Centre de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale. Prezentare2

Centre de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale. Prezentare

Fiecare pici are dreptul la o copilărie frumoasă, fără de griji și probleme. Dar, cu părere de rău sunt și copii care de la naștere sau de la o vârstă fragedă sunt nevoiți să sufere din cauza unor afecțiuni care îi limitează în deplasare, activitate, receptare.

Depistarea și recuperarea problemelor legate de o anumită dizabilitate, trebuie să înceapă la o vârstă cât mai mică a copilului, chiar din primele luni de viață. Astfel, se poate asigura o rată mai mare de succes în integrarea socială a copilului în viitor, obținerea de către acesta a unui grad cât mai mare de autonomie personală, atingerea potențialului său maxim de dezvoltare, precum și prevenirea instituționalizării copilului.

Părinții trebuie să fie participanți activi în acest proces, iar în ajutorul lor vin Centrele de reabilitare pentru copii cu dizabilități. Ce servicii oferă un asemenea centru de reabilitare? Cum poate un copil cu nevoi speciale beneficia de acestea? Și unde în Chișinău și împrejurimile capitalei sunt asemenea centre? La aceste întrebări vă oferim răspuns în continuare.

Ce reprezintă un centru de reabilitare pentru copii?

Sunt centre care oferă servicii de îngrijire medicală și/sau psihologică copiilor cu dizabilități psiho-neurologice și fizice.

Printre acestea menționăm: terapii adecvate, servicii de abilitare și reabilitare, educative și recreative, consiliere și orientare profesională, pregătire pentru integrare și participarea acestor copii la viața socială.

În asemenea centre activează specialiști variați, precum: logopezi, psihologi, kinetoterapeuți, ortopezi, nutriționiști etc.

Cine sunt beneficiarii acestor centre?

Copiii cu nevoi speciale care au un anumit grad de handicap fizic sau mental. Pentru a beneficia de serviciile unui centru de reabilitare, copilul trebuie să aibă vârsta corespunzătoare, să aibă un grad de invaliditate (gr. II, I), dizabilitatea trebuie să fie confirmată diagnostic.

Prin urmare, aveți nevoie de îndreptare de la medicul de familie, în care să fie indicat diagnosticul copilului.

Centre de reabilitare pentru copii cu dizabilități:

Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii

Oferă reabilitare fizică, psihică și socială, precum și asistență specializată de zi și cu cazare, în funcție de nevoile fiecărui beneficiar. Beneficiari sunt copiii până la 18 ani cu patologii neuro-psiho-motorii, serviciile fiind gratuite, însă centrul oferă și servicii contra cost persoanelor care nu au nicio problemă de sănătate.

Servicii: kinetoterapie, terapii ocupaționale, senzoriale, balneoterapii, fizioterapii. Servicii de asistență psihopedagogică: logopedie, consiliere psihologică, diagnostic și corecție a tulburărilor psiho-emoționale a copiilor.

Adresa: str. Grenoble 147
Telefon: 022 73-75-72

Centrul de intervenție precoce "Voinicel"

Conceput pentru copii care prezintă tulburări de dezvoltare psiho-motore; paralizie cerebrală; maladii determinate genetic (sm Prader-Wili, sm Down, sm Williams, sm H-fragil); masă mică la naștere, prematuritate, malformații congenitale multiple.

Specialiștii centrului: pediatru, neuropediatru, kinetoterapeut, nutriționist, psiholog, logoped, asistent social, terapist ocupațional. Toate serviciile centrului sunt gratuite și sunt oferite copiilor cu vârste cuprinse între 0-4 ani.

Servicii: Instruire individuală și în grup, ocupații logopedice, ergoterapie, kinetoterapie, ședințe cu pediatri înalt calificați.

Adresa: str. Drumul Taberei 2/A.
Telefon: 022 22-49-36; 022 20-03-28; 022 20-03-27

"Tony Hawks" (anterior Hippocrates) — Centru medico-social

Organizație non-guvernamentală pentru copiii bolnavi (0-15 ani) din familiile social-vulnerabile. Sunt promovate metode nemedicamentoase de recuperare funcțională.

Servicii: terapie fizică individuală; masaj medical; electroterapie; terapie ocupațională; orteze; terapii de vorbire; evaluarea secundară și definirea stării de sănătate a copilului.

Activități suplimentare: instruirea continuă a părinților privind îngrijirea copiilor cronic bolnavi.

