1. Sportul
Contribuția principală a sportului pentru copii este dezvoltarea corpului și a minții. Pe lângă abilitățile fizice pe care le dobândesc prin sport, copiii au ocazia să-și facă prieteni noi și să se distreze, învață să fie parte a unei echipe și astfel le crește încrederea în sine. Frumusețea sportului se reflectă, de asemenea, în valorile pe care le promovează. De exemplu, artele marțiale precum karate îndeamnă la corectitudine, disciplină și respect. Similar, kickboxing funcționează pe baza acelorași principii, ca într-un final copilul să dezvolte atât capacitatea de auto-apărare, cât și atitudini pozitive. Este recomandată înscrierea la o școală de sport, unde copii pot alege dintr-o varietate largă de secțiuni, cum ar fi înot, dansuri, acrobatică, gimnastică pentru copii și alte activități interesante și distractive. Îndrumarea unui antrenor este elementul care o să-i ajute cel mai mult pe copii să exceleze, iar prin sport regulat, copilul tău își va îmbunătăți sănătatea!
2. Educația
Pe lângă dezvoltarea fizică a copilului prin sport, este nevoie de o educație solidă. Asigură-te că instituția pe care copilul o frecventează este una de calitate și că acolo se simte bine. Încă de la grădiniță copiii dobândesc primele cunoștințe, iar bazele din acești ani vor fi extrem de folositoare la școală. Cadrele didactice și mediul în care copilul învață sunt principalii factori care favorizează dezvoltarea intelectuală și calitatea educației, de aceea caută o instituție care poate oferi servicii la un nivel înalt. E de asemenea important să te implici cât poți de mult în educația copilului, să-l ajuți la teme și să învățați lucruri noi împreună.
3. Mediul ambiental
Creșterea într-un mediu pozitiv și sigur este un factor principal în dezvoltarea intelectuală, socială și emoțională a copilului. În special, primii ani de viață sunt deosebit de importanți, de aceea copilul trebuie să aibă parte de toată atenția îngrijitorului și să crească într-o casă liniștită și plină de iubire. Abilitățile cognitive, lingvistice, emoționale și motorii ale copilului se dezvoltă armonios atunci când atmosfera de acasă este una plăcută. Fii alături de copilul tău la orice pas, încurajează-l mereu și oferă-i oportunități. Nu în ultimul rând, arată-i afecțiune și căldură, doar așa va avea un viitor prosper.
4. Comunicarea
Pentru a învăța și a dezvolta relații sănătoase, este nevoie de comunicare eficientă. Prin comunicare, copiii formează atașamente, învață, creează și descoperă lumea din jur. Ca și părinte, comunică mereu cu copilul într-un mod pozitiv, ascultă-l și îndeamnă-l să-și exprime gândurile și sentimentele. Oferă-i șansa să participe în activități extrașcolare, pentru a socializa și a lega prietenii, deoarece astfel își formează o personalitate puternică și învață comportamentul corect în societate. Roadele eforturilor de comunicare se vor manifesta pe tot parcursul vieții și sunt esențiale pentru dezvoltarea multilaterală a copilului tău.
5. Creativitatea
Pe lângă comunicare, creativitatea este o metodă de auto-exprimare plăcută pentru copii. Prin artă sub diversele ei forme, copiii își arată sentimentele și experiențele, iar cadrele didactice și părinții află mai multe despre ce gândește și simte copilul. Creativitatea stimulează și dezvoltarea mentală, deoarece copiii au posibilitatea să-și pună ideile în practică și să adopte modalități noi de rezolvare a problemelor. Pe lângă desen, muzică și dans, posibilitățile creative sunt nelimitate, trebuie doar explorate și încurajate.
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.