De ce el/ea nu-și dorește un copil?0

De ce el/ea nu-și dorește un copil?

Familia este compusă din minim două persoane, și fiecare dintre acestea ar putea avea propria viziunea asupra apariției în familie a unui nou membru mic. De ce, uneori, un partener își dorește foarte mult un copil, iar celălalt - nu prea? Clarifică situația, psiholohul Hanna Savcenco.

Cauze de a vrea un copil sunt la fel de multe ca și nu a dori. Și la prima vedere ar putea părea că această istorie, de cele mai multe ori, arată în felul următor: femeia nu pur și simplu dorește, ci chiar are nevoie să dea naștere unui copil, iar bărbatul parcă vrea, dar nu prea. Deși, dacă privim atent prin părți, atunci tot mai des putem vedea că bărbatul așteaptă cu nerăbdare acest moment, pe când femeia ezită. În realitatea actuală, femeile își pot permite să vorbească despre aceasta, să facă alegerea în această chestiune. Evident, tot mai frecventă este probabilitatea de a fi condamnate, dar există și sprijin, și dreptul de a alege, ceea ce, desigur, bucură.

Dar cum se întâmplă la nivel global, iar în limitele unei lumi mici? În interiorul familiei? Cum se întâmplă că un partener își dorește foarte mult un copil, iar celălalt – nu prea?

În această chestiune, eu aș vrea să analizez situația dintr-o familie concretă și apar o mulțime de întrebări.

Ce vârstă au partenerii?

  • De cât timp se cunosc și de când locuiesc împreună?
  • Atunci când au început relația, au discutat subiectul conceperii unui copil? Acum s-a schimbat ceva în viziunea unui dintre parteneri? Sau a rămas aceeași cum a fost la început?
  • Dacă părerile s-au schimbat, ce a contribuit la aceasta? Ce s-a întâmplat?
  • Cum fiecare partener își imaginează familia în care apare un copil, și cum își vor aranja viața în continuare?
  • De ce fiecare dintre parteneri vrea un copil și ce dubii, temeri au?
  • Ce au discutat partenerii referitor la acest subiect și oare chiar au discutat? La ce înțelegere au ajuns?

La aceste și multe alte întrebări, chiar acum nu vor fi răspunsuri, de aceea haideți să vedem câteva situații clasice. Situații în care oamenii își pot dori copii, ar putea avea dubii, temeri și frici, dar pot, pur și simplu, să nu dorească.

De ce oamenii își doresc copii

Femeia vrea un copil pentru că menirea ei în viață este să dea naștere copiilor – se consideră că așa trebuie să fie și, de dorit, să reușească acest lucru până la o anumită vârstă. Bărbatul, nu de puține ori, la fel se ciocnește cu o asemenea stare de lucruri – trebuie să conceapă un copil până la ”atâția” ani. Este necesar, în caz contrar, ce fel de femeie/bărbat ești. Despre aceasta rareori se vorbește cu voce tare, dar aceasta există.

Timpul de reproducere se apropie grăbit de finalul posibilității și la mulți această zonă roșie a finișului începe să bată alarma cu mult înainte, decât aceasta într-adevăr ar putea apărea. Astfel, atât de frecvent încep să se grăbească și ”să sară în ultimul compartiment al trenului” și la 28, și la 30, și la 35 de ani. Da, timpul se scurge, e adevărat, dar e important să înțelegem pentru sine, din ce considerente aveți nevoie de un copil. Și fiecare va avea un motiv personal și, de cele mai multe, acestea nu e legat de adevărata dorință de a aduce pe această lume un nou omuleț.

Iar unii ”viitori părinți” deseori își fac griji că vor fi părinți bătrâni și aceasta nu e frumos, sau vor rămâne în urma modernității, vor apărea dificultăți în relația cu urmașii. Ceea ce, la fel, îi determină să se grăbească.

O altă cauză e legată de faptul că în relație ceva nu merge și nu știu de ce oamenilor le vine în cap ideea că odată cu apariția unui copil, relația se va întări și nu se vor mai putea despărți unul de celălalt, doar micuțul îi va uni și îi va apropia.

Și în toate aceste cazuri, de regulă, pe primul loc este pusă femeia. Deși, în realitatea, femeia și bărbatul stau pe același cântar și bărbații nu de puține ori se ciocnesc de aceleași idei și condiții. Cu toate acestea, respectivele cauze nu sunt cele din care ar fi cazul să concepi un copil, dar care există și probabil vor exista încă mult timp.

De ce oamenii nu doresc copii

Dar de ce oamenii ar putea să nu dorească sau să nu prea dorească copii? Sunt multe cauze, eu chiar cred că sunt semnificativ mai multe decât motive de a-și dori.

