Crizele din familie: înțelege, trăiește, acceptă0

"Fiți atenți la toate schimbările care se produc în familia dv., pentru a repara totul la timp oportun." Natalia Melehina, psiholog, expert în relația de cuplu, vorbește despre crizele ce pot surveni în viața de familie, când apar și cum pot fi depășite.

Un cuvânt atât de cunoscut — crize în familie, crize în relație. De ce apar? Ce facem atunci când apar? Și în general — cum înțelegem că acestea persistă? Crizele reprezintă o etapă naturală a dezvoltării. Da, după criză urmează un nou salt de trecere la umrătorul nivel. Dar este important să determinăm că s-a produs criza.

Ce fel de crize există într-o relație? Da, evident, criza din primul an de viață conjugală. În ce constă? În faptul că începeți să vă cunoașteți reciproc, anumite reguli cu care v-ați obișnuit în familia părinților, le transferați aici, în relație. Și iată s-ar putea întâmpla ca regulile să nu coincidă. Și apare criza în formă de pretenții, nemulțumiri — "În familia mea bărbatul ducea gunoiul... Nu știu, nu știu, mama mea mereu singură făcea acest lucru". Și respectiv apar pretenții. Cum poate fi depășită eficient această criză? Prin observația — dragul meu partener, avem aici unele contradicții, unele pretenții. Hai să decidem ce putem face, pentru a le înlătura cumva. O modalitate este de a face o înțelegere.

Următoarea perioadă de criză apare la nașterea copilului. Și probabil ați auzit că există o statistică, potrivit căreia majoritatea divorțurilor se produc în primul an de la nașterea copilului. Da. Este așa, dar de ce? Deoarece atunci când se naște copilul, în familia voastră apare un al treilea membru. Iar dv. deja ați stabilit regulile, v-ați obișnuit să trăiți într-un mod anume în doi, iar aici apare al treilea — apare copilul și trebuie să stabiliți reguli noi. Cineva spală hăinuțele, cineva merge după scutece, cineva stă noaptă lângă leagănul micuțului. Dar ce se întâmplă de cele mai multe ori? Bărbatul fuge la serviciu, iar femeia, obosită, permanent are anumite pretenții. Și ambele părți au dreptate. Într-adevăr, fiecare parte poate fi înțeleasă. Dar atunci când vă așezați împreună și faceți anumite înțelegeri, și știți că regulile se schimbă, atunci criza poate fi depășită în siguranță.

Următoarea criză care ar putea apărea — după 7-10 ani de trai comun. Se produce un lucru elementar — v-ați plictisit unul de celălalt, ați obosit, vă cunoașteți prea bine unul pe celălalt. Dar și peste aceasta puteți trece. Atunci când înțelegeți că apare momentul de criză, trebuie să vă gândiți ce ați putea face. Atunci când apare situația — am obosit unul de celălalt, trebuie să inventați ce ați putea face împreună, ce v-ar putea atrage pe ambii? Poate să vă dezvoltați, să călătoriți, să efectuați niște activități comune, care v-ar uni strâns. Dezvoltați-vă! Și aș vrea să vorbesc despre semnele crizei care se apropie sau deja a survenit. Atunci când începeți să vă certați mai des, cu mult mai frecvent decât anterior – poate chiar în fiecare zi, poate de câteva ori pe zi. Fie, atenție! — nu vă certați deloc. Și aceasta vorbește despre indiferență. Atunci când apare dorința de a munci, adică femeia se cufundă complet în treburile familiei și copii, iar bărbatul se reține la serviciu. De facto încetați să vă mai gândeți la voi, vă evitați reciproc. Atunci când nu mai aveți interese comune și fiecare are propriul spațiu, tot mai des vă odihniți separat, nu aveți prieteni comuni. La fel, un semn de criză este situația — nu aveți viață intimă. Și eu vă propun să fiți atenți la toate schimbările care se produc în familia dv., pentru a repara totul la timp oportun. Dat fiind faptul că atunci când observați simptomele răcelii, vă grăbiți să luați anumite medicamente. În cazul crizelor trebuie să fie la fel. Modificați regulile și găsiți un compromis. Iar eu vă doresc dragoste și armonie.


Natalia Melehina

Coordonatorul proiectului Familia.md.
Psiholog-expert în psihologia relațiilor.



Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Natalia Melehina — Coordonatorul proiectului Familia.md. Psiholog Tel.: 068 44-66-24

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu