Articolul se referă la temele:

Pensia de întreţinere a copilului minor10

Una dintre asocierile pe care le facem la auzul cuvântului "divorţ" este pensia alimentară — cel puţin asta îmi vine mie în minte. Cunosc prea multe mame care au bătut pragul instanţelor de judecată în căutare dreptăţii şi luptă pentru câteva sute de lei menite să asigure bunăstarea copiilor lor. De multe ori, aceste mame nu cunosc toate legile, toate subtilităţile şi, spre regret, ajung târziu să caute un avocat care le-ar apăra cauza.

În acest articol, cu ajutorul avocatului Lilian Măliga (Cabinetul avocatului — "Lilian Măliga"), dăm răspuns la acele întrebări care pot apărea atunci când vorbim despre pensia de întreţinere a unui copil minor.

Dle Măliga, cum se stabileşte pensia de întreţinere a copilului?

Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4— pentru un copil, 1/3 — pentru 2 copii şi 1/2 — pentru 3 şi mai mulţi copii, dar nu mai mult de 50% din venit.

Dacă soţii au divorţat, iar copilul minor nu are încă 3 ani, la cererea mamei (care nu este angajată, are grijă de copil etc.), tata este nevoit să achite pensia de întreţinere şi pentru mamă.

Și dacă părintele nu are un venit stabil sau un salariu oficial?

În cazurile în care părintele care datorează întreţinere copilului său, are un salariu şi/sau alte venituri neregulate, nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri când, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri este imposibilă, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă, plătită lunar.

Cum se stabileşte această sumă fixă? Puteţi numi o cifră aproximativă?

Legea spune că în această ordine de idei se aplică formula 1/4 (pentru un copil), 1/3 (pentru 2 copii), 1/2 (pentru 3 şi mai mulţi copii) din salariul mediu lunar pe economie. Acesta se stabilește de Guvern, în 2014 a fost de 4225 lei. Instanța de judecată ține cont de starea materială a părintelui cu care râmâne copilul. În acest sens, Biroul de Statistică trebuie să vă elibereze un certificat unde este indicată vârsta copilului și care este suma medie necesară pentru creşterea şi educaţia copilului. Dar, se ia în vedere şi starea materială a celuilalt părinte, iar dacă sunt circumstanțe importante şi acestea se iau în cauză.

Dacă în urma divorţului un copil rămâne cu mama, iar altul cu tata, cine şi cui plăteşte pensia alimentară?

Legea prevede următoarele: "În cazul în care unii copii rămân cu un părinte, iar alţii cu celălalt, pensia de întreţinere plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat se stabileşte într-o sumă bănească fixă" . Dar, practica arată că, de multe ori, nimeni nu plăteşte nimănui.

Pentru copiii din căsătoriile anterioare se plăteşte pensie alimentară?

Numai în cazul în care există act de adopţie. În caz contrar, nu se achită. Dar, dacă soţii au înfiat copilul, atunci pensia alimentară se achită, chiar dacă nu este copil biologic.

În cazul în care, spre exemplu, oficial părintele are un salariu de 1 200 de lei, iar neoficial are venituri mult mai mari, cum poate cealaltă parte să obţină o sumă mai mare pentru pensia de întreţinere?

Procesele de judecată pentru stabilirea şi încasarea pensiei alimentare sunt anevoiose, hotărârea judecătorească este foarte greu de executat...

Cât priveşte veniturile fabuloase pe care în realitate le are unul dintre soţi —acestea trebuie argumentate prin dovezi concrete: martori (aceştia pot fi colegi de serviciu), certificate, chitanţe cu semnătura persoanei în cauze şi a angajatorului. Bârfele nu au priză la judecată.

Nici înregistrarea audio?

Şi, dacă drept răspuns la această înregistrare vi se spune că este un fals, că nu este vocea sa? Se va cere o expertiză. Iar după câte ştiu eu, în Moldova nu este laborator care să se ocupe anume de verificarea autenticităţii vocii de pe o înregistrare audio.

Dacă pensia de întreţinere este plătită în bani cash (fără operaţiuni bancare, fără martori, etc.), cum ar putea demonstra acest părinte că îşi îndeplineşte obligaţiunile?

În acest caz, ar fi bine părintele să păstreze toate bonurile de plată, chitanţele pentru cumpărăturile făcute copilului şi să ceară de la soţ (soţie) o recipisă, care ar confirma faptul că achită pensia alimentară: "Eu, subsemnatul(a), am primit de la... la data de..., suma de..., data şi semnătura."

Chiar dacă pare un pic mercantilă toată această procedură, ea vă scuteşte de mari bătăi de cap pe viitor. Pentru că acolo unde este vorba de bani, mai devreme sau mai târziu, de cele mai multe ori, apar conflicte.

Suma stabilită de instanţa de judecată, poate fi modificată pe parcursul anilor?

Da. Poate fi mărită, dar şi micşorată. În cazul în care apar cheltuieli suplimentare, cum ar fi admiterea la studii sau, spre exemplu, dacă copilul are nevoie de o intervenţie chirugicală, de tratament, etc. părintele este în drept să ceară fie încasarea unei sume adiţionale de la celălalt părinte, fie majorarea pensiei alimentare.

Iar, în cazul în care părintele care achită pensia alimentară a fost grav bolnav, a făcut tratament, a rămas fără un loc de muncă (care înainte să presupunem îi oferea un salariu de 6 mii de lei), poate cere judecăţii ca suma pe care o achită să fie micşorată, din motiv că situaţia sa materială s-a înrăutăţit.

Să presupunem că soţii au divorţat acum 4 ani, iar părintele abia acum a depus cerere de încasare a pensiei alimantare, i se va plăti şi pentru anii precedenţi?

Pensia alimentară se achită din momentul depunerii cererii în instanţă! Totuşi, din momentul depunerii cererii până în momentul examinării cauzei şi din momentul examinării cauzei până la intrarea în vigoare a hotărării judecătoreşti pot trece o lună, 6 luni, jumătate de an, depinde de complexitatea cauzei. De aceasta v-am şi spus că sunt nişte procese anevoioase, migăloase, care pot dura.

Au trecut 6 luni din momentul depunerii cererii, hotărârea a intrat în vigoare, părintele primeşte deodată suma pe aceste 6 luni sau o primeşte în rate?

Există persoane abilitate care se ocupă cu "ducerea la bun sfârşit" a hotărârilor instanţelor judecătoreşti — executorii. Înainte activau pe lângă judecătorie (erau "de stat"), acum sunt particulari, dar au obligaţia de a se preocupa gratuit anume de asemenea dosare de încasare a pensiei alimentare. Din momentul în care a intrat în vigoare Hotărârea Judecătorească, toate problemele şi întrebările le rezolvaţi cu executorul. El are obligaţia de a anunţa părintele care trebuie să achite, despre toate plăţile pe care acesta din urmă trebuie să le efectueze. Să-i stabilească anumiţi termeni limită în care este obligat să plătească, în caz contrar ar putea fi sancţionat.

Despre ce fel de sancţiuni este vorba?

În funcţie de complexitatea cauzei. Dacă se eschivează de la plata pensiei de întreţinere a copilului minor, se decide a fi pus arest pe bunuri, se îngheaţă conturile bancare, se aplică interdicţia de a părăsi ţara.

Conform art. 320 al Codului Penal, părintele în cauză se sancţionează cu 180 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, amendă de 200-300 unităţi convenţionale (1 unit. conv. constituie 20 de lei). Codul mai prevede şi 2 ani de privaţiune de libertare.

Am auzit multe femei care îşi ameninţau soţii — "ori achiţi, ori decazi din drepturile de părinte!", insinuând că decăderea din drepturi este echivalentă cu neachitarea pe viitor a pensiei alimentare. Cum stau de fapt lucrurile?

Probabil aceste femei nu cunosc legile. Această ameninţare pentru unii soţi ar fi o "binecuvântare", dacă ar fi total adevărată.

Decădearea din drepturile părinteşti este o consecinţă a neachitării pensiei alimetare, DAR, asta nu înseamnă că părintele care a fost decăzut din drepturi automat nu mai are obligaţia de a plăti pensia alimentară. Pensia alimenată trebuie plătită până la împlinirea majoratului copilului fie că ai aceste drepturi părinteşti, fie că eşti decăzut.

Este adevărat că copiii cărora le-a fost achitată pensia alimentară au obligaţia în viitor de a avea grijă de părinţi ( la bătrâneţe sau în cazuri excepţionale)?

Da! Dacă părintele nu a fost decăzut din drepturile părinteşti, atunci copilul său are obligaţia de a avea grijă de el.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Toate comentariile

Comentarii 126

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 09 oct. 2014 18:26 #1 оля вишницкая

    Если жена подала 3 года назад на алименты и выиграла суд..но ребёнок находился с папой с 7-15 лет на полном содержание можно дать встречный иск через 3года?

    Răspundeți
  • 16 oct. 2014 13:40 #2 Ina Cojocaru

    #1 оля вишницкая, Olga, din pacate, dl avocat nu este acum in tara si nu poate sa va dea raspuns. Dar, personal, stiu ca puteti intenta asemenea procedura. In cazul dat va trebui sa se explice de ce copilul a fost intretinut de tata, dar nu de mama. Vor trebui aduse dovezi, etc.

    Răspundeți
  • 11 nov. 2014 00:22 #3 Maria Ganganu

    Buna ziua, m/ar interesa o stare de fapt, si mai multe opinii in acest sens. Potrivit art. 2 al Codului familiei RM ~ Numai căsătoria încheiată la organele de stat de stare civilă (denumite în continuare organe de stare civilă) generează drepturile şi obligaţiile de soţi prevăzute de prezentul cod.~ prin urmare potrivit art. 82 CF al RM - Soţii îşi datorează întreţinerea materială reciprocă. (2) În cazul refuzului de a acorda întreţinere şi dacă între soţi nu există un contract privind plata pensiei de întreţinere, dreptul de a porni o acţiune în instanţa judecătorească privind încasarea acesteia de la celălalt soţ îl au:soţul care îngrijeşte copilul comun timp de 3 ani după naşterea acestuia; - art.83 explicind exclusiv acest drept - cum considerati - poate pretinde la acest drept mama care intretine un copil minor nascut inafara casatoriei ( din relatii de concubinaj)? care este practica judiciara in acest sens? aspectul logic l-am inteles, m-ar interesa insa reglementarea legala in acest sens. Multumesc.

    Răspundeți
  • 21 nov. 2014 14:21 #4 P o l i n n a

    buna ziua...nu mai locuim cu fostul sot de mai bine de 3 ani dar a-m divortat oficial acum 1 an...copilul se afla la ingrijirea mea si fostul sot si-a vazut copilul ultima oara la 1,6 luni adica acum 3 ani,nu participa cu nimic la cresterea copilului comun...instanta judecatoreasca a decis caci se achita 1/4 parte din veniturile lui dar la moment el lucreaza dar nu este angajat oficial...executorul judecatoresc mi-a spus ca odata ce el n-are salariul oficial atunci nu-i poate cere nimic...spuneti-mi va rog care este hotarirea in cazul dat?plus a-s dori sa fie decazut din drepturi deoarece nu-mi da o iscalitura pentru a merge macar la odihna cu copilul si plus pe viitor sa nu pretinda la intretinere din partea copilului

    Răspundeți
  • 15 dec. 2014 17:58 #5 Игõрь ღ Ириℋкล Лعвкõ (Бурлลку)

    buna ziua .sotu meu are de la prima sotie o fetita .el plateste regulat pensia alimentara 25% din salariul lui lunar.noi suntem csatoriti de 2 ani si in urma cu 5 luni am nascut o fetita.noi de la o saptamina hranim fetita doar cu hrana artifiaciala si cheltuim pe luna ui jur de 1500 lei. leafa sotuliu este de 2000 lei din care plateste pensia alimntara 500 lei .ce sa facem in cazul acesta ?leafa lui niu agunge ca sa ma intretina pe mine si pe micuta noastra.

    Răspundeți
  • 17 dec. 2014 16:30 #6 Violeta

    #5 Игõрь ღ Ириℋкล Лعвкõ (Бурлลку), Daca sunteti o familie nevoiasa, ar trebui sa vi se ofere hrana artificiala gratuit de la policlinica. Discutati cu medicul de familie. In privinta pensiei nu stiu ce zice legea, dar din punct de vedere moral - nu e corect sa lipsiti prima fata de acesti bani. 500 de lei si asa e o suma foarte mica pentru a creste un copil, dar sa i-luati si acesti ultimii banuti... e culmea.

    Răspundeți
  • 17 dec. 2014 16:42 #7 Alina Bobu

    #5 Игõрь ღ Ириℋкล Лعвкõ (Бурлลку), Să vă fie sănătoasă micuța, dar cred că și fetița soțului dvs. din prima căsătorie, trebuie susținută. Acești bani, pe care spuneți că îi plătește lunar soțul primei sale soții pentru creșterea copilului, și așa reprezintă o sumă extrem de mică. De aceea, cred că e cazul ca soțul dvs. să se gândească unde ar putea câștiga un salariu mai mare. Ambii copii au dreptul de a fi sprijiniți în egală măsură de tatăl lor!!!

    Răspundeți
  • 04 ian. 2015 21:21 #8 Анна

    Девочки Помогите.В мае развелась..тогда же на алименты подала..уже январь..малышу годик исполнился...суд.инстанция никак не вынесет решения( бывший свёкр судья...и влияет на то чтоб мне все это затягивали)писала жалобу в Министерство Юстиции.Спасибо родственникам..письмо испарилось! Я уже незнаю что делать..мне жуть как нужны деньги..я не работаю..получаю пособия..мама помогает всем чем может.

    Răspundeți
  • 01 feb. 2015 17:53 #9 Natalia Rosca

    Buna ziua! Am si eu o intrebare,am divortat de sot,fetita are 8 luni,in judecata nu i-am cerut nimic,nici pensie alimentara,nici partaj de avere. Am facut rau ca nu am cerut pensie alimentara? El ar putea sa-mi ia copilul. Plus la asta el nu ma ajuta cu nimic la intretinerea mea si a copilului.

    Răspundeți
  • 02 feb. 2015 12:58 #10 Tatiana Poiasniuc

    buna ziu,sotul meu a fost dat de fosta sotie la pensia alimentara 3ani in urma ,un an si ceva nu a stiut ca are de achitat pensia alimentara, in plus el nu lucreaza oficeal e shomer, ia pus sa achite 1200 lunar, el a dat in judekata si ia scazut pina la 700lei lunar,dupa asta a akitat sotu de kiteva luni ,pe urma ku finasele stam prost de tot si nu are posibilitate sa akite datoria de un an si jumate,in plus avem si un copil de 10 luni si acum ,fosta sotie a lui la dat in judecata ca nu achita,ce sa faca in asa caz?

    Răspundeți
  • 18 mar. 2015 19:07 #11 ANDREI BUJOR

    daka un parinte a fost dekazut din drepturi parintest e obligat sa akite pensea alimentara?

    Răspundeți
  • 19 mar. 2015 14:56 #12 Informational Informational

    Buna ziua, asi vrea sa stiu pina la ce virsta unul din parinti se obliga sa achite pensia alimentara si cind inceteaza acest termen. Si daca dupa stingerea obligatiunilor , parintele care a platit pensia , se obliga sa acorde ajutor material copilului daca acesta isi face studiile liceale, universitare. Multumesc pentru ajutor!

    Răspundeți
  • 22 mar. 2015 12:59 #13 Aliona Boris

    buna ziua,spuneti-mi va rog in cite zile cererea se pune pe rol,din ziua cind am depus cererea?mersi

    Răspundeți
  • 07 apr. 2015 14:26 #14 Slavik ***

    acum sunt particulari, care au obligaţia de a se preocupa gratuit de dosare de încasare a pensiei alimentare sau cu bani?

    Răspundeți
  • 27 apr. 2015 16:13 #15 maria Резник

    Vă rog să-mi spuneţi, dacă soţul lucrează şofer internaţional la o firmă străină cu mi s-a stabili pensia alimentară după divorţ. Vă mulţumesc mult,poşta: Doltman54@mail.ru

    Răspundeți
  • 01 mai. 2015 21:39 #16 Grigore Popa

    #15 maria Резник, Dacă dlui este angajat pe teritoriul unui alt stat, atunci dvs. aveți dreptul să cereți încasarea pensiei alimentare în sumă fixă. Mărimea pensiei alimentare va depinde de faptul dacă ve-ti putea sau nu demonstra mărimea venitului soțului.

    Răspundeți
  • 01 mai. 2015 22:05 #17 Grigore Popa

    #14 Slavik ***, Da, vă adresați pe adresa mun. Chişinău, str. Alecu Russo nr. 1 bl. “1A”, bir. 36, 35(Oficiul teritorial pentru asistenta juridica garantata de stat) acolo vă vor oferi un avocat daca nu aveti surse financiare pentru a vă angaja unul.

    Răspundeți
  • 01 mai. 2015 22:07 #18 Grigore Popa

    #13 Aliona Boris, În decurs de maximum 5 zile dar sedința poate fi numita peste aproximativ 1,5 luni(însă variază de la caz la caz)

    Răspundeți
  • 01 mai. 2015 22:09 #19 Grigore Popa

    #9 Natalia Rosca, Aveți tot timpul inainte ca sa-l acționați în judecata pentru a primi pensia alimentara(pina cind copilul va implini 18 ani)

    Răspundeți
  • 01 mai. 2015 22:10 #20 Grigore Popa

    #11 ANDREI BUJOR, Da, e obligat

    Răspundeți
  • 01 mai. 2015 22:11 #21 Grigore Popa

    #12 Informational Informational, Pînă cînd copilul împlinește 18 ani dupa care nu mai este obligat(chiar daca copilul învața în continuare)

    Răspundeți
Alte 20 comentarii

Noutățile partenerilor

Noutăți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»