Adresa: str. Drumul Taberei 10
Telefon: 022 00-05-90

Orfeu — Complex pilot de Pedagogie Curativă

Educarea și reabilitarea copiilor cu nevoi speciale. Serviciile prestate de instituție sunt gratis

Servicii: corecție neuropsihologică, asistență psihopedadogică și medicală, ludoterapie, kinetoterapie, masaj, hidroterapie, arterapie, muzicoterapie, logopedie, euritmie etc.
Complexului pilot de Pedagogie curativă "Orfeu" dispune de: grădiniță, școală primară (clasele I-III), școală (clasele IV-VIII), școală de meserii: anul I și II (croitorie-tapiserie, tâmplărie).

Adresa: str. Hașdeu, 4; str. Macilor, 37
Telefon: 022 29-40-96, 022 44-02-23

Cultum — Centru de Reabilitare și Integrare Socială a copiilor cu dizabilități de intelect

Servicii: instruire preșcolară, terapie logopedică, ludoterapie, fizioterapie, consiliere familială. De asemenea, centrul desfășoară diverse training-uri și seminare.

Adresa: str. Livezilor 35, com. Stăuceni
Telefon: 0690 43 338, 022 326 853

Centrul de zi "Speranța"

Pentru copiii cu dezabilități, centrul de zi "Speranța" oferă servicii de recuperare multifuncțională (kinetoterapie, educație/instruire, ergoterapie, logopedie, autonomie personală), precum pregătire educațională (lecții de calculator, limbă engleză, muzică, floristică). Prima consultație este la psiholog, care determină necesitățile copilului.

Adresa: bd. Traian 12/2
Telefon: 022 56-11-00

Centrul de resocializare și reabilitare a copiilor surzi "Casa Speranței"

Reintegrarea socială a copiilor cu deficiențe auditive, reabilitarea auditiv-verbală, organizarea și promovarea activităților comune cu copiii surzi și hipoacuzici. Activitățile sunt concepute pentru copii de la 7 ani.

Specialiști: logoped.

Adresa: str. C. Vârnav, 1
Telefon: 022 28-09-97

Asociația pentru asistența copiilor cu deficiențe "Ascode"

Are ca scop depistarea și diagnosticarea precoce a reținerilor în dezvoltarea psihică, deficiențelor mintale, handicapurilor senzoriale, intelectuale și fizice la copii. Beneficiari sunt copiii cu deficiențe psihoneurologice și motorii.

Servicii prestate: asistență socială; asistență medicală; asistență psihologică; asistență logopedică; asistență kinetoterapeutică; terapie cognitivă; terapie ocupațională; dezvoltare sensorială; consiliere familială; consiliere informațională.

Adresa: str. Grenoble 163/ 5 bl. A
Telefon: 022 77-16-67

Centrul "Puzzle Kids"

Puzzle kids este un centru de dezvoltare pentru copii diagnosticați cu autism, creat de AO "Puzzle Kids". Colaboratorii centrului sunt specialiști în domeniul Analizei Comportamentale Aplicate și utilizează metode de bază științifice. În cadrul centrului se organizează activități individuale și de grup în care se lucrează asupra formării abilităților de comunicare, dezvoltarea aptitudinilor de interacțiune socială și joc.

Servicii: Terapia ABA

Adresa: www.autismmap.md
Telefon: 079 86-66-23; 069 68-29-48

Asociația Obștească SOS Autism

Asociația are drept scop crearea unui mediu educațional adecvat, care să favorizeze dezvoltarea copilului cu autism în toate direcțiile, cu accent pe cele deficitare specifice. SOS Autism oferă asistență copiilor cu autism, stimulare psiho-senzorio-motorie prin includerea lor în diverse terapii, ceea ce îi ajută să se dezvolte și să se integreze în comunitate. De asemenea, societatea organizează diverse training-uri și suport familiilor cu copii autiști, seminare și cursuri de formare pentru specialiștii ce lucrează cu copiii autiști.

Servicii: Terapia ABA, PECS.

Adresa: str. Grenoble 191
Telefon: 068 878 788, 079 021 019

Dacă cunoașteți și alte centre din Chișinău care oferă servicii de recuperare și reabilitare a copiilor cu nevoi speciale, așteptăm să ne scrieți.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Tag-uri:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

imobil

Noutățile partenerilor

Noutăți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»