Articolul se referă la temele:

3 metode universale de a soluționa o problemă fără implicarea psihologului0

3 metode universale de a soluționa o problemă fără implicarea psihologului

Bărbații adevărați nu varsă lacrimi, nu se plâng și, mai mult decât atât, nu merg la psiholog — asemenea stereotipuri circulă în societate. Însă, bărbații nu au mai puține, ci uneori chiar mai multe probleme și dificultăți decât femeile. Despre metodele eficiente aplicate de bărbați în soluționarea problemelor, vorbește psihologul Oleg Onila.

La psiholog? Ce vorbiți?! Sunt un bărbat adecvat!
Singurătatea, conflictele continue, depresia, criza de vârstă …
Un bărbat adevărat e capabil singur să-și soluționeze problemele, fără a solicita ajutorul psihologilor. La psihologi să se adreseze auditoriul lor de bază — femeile.

Stereotipuri

Are oare în genere nevoie un bărbat de psiholog? La fel ca majoritatea bărbaților, eu, de exemplu, fac față problemelor de sine stătător. Dar eu sunt psiholog, eu înțeleg cum funcționează sistemul.

Cât îi privește pe alții, lucrurile stau altfel. Oamenii nu au cunoștințe înalte în domeniul psihologiei. Sunt în limita celor studiate la școală sau universitate, precum și informațiile din articolele sau secvențele video postate de bloggeri. Cu alte cuvinte, stilul ”pop” al științei. Cunoștințe despre propriul psihic, despre cum funcționează acesta, nu au nici pe departe toți. Iar unii, în genere, nici nu se gândesc la aceasta!

Din păcate, mulți încă au o mulțime de stereotipuri despre psihologi, stereotipuri formate în urma vizionării filmelor produse în Hollywood. Acolo, rolul psihologilor îl joacă specialiștii, care la noi sunt numiți medici-psihiatri, ei, pe lângă faptul că se preocupă de „psihoterapia cuvintelor”, de cele mai multe ori, în paralel, indică pacienților preparate farmaceutice. La noi psihologia și psihiatria sunt direcții diferite ale științei aplicate.

Mai există o asemenea chestie precum ”femeia psiholog – nu e psiholog, bărbatul psiholog — nu e bărbat”. Această expresie a apărut de la un alt stereotip: psihologul este acea persoană care te va asculta, te va ajuta cât privește starea emoțională, adică e omul cu care poți vorbi, un ascultător certificat. Și în primul rând — o femeie, deoarece ea este un ascultător mai bun și mai grijuliu. Posibil aceasta nu va oferi vreo soluție, în schimb ea și te va asculta, și te va ajuta să elimini presiunea emoțională.

Mult depinde care e scopul adresării la psiholog. Pentru a vorbi sau pentru a găsi o soluție? De ce bărbații merg rar la psiholog? Probabil, din motiv că pentru ei nu e atât de important să discute despre problema cu care se confruntă, cât să descopere o soluție pentru aceasta. Este gândirea bărbatului: a reacționa și reflexa mai puțin, a face mai mult.

Există și persoane care percep psihologul ca pe un substituent al rachiului și berii. Este vorba de oamenii dependenți, care nu vor rezolva problemele personale, ci pur și simplu își vor bea amarul. Aceștia nu merg la psiholog, ei sunt ulterior duși la psihiatru, în momentul în care problema se agravează serios.

Dar, în principal, bărbatul are nevoie de acțiune, și nu de discutarea grijilor sale. A vorbi e mai mult pentru femei. Din acest motiv, chiar dacă bărbatul decide să meargă la psiholog, el de cele mai multe ori vrea și are nevoie acesta să fie bărbat. Nu o figură simbolică a mamei, ci o figură simbolică de tată, învățător, bătrân înțelept. Pe lângă aceasta, psihologi bărbați sunt foarte puțini.

Strategia și tactica soluțiilor

Reieșind din cele vorbite, am putea delimita două strategii:

  1. Cufundarea în trecut, căutarea sursei problemei.
  2. mișcarea înainte, în viitor, căutarea soluțiilor.

E clar că una fără alta nu e posibil. Și psihoterapia este dialectul relației dintre aceste două strategii.

Pe lângă strategie, analizăm și tactica. Câte modalități de a te isprăvi de sine stătător cu dificultățile psihologice există? Da, o mulțime! Fiecare le are pe ale lui. Doar mult depinde de problema propriu-zisă. Dar toate metodele se reduc la trei fundamentale, universale. Deși nu întotdeauna acestea oferă soluția.

1. A abandona problema. A uita, "a o lăsa baltă", a se ascunde, a se preocupa de altă problemă, a se distrage, a nu-i păsa, a se calma prin consum de alcool etc. De fapt, acestea sunt modalități neeficiente, problema rămâne, pur și simplu vă sustrageți atenția de la conștientizarea acesteea, iar presiunea se deplasează asupra subconștientului dv., de acolo distrgâd treptat omul. În natură această modalitate de soluționare a problemei e specifică ierbivorilor și animalelor mici: șoricelul în văgăună, turma în tufișuri … De fapt, aceasta nu reprezintă o soluție a problemei, ci reacția la aceasta.

2. A porni la atac. A ataca problema sau pe cel care a creat-o. Este o normalitate pentru lumea animalelor — a ataca pe cel care pare a fi periculo, exprimând agresivitate. De cele mai multe ori, este o metodă utilizată de animalele răpitoare. Cât de eficientă este modalitatea respectivă în cazul oamenilor? Doar nici aceasta nu e o soluție a problemei, ci doar o reacție la aceasta.

3. A studia problema — aceasta deja e o metodă umană, care poate conduce spre soluționarea adecvată a problemei. Atunci când omul se ciocnește de faptul că situația nu poate fi coordonată, el nu înțelege ce se întâmplă, și iată în acest caz are nevoie de asistența unui specialist. Într-o situație fără perspectivă, cronică sau critică, în stare de afect sau stres.

Evident, psihologul nu va pătrunde în valorile și perspectivele dv., nu vă va oferi lecții și mai ales nu va lua răspundere pentru dv. El, bineînțeles, va încerca să pătrundă în sufletul dv., dar neapărat vă va cere permisiunea, iar tot ce trebuie acolo de schimbat, veți decide dvs.

Un bărbat adevărat, atunci când se ciocnește cu o problemă, o rezolvă singur: să meargă sau nu la psiholog și, în genere să scape de această problemă.

Iar dacă a decis, atunci el alege strategii și modalități.


Oleg Onila

Oleg Onila, activează în domeniul psihologiei din anul 2001. Temele pe care le abordează: autodeterminarea, căutarea de sine, realizarea personală și profesională, autoaprecierea, incertitudinea, circumstanțe dificile de viață, crize personale, "obstacole" psihologice față de schimbări, reguli și programe "nocive", relații (în cuplu, în familie, la serviciu), singurătatea etc. Consultații individuale se oferă în incinta centrului psihologic "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Oleg Onila — psiholog Tel.: 079 68-24-92 (viber) www.psytv.pro

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»