Certurile în familia cu copil mic. Soțul refuză să ajute0

Certurile în familia cu copil mic. Soțul refuză să ajute

Una dintre problemele răspândite în rândul tinerilor părinți, frecvent este faptul că soțul nu-și ajută suficient sau chiar refuză să-și ajute soția. Nu participă la procesul de îngrijire a copilului, nu se implică în treburile casnice, iar deseori chiar se arată indignat de faptul că soția nu-i acordă lui suficientă atenție și nu se isprăvește cu menajul. Psihologul Hanna Savcenco oferă câteva sfaturi despre comportamentul nostru în asemenea situații.

Ce eveniment ar putea fi mai important și fericit în familie, decât nașterea copilului. Multe cupluri așteaptă cu nerăbdare și bucurie acest moment, imaginându-și cum în scurt timp în casa lor se va auzi vocea drăgălașă a bebelușului, sunetul produs de tropăitul piciorușelor micuțe și, bineînțeles, râsul zglobiu de copil. Dar când vine acest moment, relația din cuplu începe să se năruie. S-ar părea că atât de mult au așteptat această fericire, dar au apărut tulburări în relație, conflicte, lipsă de comunicare sau neînțelegere absolută.

Una dintre problemele răspândite în rândul tinerilor părinți, frecvent este faptul că soțul nu-și ajută suficient sau chiar refuză să-și ajute soția. Nu participă la procesul de îngrijire a copilului, nu se implică în treburile casnice, iar deseori chiar se arată indignat de faptul că soția nu-i acordă lui suficientă atenție și nu se isprăvește cu menajul. Demarează procesul de acuzații reciproce și supărări, soții nu pot nicidecum să înțeleagă ce se întâmplă în relația lor.

Ce e de făcut? Probabil, ar fi cazul să începeți de la clarificarea cauzelor și de la analizarea cu atenție a realității o dată în plus. De ce femeia, după naștere, este mai neatentă față de soț, este iritată, supărăcioasă? În mare parte sunt de vină hormonii și oboseala.

Noua lume a mamei

Fonul hormonal al femeii este construit de natură astfel încât odată cu apariția nou-născutului toată atenția ei trece la copil, pentru ca acesta să supraviețuiască. Organismul femeii începe pregătirea pentru aceasta încă din momentul concepției. De aici rezultă și manifestările mamei – atracția redusă față de soț, atenția insuficientă față de el, chiar neatenția în chestiuni ce nu se referă la copil. Centrul universului ei devine - copilul.

Pe când organismul bărbatului nu suportă asemenea modificări, la el nu se includ mecanismele biologice de tată, totul rămâne pe vechi, cu excepția apariției copilului și a soției ce s-a transformat într-un ghem de nervi.

Tânăra mamă (și nu are importanță câți ani are ea) se enervează pe faptul că toate grijile de copil și gospodărie cad pe umerii ei, că ea 24 din 24 de ore stă de gardă în procesul de deservire a necesităților copilului și ale familiei, este rănită de nedreptatea oboselii sale, schimbărilor stării de spirit și a stresului infinit generat de noul său rol. Pe lângă toate – conflictele.

O irită faptul că soțul nu o ajută, iar când o ajută – o face anapoda. În același timp, și el nu e mulțumit că nu i se acordă atenția cuvenită și, în genere, casa și-a pierdut confortul de odinioară. Realitatea femeii într-un moment s-a umplut de alergatul permanent în jurul celui mic, de schimbările bruște ale stării de spirit, de anxietate, modificările fiziologice și toate au loc în izolare, deoarece toată comunicarea mămicii se construiește în jurul bebelușului.

Lumea nouă a tatălui

Tata continuă să trăiască aproximativ în același regim ca și anterior, argumentând acest lucru prin faptul că el lucrează și obosește. El are nevoie de odihnă și somn deplin, iar ce să facă cu copilul, el în genere nu știe, respectiv nici nu va încerca să o facă – nu e o activitate bărbătească (cea mai simplă modalitate de a soluționa toate dificultățile). Cu toate acestea el, la rândul său, este nervos că soția acordă toată atenția odraslei sale și acum nici să vorbească normal cu ea nu poate, pentru că unica temă de discuție existentă – acea mică plângăreață ”fericire”.

Și ce nu ar face el – nu e așa și nu e bine, nemulțumire, supărare, pretenții… Lipsa blândeții și intimității sporește sentimentul de părăsire și singurătate la bărbat. Prin urmare, într-o asemenea situație, apare dorința aprigă de a scăpa de toate acestea - deci trebuie de compensat (calculator, prieteni, fotbal), iar pe fondul nemulțumirilor bilaterale eterne dispare dorința de a mai oferi ajutor.

Baza certurilor este pusă. Doi adulți, atât de chinuiți de griji și schimbări, nicidecum nu se pot organiza, pentru a veni în întâmpinarea unui altuia, pentru a se auzi și a găsi un compromis, care să le permită să trăiască în continuare și să facă față crizei.

7 pași spre schimbări pozitive

Cum depășim această perioadă dificilă?

  1. Oferiți unul altuia timp pentru odihnă. Iar un mod de odihnă este schimbarea activității.
    Când vine de la serviciu, puneți tatălui copilașul pe burtă – și poate privi o emisiune televizată, sta la tabletă sau citi o carte… Între timp, mama poate face un duș, servi o ceașcă de ceai, merge la magazin. Schimbați imaginile și deja va fi puțin mai ușor.
  2. Fiți mai gingași și mai atenți, mulțumiți-vă reciproc cât mai des, încercați să nu criticați. Acum la ambii nervii sunt slabi, aveți mai mare grijă de sistemul nervos. Iar un cuvânt de bine rostit o dată în plus va fi doar un avantaj.
  3. Cereți acțiuni concrete, și nu așteptați că cineva trebuie singur să-și dea seama de un lucrul sau altul. Oamenii nici când duc un trai liniștit nu sunt prea ingenioși, iar în regim tensionat aceste abilități în genere dispar la oameni. Formulați cererile clar.
  4. Luați aminte că odată ce ați devenit părinți, relația de soție nu a dispărut nicăieri. Încercați măcar puțin, dar să petreceți timpul în doi. Ați putea face o plimbare, servi undeva o ceașcă de cafea, privi împreună un film. Timp pentru voi doi.
  5. Excludeți din vocabular cuvântul ”trebuie”, acesta generează proteste atât din partea mamei, cât și a tatălui - este veninos și iritabil. Încercați să descoperiți activități pe placul ambilor, iar cele care nu vă prea plac, împărțiți-le egal.
  6. Mamelor! Nu uitați despre schimbările hormonale și încercați să nu le utilizați ca pe o sabie a dreptății.
  7. Taților! Dacă nu vă ajunge atenție din partea soției, dați-i puțin timp liber pentru odihnă și cel mai probabil va găsi timp și pentru dvs.

În încheiere

Odată cu apariția copilului în familie, începe o perioadă destul de grea. Atât femeia, cât și bărbatul se confruntă cu dificultăți, este o perioadă deloc simplă pentru ambii, din punct de vedere emoțional și fizic. Iar dificultatea fundamentală constă în schimbările globale din regimul de viață al soților, modificări pentru care, mulți se dovedesc a fi absolut ne pregătiți.

În această perioadă e ușor să te cufunzi în rolul de părinte și poate fi greu să păstrezi mariajul, dar nu din cauza apariției micuțului, ci din motiv că trebuie să construiești totul de la început. În această situație se reflectă multe probleme ale relației, care, anterior, nu erau observabile, fie erau ignorate, acum acestea se intensifică. Este cel mai potrivit timp pentru a le soluționa.

Criza nașterii copilului poate fi nu doar distructivă pentru relație, ci dimpotrivă – aceasta poate uni și consolida o relație. Este o perioadă de noi experiențe în relație, de manifestare a atenției reciproce, o nouă cunoștință, atât unul pe altul, cât și fiecare individual. Orice criză – reprezintă locul dezvoltării noastre, doar să înveți ceva nou putem doar la apariția a ceva nou pentru noi.

Este timpul când de atenție și grijă au nevoie toți mai mult ca oricând, de aceea încercați să le manifestați cât mai mult. Țineți minte că acum nimănui nu îi este ușor și încercați să vă susțineți reciproc.

Micuțul în curând va crește, dificultățile se vor soluționa și va veni o nouă perioadă de liniște și stabilitate. Până la următorul bebeluș)))


Ganna Savchenko
Ganna Savchenko

Psiholog. Consiliere individuală și de familie (de cuplu). Consiliere gestalt. Terapie familială sistematică. Lucru cu probleme de dezvoltare a personalității, depășire a crizelor personale, a conflictelor, lucru cu traumele. Consiliere înainte de căsătorie/crearea familiei (individuală și în pereche). Planificare sarcinii (pregătirea pentru sarcină, temeri, îndoieli).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ganna Savchenko — Psiholog Tel.: 060 84-01-48

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»