. Acești factori se împart în două categorii:

  • nemodificabili — asupra cărora nu putem avea nicio influență, cum ar fi sexul, vârsta sau moștenirea genetică. În anumite familii există o tendință mai mare de apariție a infarctului miocardic acut. De asemenea, incidența acestuia crește cu vârsta (mai ales peste 65 de ani), iar barbații au risc mai mare decât femeile de a suferi un infarct miocardic la o vârstă mai mică.
  • modificabili — mai important de cunoscut, deoarece pot fi influențați prin corectarea unor obiceiuri eronate sau prin medicamente. Din nefericire, vedem din ce în ce mai frecvent pacienți tineri (între 30-40 de ani) internați pentru infarct miocardic acut, la care singurul factor de risc coronarian este fumatul. Stresul, boala secolului, trebuie și el ținut sub control înainte de a produce efecte dăunătoare asupra sănatății. Alți factori care pot fi modificați prin adoptarea unui mod sănătos de viață și tratament: obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, insuficiența renală.

Uneori este suficientă prezența unui singur factor dintre cei enunțați pentru a crește riscul de apariție a bolii coronariene. Astfel, subliniem încă o dată importanța recunoașterii infarctului și prezentarea timpurie la Centrul Cardiologic Medpark.

Cum poate fi prevenită afecțiunea?

Prevenirea infarctului miocardic acut este cel mai bun lucru pe care o persoană îl poate face pentru inima sa. Nu este niciodată prea târziu să fie schimbate obiceiurile dăunătoare inimii. Aceasta însemnă controale medicale regulate și reducerea factorilor de risc coronarian.

Pacientul cu dureri cardiace este întodeauna în risc major de a dezvolta infarct de miocard, deci controalele periodice, testul de efort, ecografia cordului, coronarografia diagnostic evidențiază la etape timpurii patologia coronariană și permit preîntâmpinarea apariției infarctului de miocard.

Cum se manifestă infarctul miocardic acut?

Infarctul miocardic acut este în continuare greu de recunoscut de către cele mai multe persoane. Având în vedere că prezentarea într-un serviciu medical în primele 2 ore de la debut poate însemna o recuperare completă, trebuie subliniate simptomele, pe care le putem numi semnale de alarmă.

Tipic, pacienții acuză durere toracică anterioară intensă sau presiune, cu următoarele caracteristici:

  • localizare — cel mai frecvent retrosternală (în mijlocul pieptului), cu iradiere în ambele brațe, mai frecvent în umărul și brațul stâng (uneori pe marginea brațului cu furnicături la nivelul mâinii și degetelor), gât și mandibulă, alteori în epigastru (zona stomacului) și mai rar spre spate;
  • caracter — de apăsare profundă, arsură, greutate, strângere sau sfredelire pe o suprafață mare, de intensitate diferită, de la ușoară până la durere intensă;
  • durată — depășește 20 de minute (până la câteva ore), nu cedează sau se ameliorează nesemnificativ, pe scurt timp, la administrarea tabletelor de nitroglicerină sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute);
  • simptome asociate — anxietate, lipsă de aer, transpirații, paloare, palpitații și uneori greață și vărsături;
  • factori precipitanți — la peste 50% dintre pacienți se poate identifica un factor precipitant, de cele mai multe ori efort fizic intens, stres emoțional, intervenție chirurgicală;
  • (uneori) semne premonitorii — cu zile sau săptămâni înaintea evenimentului acut poate apărea frecvent durere anginoasă de efort sau de repaus, dar cu intensitate și durată mai scăzute.

Simptome atipice ale infarctului

Există, de asemenea, și cazuri în care simptomele sunt atipice, cum ar fi durere epigastrică (zona stomacului), indigestie, durere toracică cu caracter de junghi, apariția slăbiciunii generale inexplicabile, transpirații abundente, dispnee, neregularități ale ritmului cardiac, greață sau alte simptome nespecifice. Prezentările atipice apar de multe ori la pacienții tineri (25-40 ani), vârstnici (>75 ani), la femei, la cei cu diabet zaharat, bolnavi cu insuficiență renală cronică sau demență.

Când trebuie să te adresezi la medic?

Nu pierde niciun minut! Cere ajutor imediat! Fii sigur că recunoști semnele clinice, deoarece acest lucru poate salva o viață.

Există o tendință puternică de a nega posibilitatea de a avea un infarct de miocard! Aceasta conduce la întârziere în tratament, care poate fi nefastă. Chiar dacă nu ești sigur că ai simptomele unui infarct miocardic, este bine să chemi un medic imediat! Nu toate durerile toracice sunt echivalente cu infarctul miocardic acut, dar cel mai frecvent o durere intensă în piept, de lungă durată, ascunde o boală severă și necesită prezentare la medic, consultație, efectuarea unei electrocardiograme și a unor analize suplimentare. Riscurile legate de ignorarea semnalelor de alarmă pentru un infarct miocardic acut sunt multiple: moartea subită, aritmii severe, apariția de noi dureri anginoase, care cresc suplimentar riscul pacientului, apariția în timp a insuficienței cardiace. În schimb, efectuarea unui tratament adecvat și precoce scade semnificativ riscul oricăreia dintre aceste complicații.

Tratamentul infarctului miocardic acut

Infarctul miocardic acut este o urgență majoră, singurul tratament eficient fiind restabilirea cât mai rapidă a circulației sanguine în teritoriul afectat, adică deschiderea vasului blocat cât mai curând de la debut (în primele ore), cu scopul de a reduce zona de necroză a mușchiului inimii și pentru a preveni complicațiile. La debutul durerii, dacă sunt la îndemână tablete de nitroglicerină, pacientul trebuie să pună o tabletă sub limbă. Dacă durerea nu dispare, mai poate lua încă 2 tablete, la interval de 5 minute. Diminuarea durerii pe fundal de nitroglicerină, la scurt timp de la administrarea acesteia, este un indicator al durerilor de origine cardiacă. Solicitarea cât mai timpurie a serviciului de medicină urgentă, care va transporta pacientul la Centrul de Infarct Miocardic Medpark, este deseori singura șansă de salvare a pacientului care suferă un atac de cord.

La Medpark, în cadrul Centrului de Urgențe se precizează diagnosticul prin examenul clinic și electrocardiogramă, se instalează catetere venoase; se recoltează analizele de sânge; se administrează preparate specifice: nitroglicerină sublingual și perfuzie intravenoasă, analgezice, aspirină și, eventual, clopidogrel, heparină. În cazul în care diagnosticul de infarct miocardic se confirmă prin electrocardiogramă, tabloul clinic al pacientului și analizele de sânge pozitive pentru distrugerea celulelor cordului (troponina și CK-MB), pacientul este transportat de urgență în sala de cateterism cardiac.

Tratamentul modern al infarctului miocardic acut se bazează pe abordarea intervențională minim invazivă a pacientului, prin efectuarea de urgență a coronarografiei diagnostice. În cazul în care se depistează zona de închidere coronariană, se va purcede la angioplastie, fie cu deschiderea vasului cu ajutorul unui balon, fie prin inserția unui stent, care restabilește fluxul sangvin vascular. Realizarea cât mai rapidă a procedurii de restabilire a circulației coronariene reduce efectele negative ale sindromului coronarian acut asupra inimii.

Coronarografia se efectuează prin introducerea la nivelul mâinii sau la nivel inghinal a unui tub foarte subțire (teacă) în arteră și înaintarea prin teacă a unui cateter și mai subțire până la arterele inimii; aici se injectează o substanță de contrast, care permite vizualizarea anatomiei arterelor coronare.

Coronarografia se face sub anestezie locală, pentru a minimaliza senzațiile neplăcute pe care le poate avea pacientul din puncția arterială. Pacientul este treaz și discută cu medicul pe durata procedurii, având posibilitatea de a vedea pe un ecran anumite detalii ale acesteia. În caz de necesitate, prin aceleași căi și catetere se inserează în artera coronariană bolnavă un stent (plasă metalică de dimensiuni mici), care restabilește alimentația cordului cu sânge, sau artera respectivă se deschide cu un balon, care se umflă în interiorul vasului.

De rapiditatea adresării pacientului la Centrul de Infarct Miocardic Medpark depinde care vor fi sechelele catastrofei cardiace suferite. Dacă pacientului cu infarct miocardic i se efectuează angioplastia în primele 90 minute de la debutul durerilor, complicațiile și posibilele urmări se reduc la minim, iar pacientul poate reveni la modul obișnuit de viață, având aceeași toleranță la efort. În cazul adresărilor tardive (așa cum se întâmplă de obicei), eficiența angioplastiei în salvarea zonei de infarct este minimă, iar pacientul se alege cu dizabilități funcționale și reducerea toleranței la efort.

O altă abordare a infarctului miocardic acut, în centrele în care nu există laborator de coronarografie, constă în dizolvarea cheagurilor de sânge prin fibrinoliză: în sânge sunt introduse substanțe care dizolvă trombii în tot organismul, inclusiv în arterele inimii. Această procedură este mult mai nesigură, având multe riscuri asociate, dar deseori este unica soluție în localitățile și regiunile fără acces rapid la servicii de cardiologie contemporană.

Recuperarea după infarctul miocardic acut

După restabilirea fluxului coronarian, la scurt timp pacientul cu infarct miocardic necesită mobilizare graduală, sub supravegherea strictă a medicilor. Paradigma că pacientul după infarct trebuie să stea la pat timp de mai multe saptamâni este incorectă și deseori are urmări periculoase.

Pacientul care a suferit infarctul de miocard, în funcție de gradul de afectare a cordului, va necesita administrarea regulată și permanentă a remediilor medicamentoase specifice, prescrise de medicul cardiolog curant, conform standardelor internaționale.

Prezența stentului necesită un tratament antiagregant plachetar, special la indicația medicului cardiolog. Deoarece stentul este un corp străin, organismul cel puțin 6-12 luni va avea tendința de a acoperi stentul cu trombi, deci administrearea concomitentă a două antiagregante, precum aspirina și clopidogrel (cel puțin 6 luni în cazul stenturilor metalice sau 12 luni în cazul celor medicamentoase) va împiedica închiderea acestora. Atenție! În cazul unui pacient nedisciplinat, care măcar pentru o zi întrerupe aceste două preparate dupa stentare, există șanse mari de a dezvolta în aceeași zi un infarct miocardic repetat, prin închiderea stentului.

Este esențial să înțelegem că angioplastia și stentul reprezintă un tratament eficient numai în condițiile în care pacientul tratează în paralel factorii de risc coronarian (prin scădere în greutate, oprirea fumatului, scăderea lipidelor și glicemiei, controlul tensiunii arteriale). În caz contrar, există un risc important de restenozare (reîngustare) a arterei dilatate.

Centrul de Infarct Miocardic Medpark

Medpark este singura instituție medicală privată din Republica Moldova care a dezvoltat, în conformitate cu standardele internaționale, un centru de excelența dedicat diagnosticului și tratamentului patologiei cardiovasculare — Centrul de Infarct Miocardic Medpark.

Din anul 2013, Centrul de Infarct Miocardic a fost inclus de către Ministerul Sanatății al RM în Programul Național de control al bolilor cardiovasculare pentru a prelua urgențele în sfera patologiei cardiovasculare. Astfel, în zilele de gardă (duminică, luni și miercuri), Centrul nostru preia pacienții transferați de Asistența Medicală de Urgență cu infarct miocardic acut din orice localitate a țării. În cazul acestora, specialiștii noștri efectuează procedura de coronarografie, iar, în caz de necesitate, fac și stentări. Asistența se oferă în baza poliței de asigurare medicală obligatorie, eliberată de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Centrul de Infarct Miocardic oferă servicii de diagnostic și tratament modern al cardiopatiei ischemice și pune la dispoziție servicii unice în Republica Moldova, prin intermediul serviciului de Cardiologie invazivă, disponibil 24/24 ore, 7/7 zile, pentru revascularizarea de urgență a miocardului în caz de Sindrom Coronian Acut, infarct acut de miocard, cu sau făra supradenivelare de segment ST.

De ce să alegi serviciile Centrului Cardiologic Medpark:

  • Suntem singurul centru din Republica Moldova care posedă toate etapele de diagnostic și tratament în afecțiunile inimii, inclusiv cardiochirurgie;
  • Reunim cei mai buni specialiști în chirurgie cardiacă și chirurgie intervențională, atât din țară, cât și de peste hotare;
  • Avem un departament consultativ specializat, unde primești oricând consultațiile necesare pentru problemele tale de inimă;
  • Dispunem de cele mai performante echipamente medicale, care permit un diagnostic sigur și rapid, iar ulterior — un tratament corect;
  • Acreditarea internațională a Joint Comission International garantează siguranța actului medical și cele mai bune rezultate;
  • Suntem la dispoziția ta 24 din 24 ore, 7 din 7 zile și putem interveni oricând pentru orice urgență cardiovasculară.

Cadou din inimă de la Medpark

Deoarece toate tratamentele cardiologice de succes încep cu vizita la cardiolog, Medpark te invită să beneficiezi de oferta unică Medpark pentru inima ta: până pe 15 aprilie 2016 ai 50% reducere la consultațiile cardiologilor și 20% reducere pentru toate investigațiile ulterioare, recomandate de cei mai buni specialiști ai Centrului Cardiologic Medpark. Te așteptăm la o consultație. Programează-te la numărul 0 22 40 00 40!

Autor: Mihai Tașnic, medic cardiolog, șeful Centrului de UrgențeMedpark, cu o experiență de peste 5 ani în domeniul cardiologiei.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 1583
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md