Nașterea unui copil – responsabilitate. Iar astăzi oamenii se gândesc nu doar cum vor schimba scutecele – pe rând sau va fi obligația cuiva anume. Ci cum și unde vor oferi educație și studii copilului și ce vor fi capabili să ofere odraslei. Și nu de puține ori acest loc devine un factor ce frânează, deoarece nivelul anxietății pentru viitor este destul de înalt.

Totodată, apariția unui copil reprezintă responsabilitate nu doar în fața omului, ci și în fața propriei persoane. Doar odată cu apariția copiilor, viața părinților se va schimba. Iar pentru unii, aceste schimbări îi sperie. Își fac griji pentru carieră, posibilitățile financiare, libertatea de acțiune, precum și pentru relația cu partenerul, doar acum, probabil, timpul va trebui împărțit pentru toți și dvs. personal ar putea să vă rămână mai puțin timp.

Și subiectul modificărilor în relația cu partenerul nu de puține ori sperie. Mai ales dacă au trăit împreună mulți ani. Și aici e vorba despre responsabilitatea unul față de celălalt. Cea mai mare parte a timpului o acordau unul celuilalt, iar acum va trebui să-l împartă la trei, dar poate și la mai mulți. Pe de o parte este vorba de farmecul așteptării momentului petrecerii timpului împreună cu ”rodul dragostei lor”, iar pe de alta – frica de faptul cum relația lor ar putea să fie limitată.

Și frica de faptul – dar oare sunt eu pregătit să devin părinte? Aceasta poate fi învăluită de o mulțime de temeri, personale din copilărie și din unele realități cotidiene.

Alte temeri

Există și alte motive pentru a avea dubii. Sau, mai corect e să le numim temeri și chiar frici.

Încrederea insuficientă dintre parteneri, cauzată de anumite situații. Iar cauze ar putea fi multe:

  • Bolile partenerilor.
  • Particularități de comportament.
  • Particularități de construire a relației, în care e una să fierbi în doi și alta e să aduci și un copil.
  • Perceperea diferită a unității familiei odată cu apariția copiilor și educația acestora, opinii contrare despre aceasta.
  • Frica de a rămâne în doi cu copilul în anumite cazuri și deseori acest ”caz groaznic” deja e schițat în cap, având anumite motive.
  • Perceperea faptul că prin intermediul copilului cineva încearcă să vă lege de sine, ceea ce e logic.

Și, probabil, cele mai simple cauze, dar în care de cele mai multe ori nu vrem să credem, și căutăm motive mai profunde, ascunse, pentru a influența cumva asupra lor:

  • Omul nici nu a vrut și nici nu vrea copii.
  • Omul este satisfăcut de modul de viață pe care îl are și nu are dorință de a schimba ceva, de a complica lucrurile.
  • Omul nu vrea să aibă copii cu acest partener.

Și acestea sunt problemele care, probabil, ar fi trebuit discutate de la începutul relației, sau să fie analizate acum, până nu sunt copii. Doar căsnicia poate înceta, pe când statutul de părinte e pentru totdeauna, iar partenerii în acest loc vor fi legați mereu, chiar dacă vor comunica la minimum.

Am analizat eu toate acestea dubii și îmi e oarecum teamă de mulțimea de motive de a-ți fi frică de apariția unui copil. Și doar nici nu le-am descris pe toate, ci doar pe cele întâlnite cel mai frecvent. Am vorbit la general despre acestea, mai sunt încă o mulțime de nuanțe. Și despre maturitatea partenerilor înșiși, și despre unitatea relației, și despre particularitatea mediului ambiant și … și … multe altele.

Dar știu cu siguranță că atunci când două persoane au atâta dragoste unul pentru celălalt, încât vor să o împartă și cu al treilea – e timpul potrivit pentru apariția copilașilor. Important să se discute cu partenerul felul în care fiecare vede aceasta, cum ardori să organizeze viitorul, ce idei au despre educația copiilor, ce temeri are fiecare și cum pot fi acestea evitate. Și aceasta e tot despre cât e de important într-o relație nu pur și simplu să vorbești, dar și să fii capabili să negociezi.

Dacă în familia dvs. au apărut dubii cât privește conceperea unui copil și nu puteți găsi o soluție, veniți la o consultație, împreună ne vom clarifica ce temeri și griji s-au ascuns și generează îndoieli, ne vom clarifica cu subiectul pregătirii de a deveni părinți și vom găsi soluția potrivită pentru această problemă responsabilă și importantă.


Ganna Savchenko
Ganna Savchenko

Psiholog. Consiliere individuală și de familie (de cuplu). Consiliere gestalt. Terapie familială sistematică. Lucru cu probleme de dezvoltare a personalității, depășire a crizelor personale, a conflictelor, lucru cu traumele. Consiliere înainte de căsătorie/crearea familiei (individuală și în pereche). Planificare sarcinii (pregătirea pentru sarcină, temeri, îndoieli).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ganna Savchenko — Psiholog Tel.: 060 84-01-48

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»