Subiectul vaccinării este unui destul de controversat. În timp ce unii părinți respectă cu regularitate calendarul vaccinărilor, alții, din contra, se tem de acestea ca de foc și semnează refuzuri, luptă cu sistemul, apelează la ajutorul avocaților, de fapt, își apără dreptul la propria decizie, în problema imunizării copilului.
Atât adepții vaccinării, cât adversarii acesteia, au propriile argumente. Cei din urmă, însă, dețin mai multe, deoarece ei nu doar “plutesc pe val”, ci sunt nevoiți să meargă împotriva regulilor guvernamentale și a practicii medicale multianuale. Problema constă în faptul, că decizia Guvernulului Republicii Moldova despre vaccinarea obligatorie interzice instituționalizarea copiilor nevaccinați. Dacă, de exemplu, ați decis să nu faceți vaccinul preconizat la 3 luni, jumătate de an, un an, atunci fiți pregătiți pentru dificultați la instituționalizarea copilului la grădiniță, iar apoi la școală. Acesta este un aspect social al problemei. Deși el este nesemnificativ în comparație cu riscul de a contracta o boala incurabilă.
Pentru cei ce sunt "Contra"
Adversarii obligativității vaccinării pot fi înțeleși – în practica imunizării, au fost înregistrate cazuri de deces, drept consecință a vaccinării. Și dacă e să ne referim la declarația despre drepturile omului, nimeni nu este în drept, să ne forțeze să facem vaccinuri.
Înainte să acceptați rolul unui nonconformist, care pledază pentru vaccinarea totală, studiați problema din toate perspectivele. Citiți nu doar articolele de învinuire, bazate pe câteva cazuri nefericite, dar și rezultatele cercetărilor oficiale, din domeniul imunizării. Or, informați-vă, cel puțin, despre bolile împotriva cărora ați putea să vă protejați copilul prin intermediul vaccinului. Eu nu fac agitație, dar următoarele date vorbesc de la sine:
Pe timpuri, în Moldova se înregistrau cca 826 cazuri de rujeolă la 100000 de oameni. Vaccinarea copiilor a redus acest număr la cazuri unice.
Îmbolnăvirea cu difterie în țară constituia cca 22 de cazuri la 100000 de oameni. În ultimii 4-5 ani, datorită programului de vaccinare, cazuri de difterie nu s-au înregistrat.
De rubeolă se îmbolnăveau cca 95 copii la 100000 de oameni. În anul 2002 s-a desfășurat o campanie de vaccinare în masă a populației, cu vârsta cuprinsă între 8 și 29 ani. În rezultat, îmbolnăvirea a scăzut cu cca 95%. În ultimii 5 ani nu s-a înregistrat nici un caz de rubeolă.
Până la apariția programului de vaccinare obligatorie, în Moldova, zilnic se înregistrau cca 140 cazuri de tetanos și un nivel înalt al cazurilor cu sfîrșit letal. În rezultatul vaccinării obligatorii a copiilor și maturilor, a fost suprimat tetanosul la nounăscuți, iar în ultimii 10 ani nu s-a înregistrat nici un caz de tetanos.
Tusea convulsivă – cca 290 cazuri la 100000 de oameni. Datorită vaccinării planificate a copiilor, în ultimii 5 ani s-au înregistrat 2 cazuri la 100000 de oameni.
De cele mai multe ori, la vaccinare renunță părinții, care încearcă să se clarifice de sine stătător și să-și asume responsabilitatea pentru sănătatea propriului copil. Mulți dintre acești părinți sunt adepți ai metodei cunoscutului pediatru Evgeny Komarovsky. Am găsit un interviu, în care acesta își expune foarte argumentat propria poziție față de vaccinare. Nu are sens să vi-l povestesc, mai bine citiți, pentru că e interesant, justificat și adecvat.
Pentru cei ce sunt “Pro”
Pentru adepții vaccinării, există întotdeauna posibilitatea de alegere a calității vaccinului și a calității deservirii. Prima opțiune e să faceți vaccinul în policlinică, este gratis atât vaccinul cât și consultația. În marea majoritate a cazurilor, vaccinarea se face fără consecințe deosebite.
Pentru cei care se tem de “vaccinurile indiene” și de neglijența medicilor din clinicile de stat, există o alternativă – vaccinarea contra plată, care se efectuiază în cadrul centrelor de imunizare. Aici, de regulă, se fac vaccinuri produse în Belgia. În plus, vă puteți asigura de respectarea condițiilor de păstrare a vaccinurilor, de termenul de valabilitate, dar și de lipsa “rândurilor de bolnavi care tușesc și strănută”. Adevărul e că și plata pentru aceste servicii este considerabilă.
Costurile vaccinurilor administrate copiilor până la vârsta de 2 ani: la 2 luni (HepB1, VPO-1, Hib-1, DTP - 1, Rv-1, PC-1) — 3300 lei; la 4 luni (același set de vaccinuri) — 3300 lei; la 6 luni (HepB3, VPO-3, Hib-3, DTP - 3) — 1500 lei; 1 an: ROR1 — 2000 lei și PC-3 — 1300 lei; la 2 ani (VPO-4 și DTP-4) — 1500 lei.
Indiferent de locul în care veți face vaccinul, o să aveți nevoie de rezultatele analizei sângelui, concluzia consultației medicului neurolog și permisiunea medicului de familie. Dar și părinții trebuie să înțeleagă că nu trebuie să meargă la vaccin, în cazul în care copilul nu este complet sănătos, recent a suferit vreo boală, dacă preconizați o vizită la rude, prieteni, sau într-un loc aglomerat.
Centrele private din Moldova care oferă servicii de vaccinare.
În R. Moldova, unicul centru privat de imunizare dispune de trei filiale în Chișinău și una în mun. Bălți.
Immuno+
Buiucani: str. Alba Iulia 87, tel./fax: 60-52-20.
Botanica: str. Independenței 34/1, tel./fax: 66-49-09.
Rîșcani: Bulevardul Moscovei 5, tel./fax: 44-50-20.
Bălți: str. Ștefan cel Mare 26, tel./fax: 6-06-49.
www.immuno.md
Galaxia
Prestează serviciu de vaccinare a copiilor aflați la evidență în cadrul clinicii, doar în baza îndreptării oferite de medicul de familie.
Adresa: Chișinău, str. Alexandru cel Bun 54.
Telefon: 85-84-00, 85-85-00.
www.galaxia.md
Să vă vaccinați sau nu – decizia vă aparține. Numai dvs. sunteți responsabili pentru sănătatea și viața copilului. Vă doresc ca, indiferent de decizia luată, să nu regretați. Sănătate vouă și copiilor dvs.!
×
Hai să fim prieteni
Aflați tot ce e mai important și util pentru familie: urmăriți foto reportaje, citiți articole cu specialiști autoritari, interviuri și recomandări ale mamelor cu experiență, treceri în revistă ale celor mai bune locuri și celor mai semnificative evenimente.
Alăturați-vă!
Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text
.