Articolul se referă la temele:

Cozonac – puhav și aromat0

Cozonac – puhav și aromat

Anul acesta creștinii ortodocși vor sărbători Paștele pe 5 mai. Gospodinele deja se pregătesc de sărbătoarea Învierii Domnului. Iar peste o săptămână vor coace pască și vor vopsi ouă. Ați găsit deja rețeta perfectă de cozonac? Dacă nu, atunci încercați rețeta propusa de Veronica Ciochină, care explică pas cu pas ce avem de făcut pentru a avea la masa de sărbătoare cel mai puhav cozonac.

Așadar, pentru doi cozonaci mari (sau patru mai mici), avem nevoie de:

  • 500 gr făină proaspăt cernută
  • 30 gr drojdie proaspătă
  • 4 gălbenușuri
  • 250 ml lapte călduț
  • Un praf de sare
  • Vanilie
  • Coajă rasă de lămâie, portocală (după dorință)
  • 40 gr smântână (20-25 gr)
  • 25 ml ulei fără miros
  • 50 gr unt de 82,5% la temperatura camerei (moale)
  • 100-120 gr de stafide, fructe confiate, răchițele
  • 1 lingură de votcă sau coniac (opțional)
  • 125-150 gr zahăr

Atenție: Este important ca toate produsele să fie la temperatura camerei!

Pregătim maia:

Drojdia se fărâmițează, se adăugă 1-2 linguri de zahăr (din cantitatea totală), puțin lapte și câteva linguri de făină (la fel din cantitatea totală). Se face o compoziție cu o consisență asemănătoare cu smântâna. Se acoperă cu folie și se lasă pentru 20-30 minute la loc călduț.

Pegătim fructele uscate:

Peste fructele uscate se toarnă apă clocotită și se lasă timp de 15 minute. După, se scurge apa și se lasă pe un prosop să se usuce.

Frământăm aluatul:

Într-un bol mare punem maiaua, adăugăm ouăle, sarea, laptele și zahărul. Totul se amestecă și se adaugă treptat făina. Se frământă aluatul. Chiar dacă aluatul pare puțin lipicios, nu se adaugă făină, ci se frământă până se încorporează făină.
Pe masa de lucru presurăm puțină făină și punem aluatul. Frământăm cca 10 minute.
Punem aluatul într-un vas uns cu puțin ulei și acoperim cu un prosop sau folie. Lăsăm aluatul să crească 50-60 minute la loc călduț. Ați putea pune aluatul în cuptorul preîncălzit la 40 gr (cuptorul se oprește imediat cum punem aluatul).
După ce a crescut, scoatem aluatul, îl adunăm, apoi adăugăm smântâna și uleiul. Se frământă un pic până se încorporează smântâna și uleiul.
Adăugăm untul și fructele uscate. Frământăm bine până obținem un aluat uniform. Acoperim din nou și lăsăm să crească (1 oră).

Punem aluatul în forme:

În prealabil, la dorință, formele se ung cu unt. Aluatul să fie a treia parte din formă. Se lasă să crească aproximativ 40 de minute.
Încălzim cuptorul la 180 grade. Punem cozonacii și dăm cuptorul la 160-170 grade. În primele 20-25 minute de dorit să nu deschidem ușa cuptorului.
Cozonacul e gata atunci când trece testul cu scobitoarea.

Pregătim glazura:

2 albușuri, aproximativ 200 gr de zahăr pudră, 1 lingură de suc de lămâie și 1-2 lingurițe de sirop de glucoză (pentru un luciu frumos). Glazura se pune atunci când cozonacul e aproape răcit.

ATENȚIE!

  1. Votcă sau coniac adăugăm la dorință. Alcoolul în aluat nu se simte, dar are rolul de a menține cozonacii proaspeți mai multe zile.
  2. Curcuma adăugăm dacă dorim să obținem o culoare mai frumoasă, în caz că ouăle nu sunt de casă.
  3. Dacă stafidele, fructele confiate nu sunt bine uscate, adăugăm 1-2 lingurițe de făină sau amidon de porumb și amestecăm bine.

Vă doresc un Paște binecuvântat! Cu drag Veronica Ciochină.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu